pressica ids-a

Paus nije podnio ostavku. 'Moj mandat je na raspolaganju' (foto)

3
Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)
Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)

Dalibor Paus danas ipak nije podnio ostavku, kako je najavio da će učiniti ako IDS-ova koalicija osvoji manje od tri mandata, već je "dao mandat na raspolaganje".

"Mi smo sada u procesu europarlamentarnih izbora. Treba predati liste do utorka i odraditi kampanju. Nakon utorka će se predsjedništvo sazvati, moj mandat je uvijek na raspolaganju. Predsjedništvo će analizirati ovo što sam ja sada rekao, ali i puno dublje. Moj mandat je na raspolaganju", rekao je Paus. 

Na insistiranje novinara da ovime izbjegava odgovornost, Paus je ponovio da je njegov mandat na raspolaganju.

 

Priča oko ostavke pokrenuta je na pressici tek s novinarskim pitanjima. Do tada je Paus imao uvodno izlaganje iz kojeg se može zaključiti da to kako je IDS prošao na izborima baš i nije tako loše. Da novinari nisu spomenuli ostavku, sigurno ni Paus ne bi spomenuo "mandat na raspolaganju".   

Ovako je počeo pressicu:

"Tako blizu, a tako daleko. Nedostajalo nam je 79 glasova za treći mandat naše koalicije. Ali u neku ruku IDS je ispunio svoje ciljeve, imamo dva saborska zastupnika, koliko bismo ih imali i da smo dobili tih 79 glasova. Kolega Peršurić je osvojio zavidan broj preferencijalnih glasova i time nas doveo u poziciju da imamo dva mandata", rekao je Paus u uvodu.

Zatim je počeo nabrajati opravdanja.

"Situacija je takva iz objektivnih razloga. Imali smo veliku polarizaciju između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića i ljudi su se odlučivali na taj način. Druga objektivna situacija koja se dogodila je prekrajanje izbornih jedinica, gdje su Matulji maknuti iz osme jedinice a dodani su Novi Vinodolski i Bakar, što je značilo 600 glasova manje za nas, a 1.500 više za HDZ. Treće, imali smo i izbore za nacionalne manjine, pogotovo bošnjačku i talijansku, pa je i tu otišao veći broj glasova", rekao je Paus.

Na koncu je poentirao:

"Mi nismo nezadovoljni brojem glasova koje smo dobili. Mislim da smo u odnosu na 2020., kada smo sa SDP-om imali 68.000 glasova, sa naših 32.000 pokazali da imamo dosta dobru podršku građana, bez obzira na sve ove faktore koje sam spomenuo." 

Na još jedno pitanje o mogućoj suradnji sa HDZ-om odgovorio je da od toga neće biti ništa. Rekao je da se nije čuo sa Zoranom Milanovićem ni Andrejom Plenkovićem, već samo Peđom Grbinom. (I. B., M. R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa