rat protiv bespravne gradnje

Inspektori češljaju favele oko Petram resorta (galerija)

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Državni inspektorat češljao je područje Crvenog vrha, oko novog resorta Petram, gdje su također niknule takozvane "istarske favele", bespravne barake i male nastambe na poljoprivrednom zemljištu.

Kao što je Istarski.hr već pisao, posljednjih dana 18 državnih građevinskih inspektora obilazi područje Umaga u sklopu velike akcije.

Vlasnici ilegalnih građevina dužni su odmah početi ih uklanjati, ili će to napraviti država na njihov trošak. Nemaju pravo na žalbu, a eventualno pokretanje upravnog spora neće odgoditi izvršenje rješenja jer je riječ o ilegalnoj gradnji izvan građevinskog područja, odnosno na poljoprivrednom zemljištu.

 

Danas su inspektori označavali građevine i zatvarali gradilišta, što je uvod u rušenje objekata. 

Kao što je poznato, ova pošast počela je tako što se netko sjetio da velika poljoprivredna zemljišta može isparcelirati na mala i prodavati ih kao takozvane "vikend-parcele" po višestruko većoj cijeni. Doslovno, sa 2-3 eura po kvadratu cijena bi skočina na 30 ili 50.

Mnogi su kupovali takve parcele, koje se, kao i u ovom slučaju, nalaze u neposrednoj blizini mora, da bi na njima izgradili ilegalne nastambe i tako dobili vlastito ljetovalište pedalj od plaže. Nakon brojnih upozorenja lokalne zajednice, Država je konačno počela rješavati ovaj problem, iako je do sređivanja situacije još vrlo dug put. (I. Balen

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa