petogodišnjak iz pule

Humanitarna akcija "Zajedno za Leona" ide dalje

0

U sklopu humanitarne akcije "Zajedno za Leona - malog, velikog fightera", koja ima za cilj prikupiti sredstva za pomoć petogodišnjem Leonu Kosaniću iz Pule kojem je potrebna robotska neurorehabilitacija, u dva mjeseca prikupljeno je gotovo 60 posto potrebnih sredstava.

Naime, Leon je 18. travnja krenuo na prvi ciklus neurorehabilitacije robotikom zahvaljujući upravo donacijama, međutim nedostaje još 40.933 eura kako bi mu se omogućili svi preporučeni ciklusi do polaska u školu. Humanitarna akcija traje do 2. lipnja, s mogućnošću produžetka na dodatnih 90 dana ako se do tada ne prikupe sva sredstva.

Leonu je prije dvije godine dijagnosticirana cerebralna paraliza, tip lijevostrana hemipareza. Iako je to dijagnoza za koju nema lijeka, uz redovitu neurorehabilitaciju on može voditi funkcionalan život i samostalno se brinuti o sebi.

 

Međutim, roditelji nisu u mogućnosti Leonu osigurati neurorehabilitaciju robotikom po preporuci fizijatra. Preporučeni ciklusi od osam tjedana, svaka tri mjeseca, nisu ostvarivi u državnoj bolnici jer je prvi sljedeći ciklus Leonu dostupan tek za 18 mjeseci, zbog liste čekanja. Jedina opcija je privatna poliklinika u Zagrebu, gdje troškovi liječenja nadilaze trenutne financijske mogućnosti roditelja. 

Inače, Leon je rođen uredno i u terminu, 21. svibnja 2018. u pulskoj bolnici. Mjesec dana kasnije mu je nenadano dijagnosticiran hidrocefalus - pritisak proširenih komora na moždano tkivo, uzrokovan trombozom venskih sinusa i krvarenjima u mozgu.

Od tada je hrabrom dječaku u dva navrata kirurškim putem postavljana "pumpica" za preusmjeravanje viška likvora iz moždanih komora u trbušnu šupljinu. Prvi put kao bebi od mjesec dana, a drugi put u siječnju ove godine, jer mu je opet dijagnosticiran hidrocefalus.

Leonu je sa samo četiri mjeseca ustanovljeno neuromotorno odstupanje i odmah je postao redoviti "vježbač". Unatoč izazovima i dodatnoj dijagnozi epilepsije u dobi od dvije godine, Leon se konstantno bori s izuzetnom odlučnošću, i s veseljem izvodi vježbe s tatom kod kuće, te s terapeutima u raznim ustanovama u Hrvatskoj.

Financijski napor Leonovih roditelja u proteklih pet godina bio je ogroman i sada im je potrebna potpora kako bi nastavili Leonovo rehabilitacijsko putovanje.

Ukupni troškovi liječenja u preporučenim ciklusima do Leonovog polaska u školu, smještaja u Zagrebu u tim periodima, ortopedskih pomagala i slično iznosi 94.942 eura. (Istarski.hr)

Organizator humanitarne akcije: Andrea Mišur

ZAGREBAČKA BANKA d.d. Zagreb

IBAN: HR8923600003513586215

SWIFT: ZABAHR2X

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa