'Bianca bellezza'

Ulje Aleksandre Vekić među najboljima u svijetu!

0
Aleksandra Vekić (Snimio Milivoj Mijošek)
Aleksandra Vekić (Snimio Milivoj Mijošek)

"Jako sam sretna što je Istra svjetski prepoznata regija po proizvodnji maslinovog ulja. Zahvalna sam mom ocu koji je prije 30 godina imao tu ideju da proizvodimo ulje", kaže nam Aleksandre Vekić iz Savudrije koja je postigla najveći pojedinačni uspjeh ovogodišnjeg Flos Oleia, svojevrsnog atlasa svjetskog maslinarstva, a koji visoko podiže rejting Istri i Hrvatskoj. Natjecala se s uljem Bianca bellezza i dospjela u probrano društvo Hall of famea s ostvarenih 100 od mogućih 100 bodova. To je za sada pošlo za rukom samo osmorici proizvođača - petero njih je iz Italije, tri iz Španjolske i prvi put u povijesti i Aleksandri Vekić iz Istre, odnosno Hrvatske. Ona je deveta koja je u svijetu dostigla razinu Hall of fame.

 

Iako samozatajna i skromna, Aleksandra nije mogla sakriti zadovoljstvo ovim ogromnim priznanjem. Uspjeh pripisuje cijelom timu, od rezača grana do kušača.

"Imala sam cilj, a to je napraviti sve najbolje što se može. Ono malo što znam raditi, želim raditi najbolje. Nisam fizičar, nisam astronom, nisam matematičar, bila sam medicinska sestra, a sada sam maslinar. Jako mi je važno da nam je proizvodnja ekološka, ne zato jer je to u modi, već zato što to jednostavno mora biti tako. Pobjedničko ulje je od sorte 'Istarska bjelica'. Sada ću održavati tu razinu i ići dalje. Istra mora ići dalje, još uvijek nemamo renome koji ima, recimo, Toscana. To je sada cilj, da postanemo još bolji svjetski brend", poručuje Aleksandra Vekić. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa