kažu da su u šoku

Odgojiteljice iz Vrsara u štrajku, a ravnateljica ih 'oprala' na stranicama Općine!

0
Odgojiteljice štrajkaju boraveći u posebnoj prostoriji
Odgojiteljice štrajkaju boraveći u posebnoj prostoriji

Odgojiteljice iz Dječjeg vrtića Tići iz Vrsara, koji pokriva i područje Funtane, od jučer su u štrajku. Glavni razlog je nezadovoljstvo plaćom, odnosno činjenicom da im po Zakonu o predškolskom odgoju pripadaju iste plaće kao u osnovnim školama, ali im Općina kao osnivač te plaće odbija dati.

Dok su one u štrajku, ravnateljica vrtića Manuela Janko je na službenim stranicama Općine Vrsar objavila tekst u kojem ih žestoko kritizira. 

Adrijana Ivković iz Štrajkaškog odbora podružnice Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) ističe da su još davno oformili sidikat u vrtiću i krenuli u pregovore s Općinom Vrsar, ali Općina, tvrdi, nema dobre namjere prema njima. 

 

"Krenuli smo pregovarati u dobroj namjeri, bili smo spremni i na kompromise, pa tako iznos koji nam pripada nismo tražili odmah, nego može i u više povećanja. Općina cijelo vrijeme govori kako oni nama dižu plaće, kako su ih digli 30 posto, a možete misliti koliko je to ako ni sa 30 posto nismo došli ni do starog iznosa koji nam je pripadao, a to je 1.500 eura bruto", kaže Ivković.

S obzirom da je nedavno, pred izbore, došlo do povećanja plaća u javnom sektoru na razini države, taj iznos je sada 1.900 eura bruto i to je ono što odgojiteljice iz Vrsara traže.

"Štrajk nam je bio zadnja opcija, ali to je naše legitimno pravo. Imali smo referendum o štrajku o kojem se pozitivno izjasnilo 21 od 22 incijalna člana sindikata, a u međuvremeno nam se pridružilo još troje članova. S obzirom da u vrtiću "na papiru" radi 40 ljudi, a u naravi 33, to je uvjerljivo više od pola zaposlenika", kaže Ivković, koja tvrdi da je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj da je vrtić u štrajku. 

"Uvijek bi se našao nekakav kompromis, ali u ovom slučaju osnivač baš striktno odbija naše zahtjeve, iako mi tražimo samo ono što nam je zakonski propisano. Nikakve nadstandarde, o čemu oni govore. Samo želimo da se poštuje zakon", kaže Ivković.

Iako je štrajk u tijeku, djeca dolaze u vrtić i on radi. Primjerice, iako su i kuharice potpisale za štrajk, kaže Ivković, one ipak obavljaju svoj posao. U konkretnom štrajku trenutačno je desetak odgojiteljica koje dolaze na posao i vrijeme provode u odvojenoj prostoriji. U vrtiću se, pojašnjava Ivković, provodi samo nužna njega, a roditeljima su poručili da slobodno dovedu djecu, ako nemaju gdje s njima, jer im ništa neće nedostajati. 

"Mi ćemo ustrajati u našoj borbi. Optužuju nas da samo gledamo novac, ali da je tako mi nikad ne bismo bile odgojiteljice u dječjem vrtiću. Počeli su politički pritisci, mlađe djevojke se boje da im osnivač neće produžiti ugovore. To je nedopustivo", kaže Adrijana Ivković.

A da su počeli pritisci pokazuje tekst koji je objavila ravnateljica Manuela Janko, i to na službenim stranicama Općine.

"Tempiranje štrajka s početkom 6. svibnja je indikativno s obzirom da je u tom tjednu trebao biti niz događaja za djecu iz vrtića. Vodstvo sindikalne podružnice time poručuje da ga ne zanima tradicija vrtića u Vrsaru koji je osnovan 2000. godine, i da im nije stalo do djece koliko do njih samih. Pritom se štrajkaški odbor u obraćanju roditeljima služi bezočnim lažima", piše ravnateljica Janko i u nastavku tvrdi da su plaće u vrsarskom vrtiću najveće u odnosu na vrtiće u okruženju. 

"Unatoč tome ili zbog toga, odsustva s posla zbog bolovanja predstavljala su svim dosadašnjim ravnateljicama vrtića veliki izazov pri organiziranju posla, a pritom su bile iznimno fleksibilne i korektne prema radnicima pri organiziranju posla. Kakav je odnos sindikalne povjerenice prema djeci, roditeljima i ustanovi najbolje govori činjenica da je u dostavljenim Pravilima o poslovima nužnim u vrijeme štrajka predvidjela da samo troje odgojitelja za vrijeme štrajka skrbi o 120 djece, koliko ih prosječno dnevno dolazi u vrtić, te da bude zatvoren Područni vrtić u Funtani", piše Janko. 

Sindikalistica Ivković kaže da će se oni o tom napisu očitovati.

"Ja kao djelatnica mogu reći da smo u šoku, van sebe, i smatramo tu izjavu sramotnom. Mislimo da to ne zaslužujemo, samo se borimo za svoja prava. Djecu od malih nogu učimo da se zauzmu za sebe i za svoja prava, i to je ono što mi sada radimo", zaključila je Ivković. 

Komentar snačelnika Općine Vrsar Ivana Geromette možete pročitati na linku. (Ivor Balen)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa