drastičan pad potpore regionalnoj stranci

HDZ u općini Medulin osvojio više glasova nego IDS

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

I dok je predsjednik IDS-a Dalibor Paus prvo rekao, pa porekao da će podnijeti ostavku osvoji li IDS manje od tri mandata u Saboru, što se naposljetku i dogodilo, zanimljivo je da je ova stranka u općini Medulin manje popularna od HDZ-a, koji u Istri ima čvrsto uporište jedino u općini Sveti Petar u Šumi, gdje je na ovim izborima osvojio 43,53 posto, za razliku od IDS-a, kojemu je pripalo 18,53 posto glasova. 

 

Dakle, u Medulinu je na ovim izborima najviše glasova, 35,63 posto, odnijela koalicija SDP-a, HSS-a, stranke DO i SiP te Glasa, HDZ je osvojio 20,42, a IDS i partneri - svega 16, 86 posto. Možemo je odnio 9,72 posto.  

U odnosu na parlamentarne izbore 2020. godine, HDZ danas stoji nešto slabije, jer je tad u ovoj općini osvojio 21,95 posto glasova. Te je godine IDS nastupio u velikoj koaliciji, zajedno sa SDP-om, PGS-om, HSS-om, HSU-om, Snagom i Glasom, pa njihov rezultat od 48,36 posto nije relevantan za usporedbu IDS-ovih rezultata s onima na ovogodišnjim izborima.

No, 2016. godine koalicija SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a u Medulinu je osvojila 32,96 posto, a IDS zajedno sa strankama PGS i RI 31,11 posto, dok je HDZ-u pripalo 16,91 posto. Dakle, u odnosu na 2016. HDZ je u ovoj općini postao popularniji za 3,51 posto, dok potpora IDS-u značajno pada - s 31,11 na svega 16,86 posto. Dakle, u dva izborna ciklusa gotovo je prepolovljena. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa