'progresivna opcija'

Flego nositelj centrističke liberalne liste za EU izbore

0

„Sastavljena od 12 imena i 12 stranaka, naša je lista za europske izbore najsnažnija regionalna građanska opcija za Hrvatsku. Mi smo progresivna opcija koja čuva dostignute civilizacijske vrijednosti u Hrvatskoj, ono što smo godinama gradili u suživotu s manjinama. Hrvatska je geografski most između srednje Europe, Balkana i Mediterana, ali i zajednica ljudi različitih identiteta, kultura i političkih opredjeljenja. Dok s jedne strane predstavljamo raznolikost, s druge je to zajednička posvećenost jačanju istinskih europskih vrijednosti u Hrvatskoj – otvorenost, multikulturalnost, liberalizam i bezuvjetan suživot s nacionalnim manjinama. Ponosan sam na ovakav snažan progresivan partnerski blok građanskih liberalnih stranaka“, istaknuo je aktualni zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu i nositelj liste za nadolazeće europske izbore 9. lipnja Valter Flego.

 

Naime, Flego je danas u Zagrebu predao listu koju čini 12 stranaka - Istarski demokratski sabor (IDS), Nezavisna platforma Sjevera (NPS), Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), Socijaldemokrati, Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS), Primorsko-goranski savez (PGS), Narodna stranka–Rerormisti (Reformisti), Unija Kvarnera (UNIJA), Istarska stranka umirovljenika-Partito Istriano dei pensionati (ISU-PIP), Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS), Lista za Rijeku (RI) i Demokrati – uz snažnu podršku župana Šibensko-kninske županije i predsjednika Akcije za promjene Marka Jelića.

- Okupili smo različite predstavnike koji dijele jednaku viziju - izgradnju građanske, normalne i europske Hrvatske koja je otvorena, inkluzivna i tolerantna. Čast mi je biti nositelj takve snažne centrističke liberalne liste za europske izbore, naglasio je Flego te se osvrnuo na svoj aktualni mandat zastupnika u Europskom parlamentu:

- Realizacijom konkretnih stvari poput pristupa EU fondu od 26 milijardi eura za naše ceste, željeznice, morske i zračne luke dokazao sam da i zastupnici malih EU članica mogu raditi velike stvari u Europskom parlamentu. Nakon odrađenog petogodišnjeg mandata u Briselu, s punom odgovornošću poručujem građanima da želimo nastaviti tamo gdje smo stali. Želimo i u narednom mandatu osiguravati razvoj naših regija europskim novcem!.

- Naša lista s 12 imena i 12 stranaka donosi sigurnost, iskustvo, znanje te poštivanje prava svih manjina, po uzoru na naše regije poput Istre i sjevera Hrvatske. Preslikajmo naše regionalne uspjehe na cijelu Hrvatsku. Vjerujem da je to ključ uspjeha u borbi za prosperitetniju, normalniju i uvijek europsku Hrvatsku. Vjerujemo u podršku svih naših građana koji s nama dijele viziju progresivne i inkluzivne Europe, zaključio je Valter Flego.

Jutarnji piše da je listu za Europski parlament u utorak DIP-u predala i koalicija predvođena IDS-om u koju se ujedinilo 12 stranaka, među kojima i one koje su prošloga tjedna u utrku za mandate u Hrvatskom saboru išle s HDZ-om i proteklih godina bile dio vladajuće većine, poput HSLS-a i HNS-a te SDSS-a.

"Izuzetna mi je čast što smo uspjeli složiti ovakvu koaliciju i dobiti priliku da u stvarnosti pokažemo što to znači živjeti vrijednosti koje mi svakodnevno živimo i pokušavamo provesti u našim regijama u kojima djelujemo", rekao je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a, u ime koalicije koja na europske izbore izlazi u proširenijem izdanju u odnosu na parlamentarne izbore jer su im se pridružili i neki koji su mandate 17. travnja u Saboru osvojili na listi HDZ-a ili su bili dio većine poput HNS-a, HSLS-a i SDSS-a.

Tri stupa ove koalicije, naveo je Paus, su stranke koje drže do liberalnih vrijednosti, nacionalne manjine te stranke i pojedinci koji uspješno vode županije i gradove, a Hrvatskoj mogu ponuditi, dodao je, "neki drugi pogled i normalnost".

"Vidimo da je došlo do strašne polarizacije hrvatskog društva i vjerujemo da će građani prepoznati da nam je potreban pristup koji će Hrvatsku zadržati na europskom nivou. Za razliku od nekih, ova naša koalicija želi imati uz sebe nacionalne manjine", izjavio je Paus. Otkrio je da su se oko ideje okupljanja šire centrističko-liberalne koalicije počeli dogovarati još prije dvije godine, a potom inicirali i suradnju s pripadnicima nacionalnih manjina, što je rezultiralo priključenjem SDSS-a. (IHR, Jutarnji)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa