postizborni pregovori

SDP i DP upravo završili sastanak. Grbin izvijestio što je dogovoreno

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

SDP i Domovinski pokret imali su danas sastanak o mogućnoj poslijeizbornoj suradnji, o kojem je na konferenciji za medije upravo izvijestio Peđa Grbin.

Kako se može zaključiti iz njegovih riječi, bitnih pomaka nema, odnosno SDP i Domovinski pokret nisu ništa konkretno dogovorili, odnosno još uvijek nije poznato hoće li se Domovinski pokret kao jezičac na vagi prikloniti SDP-u ili HDZ-u.   

Želja SDP-a, a s obzirom da su svjesni da će se vlada teško sastaviti od više stranaka potpuno suprotnih političkih svjetonazora, jest da bivša oporba barem konstituira Sabot i donese dvije odluke. 

 

"Jedna točka je Turudić, a druga lex AP. U ovom trenutku odluka što i kako dalje je na Domovinskom pokretu. Dogovorili smo se da će svaka opcija dati izjavu o svojim pozicijama, ja neću govoriti u ime drugih. Mi smo naš prijedlog prezentirali ostalim strankama, na svakome je da razmotri i onda donese odluku", rekao je Grbin.

"Vrijeme je da Hrvatska napravi iskorak i po pitanju borbe protiv korupcije i po pitanju slobode medija. Ništa od onog što je na stolu nije neprihvatljivo niti jednoj strani, ali svaka će morati donijeti odluku hoće li to slijediti", rekao je Grbin.

U slučaju da Domovinski pokret pristane na ideje SDP-a može se ići i na treću odluku, izmjenu izbornog zakona, pojasnio je Grbin. S obzirom da je formiranje vlade teško očekivati, po ovoj verziji razvoja događaja nakon donošenja nekoliko odluka u Saboru išlo bi se na nove izbore.

Istovremeno, šef HDZ-a Andrej Plenković iz Bruxellesa je poručio da će uskoro imati većinu.

"Imamo razgovore popodne s predstavnicima Domovinskog pokreta. Ima puno medijskih špekulacija. Birači su rekli svoje na izborima. HDZ je dobio relativnu većinu. Sada razgovaramo o sastavljanju. Kroz sljedeće dane ćemo dogovoriti većinu", rekao je Plenković. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa