predsjednik sdp-a

Grbin odgovorio na pitanje je li SDP odustao od Milanovića

1
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Čelnik SDP-a Peđa Grbin obratio se medijima te poručio: "Predsjedništvo SDP-a donijelo je dvije odluke. Prva se tiče smjera naših pregovora s drugim političkim strankama koje su na izborima ušle u Sabor. Ne sa svima, s HDZ-om nemamo namjeru razgovarati. Ono što SDP jednoglasno smatra prioritetom, to je konstituiranje Sabora. Na taj način osiguravamo parlamentarni nadzor. Pregovori oko konstituiranja nove Vlade će potrajati i pitanje je kakav će biti njihov ishod. Ono što ne smijemo dopustiti je da ova Vlada djeluje bez nadzora".

 

"Mislimo da odmah nakon konstituiranja Sabora stranke koje su do jučer bile oporba HDZ-u trebaju donijeti odluku kojom će staviti van snage imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom i promijeniti lex AP. Na taj način spriječit ćemo da kriminal ovlada Hrvatskom i njezinim institucijama. U Hrvatskoj se događaju brojne kriminalne i koruptivne radnje, to je činjenica", dodaje Grbin. 

"Smatramo da je potrebno Sabor konstituirati odmah i nakon toga djelovati. Svi razgovori oko eventualnog formiranja Vlade i oblika mogu uslijediti tek nakon toga. Druga stvar koju smo odlučili na današnjoj sjednici, također jednoglasno, je da formiramo pregovarački odbor. Što se tiče SDP-a, u pregovaračkom odboru sudjelovat ćemo glavni tajnik stranke Marko Krička i ja. Treću osobu dogovorit ćemo tijekom sutrašnjeg dana s drugim strankama koje su s nama tvorile koaliciju. Razgovore s drugim političkim opcijama, dok ne dođu kraju, komentirati neću. Konstituiranje Sabora ne može se dogoditi dok ne budu utvrđeni službeni rezultati izbora, a rok za prigovore još uvijek teče", rekao je Grbin, a prenosi Večernji.

Grbin je za N1 istaknuo da je ovaj plan predstavljen svim strankama koje su bile opozicija, no nije htio govoriti o njihovim dojmovima “dok se dogovor ne postigne”.  “Fokus i Možemo su se složili s time na svojim odborima, no nemam pravo istupati u ime drugih”, dodao je.

O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage. “To Plenković sigurno zna kao pravnik”, odgovorio je.

Na pitanje jesu li odustali od Zorana Milanovića kao mandatara rekao je – da. “Vidjeli ste što je rekao Most i IDS. Važno je pregovarati. Sve opcije su na stolu”, izjavio je i dodao da na Predsjedništvu stranke nije bilo govora o odgovornosti za rezultat izbora.

I za Dnevnik.hr Grbin je potvrdio da odustaju od Milanovića te dodao:"Da. Treba biti svjestan realnosti". O tome tko će onda preuzeti ulogu mandatara rekao je da ima i boljih, ima lošijih, ima prihvatljivijih i neprihvatljivijih. "Idemo vidjeti", zaključio je. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa