županija izdvojila milijun eura

Ovo su luke i lukobrani koji će se obnoviti u Istri

0
Pulski lukobran (Foto: HRT)
Pulski lukobran (Foto: HRT)

Istarska županija i ove godine dodjeljuje značajna proračunska sredstva za ulaganja u infrastrukturu lučkih područja pet lučkih uprava čiji je i osnivač, a za što je danas župan Boris Miletić potpisao ugovore s ravnateljem ŽLU Pula Daliborom Brnosom, ravnateljem ŽLU Rovinj Rudolfom Marićem, ravnateljem ŽLU Poreč Brankom Curićem, ravnateljem ŽLU Umag-Novigrad Dorianom Labinjanom i ravnateljicom ŽLU Rabac Antonelom Mohorović Kožuh.

 

Miletić im je zahvalio na uspješnoj suradnji te poručio da Istarska županija i ove godine nastavlja trend povećanja sredstava za županijske lučke uprave.

„Podsjetit ću, lani smo u odnosu na 2022. godinu sredstva povećali za 23 posto, a ove godine za dodatnih 11 posto. Smatram kako to dovoljno dokazuje koliko nam je, ne samo riječima već konkretno i financijama, važan razvoj i ulaganje u lučki sustav Istarske županije“, kazao je Miletić, pohvalivši pritom i uspješnu suradnju s resornim ministarstvom pri izgradnji ribarske luke Santa Marina u općini Tar-Vabriga, a koja spada pod ŽLU Poreč.

Ravnatelji i ravnateljica županijskih lučkih uprava zahvalili su županu na stalnoj podršci te su se složili kako je suradnja s Istarskom županijom i nadležnim Upravnim odjelom za održivi razvoj i više nego dobra. Od mnogobrojnih projekata čija će se realizacija omogućiti ovim financiranjem ističu se nastavak rekonstrukcije mandrača unutar luke otvorene za javni promet u Novigradu, sanacija lukobrana u Novigradu, sanacija graničnog prijelaza u luci Umag, sanacija lukobrana i daljnje uređenje rive u Puli, izgradnja luke Verudella i rekonstrukcija obale Molo Carbone, ulaganje u podmirivanje kreditnih obveza nakon izgradnje komunalne lučice San Pelagio u Rovinju, sidrišta Rabac te ulaganje u luku otvorenu za javni promet Funtana.

Od ukupno dodijeljenih 1.045.000 eura, po 195 tisuća dobili su županijske lučke uprave u Rovinju, Poreču i Novigradu, pulska dobiva 285 tisuća, a rabačka 175.000 eura. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa