čak 18 inspektora na terenu

Kreće rušenje 210 ilegalnih kuća na području Umaga!

0
Foto: Grad Umag
Foto: Grad Umag

Već tjedan dana čak 18 državnih građevinskih inspektora "češlja" područje Umaga u sklopu velike akcije koja će na ovom području trajati još toliko, piše Jutarnji. Dosad su obavili 210 nadzora uz pomoć četiri komunalna redara Grada Umaga, a sva će rješenja biti napisana u sljedećih 15 dana.

Po njima su vlasnici dužni odmah početi uklanjati ilegalne kuće i ostale objekte ili će to napraviti država na njihov trošak. Vlasnici ilegalnih građevina nemaju pravo na žalbu, a eventualno pokretanje upravnog spora neće odgoditi izvršenje rješenja jer je riječ o ilegalnoj gradnji izvan građevinskog područja, odnosno na poljoprivrednom zemljištu.

 

Očito je da je inspekcija konačno počela raditi svoj posao nakon višekratnih apela Grada Umaga, odakle su još prije dva mjeseca objavili snimak koji pokazuje razmjere bespravne gradnje na njihovom području, u unutrašnjosti i uz obalu na Crvenom vrhu.

"Istra je, na sramotu svih nas koji u njoj živimo, postala europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore. Bespravna gradnja, uzurpacija šumskog i poljoprivrednog zemljišta te pomorskog dobra je "karcinom" koji dnevno izjeda našu županiju, do te mjere da danas ugrožava normalnu kvalitetu života građana", ističu iz Grada Umaga.

"Zbog iznimno velikog profita dobro organiziranih pojedinaca, poljoprivredno i šumsko zemljište se pretvara u "vikend parcele" koje realno vrijede 2-3 eura/m2, a prodaju se po 30-50 eura/m2. Posljedica toga jest da po Istri i dalje nastaju nelegalna naselja, "istarske favele" s tisućama stanovnika. Tiha okupacija Istre nam se događa pred očima uz očitu nezainteresiranost politike i neefikasnost nadležnih inspekcija, koje bi morale štititi prostor i zaustaviti bespravnu gradnju i uzurpaciju. Poznato je da su šume i poljoprivredno zemljište zaštićeni i od posebnog su interesa za Republiku Hrvatsku, no u stvarnosti to nije baš tako", naglasili su tad iz Grada Umaga. (Jutarnji, M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa