misa, zabava, mimohod

Pogledajte kako su vatrogasci iz Buja proslavili svoj dan (foto)

0

U povodu Međunarodnog dana vatrogasaca i njihovog zaštitnika Svetog Florijana Dobrovoljno vatrogasno društvo Buje organiziralo je dvodnevni program u kojem su sudjelovala 23 društva s oko 150 vatrogasaca iz Hrvatske, Slovenije i Austrije. Među više vatrogasnih i ostalih uzvanika bili su zamjenica župana Jessica Acquavita, gradonačelnici Buja i Novigrada Fabrizio Vižintin i Anteo Milos, načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz, potom Bojan Štokovac, zapovjednik JVP-a Umag i ujedno zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Umag, te ostali.

 

Zanimljiv dvodnevni program započeo je prvog dana u petak vatrogasnim igrama za djecu, a navečer je priređena zabava nastupom poznate vatrogasne klape Sv. Florijan i Night Express band iz Istre. Subotnji dnevni program bio je u znaku obilježavanja sv. Florijana mimohodom i svetom misom.

Bujski su vatrogasci time obnovili svoju vatrogasnu manifestaciju kao zabavu utemeljenu prije desetak godina, ali sada u Vatrogasnom domu. Osim prijateljskih društava s kojima DVD Buje surađuje, zanimljivo je da su prvi put sudjelovale kolege iz Bleiburga u Austriji, DVD-a Sveti Petar Čvrstec iz Zagorja i DVD-e Njivice s otoka Krka. Najbrojniji su bili slovenski vatrogasci iz 13 PGD-a, te deset DVD-a iz Hrvatske, a pridružili su se i članovi bujskog  lovačkog društva Fazan.

Središnji program manifestacije započeo je okupljanjem u Vatrogasnom domu Buje, a potom je uslijedio mimohod do gradske palače gdje je ustrojena duga vatrogasna kolona  s limenom glazbom Zajednice Talijana Buje na čelu. Mimohod, popraćen zvučnim vatrogasnim sirenama, kretao se ulicama grada Buja do crkve Majke Milosrđa u bujskoj starogradskoj jezgri. Svetu misu posvećenu sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca predvodio je župnik Župe Buje velečasni Martin Madej, a koncelebrirali župni kapelan velečasni Rafael i župnik iz Brtonigle velečasni Željko Rajčić.

U svojoj propovijedi  župnik Madej istaknuo je da su sve aktivnosti vatrogasaca usmjerene ka jednom cilju - za dobro čovjeka, u službi čovjeka, zajednice i jednog naroda koji je najšira obitelj.

- Obavljajući teška i odgovorna djela milosrđa za sigurnost građana i njihove imovine, vatrogasci  pritom ugrožavaju svoje zdravlje i svoj život da bi pomogli drugima. Vatrogasci Hrvatske, Slovenije i Austrije spašavaju ljudske živote u elementarnim nepogodama, nesrećama, pomažu onima koji su socijalno ugroženi, te uvijek blizu najmanjima i potrebitima. Služenje vatrogasaca je vidljivo i donosi plodove na svim prostorima djelovanja, naglasio je župnik Madej.

Nakon bogoslužja, formirana je vatrogasna povorka vatrogasnih vozila koja je uz zvukove sirena i svjetlosnim rotacijama ponovo prošla gradskim ulicama i potom se okupili na ručku u Vatrogasnom domu. Bujski građani i turisti toplo su pozdravili sudionike vatrogasne povorke, dok su u subotnjem večernjem zabavnom programu sudjelovali klapa Kampanel, Replay band i Trubački orkestar Dejković iz Srbije.

Uz redovne vatrogasne zadaće bujske vatrogaskinje i vatrogasci bave se i humanitarnim akcijama, aktivno pomažu ljudima kada ih zadese poplave i druge ugroze i angažiraju se i u spašavanju životinja. Treba istaknuti da DVD Buje već godinama organizira humanitarnu akciju pomoći djeci bez roditelja (Dječji dom u Rijeci) i financijskim prilozima pomažu umirovljenike i zdravstvene ustanove. Prema riječima Gorana Rašića, ranijeg predsjednika DVD-a Buje, sada člana Upravnog odbora društva, dvodnevni program organizacijski su ostvarili  vatrogasci sasvim  volonterski s tim da će zarada biti korištena za potrebe društva i humanitarne projekte.

 Karin Rašić, predsjednica DVD-a Buje, izrazila je veliko zadovoljstvo za vrlo uspješno ostvarenje dvodnevnog programa.

- Valja imati u vidu da smo imali pauzu zbog korone te da je trebalo sve obnoviti. Činjenica da je sudjelovalo dvadesetak društava s oko 150 sudionika iz Republike Hrvatske, Slovenije i Austrije jako nas ohrabruje da će ova manifestacija i u budućnosti biti lijepa vatrogasna tradicija. Ovo je izuzetna prilika da se sjetimo nesebičnosti i hrabrosti svih vatrogasaca u spašavanju ljudskih života i imovine i svako od nas treba biti ponosan da smo vatrogaskinje i vatrogasci, jer smo spremni svoje slobodno vrijeme darovati za humane i plemenite vatrogasne aktivnosti, poručila je Karin Rašić.  (Asim Čabaravdić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa