osvrt na izbornu noć

Percepcija je sve. Zato je HDZ na koncu ipak pobjednik izbora

0
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

U jednoj od završnih epizoda sjajne američke serije Succession (Nasljeđe) nazvanoj "Amerika odlučuje", medijski magnati iz obitelji Roy odlučuju o pobjedniku predsjedničkih izbora. Amerika nema svoj pandan DIP-a i ono što objave mediji smatra se točnim rezultatom. 

Iako je dio biračkih listića zapaljen, pa zbog toga nije jasno tko je stvarni pobjednik, braća Roy, vlasnici najutjecajnijeg političkog medija u zemlji, svejedno odluče prije vremena proglasiti novog predsjednika i na taj način presuditi utrku. U metežu koji je nastao njihov kandidat se također proglasio pobjednikom, pozivajući se na ugledni medij koji, eto, ne može biti u krivu. 

Premda je bjelodano jasno da je objavljeni rezultat u najmanju ruku upitan, Amerika polako počinje vjerovati u njega. Kao u Carevom novom ruhu, svi sve vide, ali nitko neće da kaže.

Kako je moguće da ljudi više vjeruju medijima, nego vlastitom mozgu? Tako što je percepcija sve. Kada se stvari jednom zakotrljaju, teško ih je više zaustaviti. Percepcija je jedan od glavnih razloga zašto je na koncu ipak HDZ pobijedio na jučerašnjim izborima.

 

U Hrvatskoj pobjednika ne proglašavaju mediji, ali svejedno igraju veliku ulogu u izbornoj noći, pogotovo ako je situacija nejasna kao što je bila sinoć dok su pristizali rezultati. U 19 sati kada su objavljene prve izlazne ankete, HDZ je dobivao 58 mandata bez dijaspore, a SDP 44. Nina Obuljen Koržinek se u studiju jedne televizije gotovo pa rasplakala. Iz njezinog drhtavog glasa i neodlučnih rečenica jasno je bilo da je HDZ osvojio znatno manje mandata nego što je očekivao, a iz govora predstavnika SDP-a i Možemo moglo se nazrijeti da su oni rezultatima oduševljeni. Oboje su govorili o proljeću promjena i sigurnom porazu HDZ-a, koji su pokazale izlazne ankete. S političarima su se složili analitičari, koji su nekoliko puta napomenuli da je HDZ osvojio manje, a SDP više nego na prošlim izborima, i da ulazimo u razdoblje neizvjesnosti.   

Samo nekoliko sati kasnije, nakon što su se kristalizirali končani službeni rezultati izbora, po kojima je HDZ dobio identičan broj mandata kao u izlaznim anketama (61, ali ovaj put uključujući 3 iz dijaspore), opće uvjerenje u Hrvatskoj je bilo da je vladajuća stranka polučila odličan rezultat i da je neupitni pobjednik izbora! Kako je to moguće? Što se dogodilo u samo nekoliko sati, da se percepcija toliko promijenila?

U odnosu na ljevicu HDZ ima jednu veliku prednost, a to je da dominira u malim mjestima, koja imaju najmanje birača, pa se po logici stvari glasovi najbrže zbrajaju i prvi ulaze u rezultate Državnog izbornog povjerenstva. Zbog toga je u 21 sat, kada su objavljeni prvi službeni rezultati, ali sa samo 25 posto obrađenih listića, HDZ dobivao čak 67 mandata (s dijasporom), a SDP samo 41.

Pod dojmom takvih brojeva, iako svjesni da će se rezultati tijekom večeri mijenjati, mediji su narednih sati počeli proglašavati HDZ pobjednikom. Nisu to napravili eksplicitno, kao televizija obitelji Roy, ali jesu neizravno, moderirajući izborne emisije ravno u tom smjeru. Kao čarolijom, isti analitičari koji su nekoliko sati ranije tvrdili da nitko nije pobjednik, sada su tvrdili da je to sigurno HDZ. Isti oni novinari koji su zdvajali nad rezultatima i oklijevali kako ih protumačiti, sada su bili sigurni u pobjedu HDZ-a. 

Moć percepcije je tolika da joj se nisu mogli oduprijeti čak ni oporbeni političari, pogotovo oni iz SDP-a. Iako to naravno nisu komunicirali, njima je u ostatku večeri na čelu pisalo "izgubili smo". "Proljeća promjena" zamijenila je loše skrivena rezignacija. Izvještavalo se kako im je stožer poluprazan i kako su njihove tvrdnje o većoj izlaznosti kao jamcu pobjede obična zabluda. Kada je na binu došao Peđa Grbin i priznao da su očekivali više, umrla je i zadanja nada. Ako mu je netko savjetovao da izgovori tu rečenicu u prvom govoru nakon izbora, taj je najgluplji PR u povijesti. 

S druge strane, HDZ ništa nije prepustio slučaju. Kada je pred kamere došao Oleg Butković, onaj tip s kravom koji se ne boji čak ni Milanovića, i hladnokrvno poručio novinarima i javnosti da se ništa ne brinu jer će oni bez problema ponovo sastaviti vladu, pobjeda je zakucana čekićem. Nema veze što su u ostatku večeri ostali bez još nekoliko mandata, i što su na koncu imali jednako kao u izlaznim anketama, kada se govorilo da je sve neizvjesno. U samo nekoliko sati percepcija se toliko promijenila da su se Butkovićeve riječi činile sasvim logične i opravdane. U tom trenutku postalo je nemoguće razmišljati o manjinskoj vladi SDP-a. Da se percepcija nije promijenila, a nije bilo jasnog, matematičkog razloga da se promijeni, priča bi bila sasvim drugačija.

Percepcija je sve. Zato je HDZ pobjednik izbora, i zato će HDZ i dalje vladati Hrvatskom. (Ivor Balen)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa