nova kritika iz redova možemo:

'Interes za ovim u Puli ne postoji. Jednima 150 eura, drugima 2.000.'

0
Dušica Radojčić, Ana Fonović i Slaven Boljun iz Možemo
Dušica Radojčić, Ana Fonović i Slaven Boljun iz Možemo

Iz redova pulskog Možemo danas su poslali priopćenje u kojem se osvrću na poljoprivrednu politiku Grada Pule, i naravno kritiziraju je.

"Početkom veljače 2024. Grad Pula je usvojio Program potpora poljoprivrednom sektoru i ruralnom razvoju za razdoblje od 2024. do 2026. Sadržaj Programa i iznosi financiranja govore sami po sebi o mjestu koje zauzima razvoj poljoprivrede u Gradu Puli. Mjerama financiranja iz spomenutog Programa želi se samo stvoriti privid interesa za tu gospodarsku granu", tvrde iz Možemo.

"Besciljnost Programa ogleda se i u nepoznatim rezultatima mjera iz prethodnih razdoblja. Ciljevi su temelj svake javne politike, međutim Grad Pula nema sektorskih politika formuliranih na način da se može pratiti njihova realizacija. Tako ni u slučaju Programa potpora poljoprivrednom sektoru ciljevi nisu poznati, pa ne možemo pratiti ni učinak implementiranih mjera. Svaka javna politika treba formulaciju, implementaciju i evaluaciju postignutih rezultata. Ništa od svega toga nismo vidjeli ni u mandatu ove, a ni prethodne vlasti", ističu.   

 

"Tijekom javnog savjetovanja o Programu jedino je Možemo! uputio komentare. Naveli smo da se predloženim programom potpora ne postiže cilj razvoja lokalne poljoprivrede, premda, naravno, poljoprivrednicima dobro dođe i najmanja potpora. Iznosi potpora jednostavno su premali da bi potaknuli osnivanje novih poljoprivrednih gospodarstava ili bitnije doprinijeli unapređenju postojećih. Ukupni iznos Programa potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Pule za 2024. godinu je samo 23.810 eura. Isti iznos planiran je i u 2025. i 2026. Navedeni se iznosi na kraju i ne potroše u cijelosti. 

U razdoblju od 2021. do 2023. godine dodijeljeno je potpora u ukupnom iznosu od 31.625 eura za 40 zahtjeva poljoprivrednika, udruga i ostalih subjekata, ili u prosjeku 263 eura godišnje po korisniku. 

Za razdoblje od 2016. do 2020. dodijeljeno je potpora u ukupnom iznosu od 66.235 eura za 85 odobrenih zahtjeva poljoprivrednicima, udrugama te ostalim subjektima u sektoru poljoprivrede, ili prosječno 155 eura po korisniku. 

U razdoblju od 2013. do 2015. odobreno je 25 zahtjeva u ukupnom iznosu od 24.000 eura ili 320 eura po korisniku godišnje.

O skromnim ambicijama Programa najbolje govore maksimalni iznosi sredstava koji se dodjeljuju. Za nabavu sadnog materijala ovogodišnji je Program predvidio ukupno 3.000 eura odnosno maksimalno 150 eura po jednom poljoprivredniku.  

O promašenosti govore i druge pojedinosti Programa. Na primjer, subvencija troškova stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji iznosi maksimalno 350 eura po proizvođaču, a ukupna su sredstva predviđena u visini od 3.500 eura. Problem je u tome da u Puli nema 10 ekoloških proizvođača, pa će ovaj dio sredstava u najvećem dijelu ostati neiskorišten.

Za usporedbu s drugim granama gospodarstva u Puli, upravo je u tijeku savjetovanje o odluci o dodjeli bespovratnih potpora za poticanje malog gospodarstva u 2024. godini. Ukupni iznos osiguran u tu svrhu u proračunu iznosi 200.000 eura.  Potpora za ovu mjeru iznosi najviše 2.000 eura, a za mlade do 35 godina i za žene poduzetnice koje imaju 100 posto vlasništva nad subjektom najviše 2.400 eura.

Kroz program potpore poduzetništvu za razdoblje od 2021. do 2023. godine Grad Pula je dodijelio potpore u ukupnom iznosu od 638.042 eura. Odobreno je 338 zahtjeva, što iznosi prosječno 1.887 eura po zahtjevu.

Za razdoblje od 2016. do 2020. dodijeljeno je potpora iz Programa potpore poduzetništvu u ukupnom iznosu od okvirno 928.000 eura za otprilike 640 poduzetnika, što iznosi okvirno 1.450 eura po zahtjevu (podaci variraju u 3 posto).

Uspoređujući ove dvije potpore, vidi se da je poljoprivreda kao grana gospodarstva financijski zakinuta, odnosno diskriminirana programima poticaja.

Naš prijedlog tijekom savjetovanja za značajnim povećanjem iznosa potpora te za uvođenje dodatnih mjera za poticanje ekološke proizvodnje nisu usvojeni. Tražili smo da se uvedu potpore za ekološku proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, za ekološki sjemenski i sadni materijal, za udruživanje proizvođača i trženje ekoloških proizvoda, za novu ekološku proizvodnju po površini te za razvoj banke ekoloških autohtonih i tradicijskih sorti sjemenskog i sadnog materijala.

Jedini "ustupak" zahtjevima Možemo! nakon provedenog savjetovanja je uvećanje potpore za 20 posto od iznosa prihvatljivih troškova u skladu s odredbama svake pojedine mjere za poljoprivrednike koji se bave ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom.  

U gradonačelnikovom Provedbenom programu u mandatnom razdoblju 2021.-2025. potražili smo ima li mjerljivih rezultata unaprjeđenja poljoprivrede i našli samo jedan koji se odnosi na povećanje broja novoosnovanih ekoloških poljoprivrednih proizvođača. Međutim, kao polazišna brojka eko poljoprivrednih prozvođača početne 2021. navedeno je 0, što nije točan podatak. U Puli ih je tada, kao i sada, bilo najmanje dvoje, a možda i troje (Siljan, Sarvan, Čubrilo?). Ciljana brojka novoosnovanih ekoloških poljoprivrednika 2025. je 3 , a to je točno onoliko koliko ih je bilo na početku. 

Jedno je sigurno, planirani “poticaji” neće potaknuti proizvođače na pokretanje ekološke proizvodnje niti će postojećima omogućiti proširenje i osnaživanje", ističu možemovci. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa