platili, a nisu rekli zašto

NEĆE NIKAD VIŠE U Gradu Vodnjanu priznali da su netransparentno trošili na večere, kalendare...

0
Gradska palača u Vodnjanu (Foto: Milivoj Mijošek)
Gradska palača u Vodnjanu (Foto: Milivoj Mijošek)

Iz Grada Vodnjana odgovorili su na naš upit o netransparentnim troškovima reprezentacije. Naime, nedavno smo pisali da je Državni ured za reviziju u svojem nedavno objavljenom izvješću o financijskoj reviziji za 2022. godinu utvrdio brojne nepravilnosti i propuste u Gradu Vodnjanu, a najzanimljiviji su svakako problemi oko netransparetnosti troškova reprezentacije. Radi se o troškovima hrane, pića, smještaja, nabave prigodnih poklona i namirnica te sličnim troškovima koji nastaju nakon što Grad ugosti razne delegacije, partnere i ostale goste za službenog boravka u gradu. Zanimalo nas je, naime, na što je novac i zbog čega potrošem.

 

Iz Grada, dakle, odgovaraju sljedeće: "Tijekom provedene revizije za 2022. godinu za Grad Vodnjan, između ostalog je utvrđeno da su rashodi za reprezentaciju ostvareni u iznosu od 174.674 kuna. Odnose se na reprezentaciju u ugostiteljskim objektima, nabavu prigodnih poklona te prehrambenih i drugih proizvoda. Primjedba državne reviziji odnosi se isključivo na napomenu da na pojedinačnim računima za ugostiteljske usluge do sveukupnog iznosa od 38.717 kuna nije naveden poslovni događaj, odnosno svrha ugošćivanja".

Pritom navode primjere takvog čašćavanja. Na računu od 9. prosinca 2022. godine u iznosu od 3.150 kuna (mesni meni s pićem za 10 osoba), nije navedeno da se odnosi na poslovni susret čelnika Grada Vodnjana i Grada Rovinja te suradnika. Nadalje, na računu od 24. lipnja 2022. godine, na iznos od 7.400 kuna (mesni meni s pićem za 40 osoba) nije navedeno da se odnosi na prijem visokih gostiju povodom prezentacije monografije "Sanctuarium Adignani" u crkvi sv. Blaža.

"Također, u pogledu kupljene robe, primjedba se odnosi da na pojedinačnim računima u sveukupnom iznosu do 43.397 kuna nije vidljivo za koju je namjenu roba kupljena, odnosno na koji način je poslužila kao reprezentacija. Takav je slučaj, na primjer, s računom iz 21. prosinca 2022. godine, na iznos od 13.187,50 kuna (koverta B5 s klapnom 500 komada, koverta B5 1.000 komada, novogodišnja čestitka 1.500 komada, kalendar stolni Grad Vodnjan 1.500 komada), na kojem nije navedeno da se odnosi na novogodišnju čestitku građanima Vodnjana, vijećnicima, poslovnim suradnicima i tako dalje", odgovaraju iz Grada. Napominju da su primjedbe revizije "dobrodošle i gradska ih uprava shvaća vrlo ozbiljno da bi se ovakvi propusti ispravili i izbjegli za ubuduće".

Time se, zaključuju, doprinosi unapređenju transparentnosti i funkcionalnosti rada Grada Vodnjana. (M. V. I.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa