Direktnim rezervacijama!

U romantičnoj kući za dvoje u ruralnoj Istri popunjenost preko 300 dana

0
Lučana Mohorović ispred Ville Romantice
Lučana Mohorović ispred Ville Romantice

Kuća za dvoje u ruralnom dijelu istočne Istre koja je popunjena preko 300 dana u godini i to zahvaljujući direktnim rezervacijama, bez ikakve agencije. Zvuči kao utopija, zar ne?

No, to je priča Lučane Mohorović i njezine vrlo popularne Ville Romantice koja je s vremenom postala brend sama za sebe i za koju se slobodan termin traži i godinu dana unaprijed. Kako je to uspjelo? Odlučili smo saznati iz prve ruke i potražili Lučanu koja je s nama podijelila svoja iskustva.

Vozeći se putem do Ville Romantice koja se nalazi u malom selu Županići na području Labinštine, razmišljali smo kako turisti uopće nađu ovo mjesto, koje je ipak prilično udaljeno od urbanih centara, mora i svega onoga što inače smatramo motivima dolazaka gostiju. No već pri prvom kontaktu s Lučanom postalo je jasno kako ovo mjesto zrači posebnom energijom, baš poput vlasnice. S iskrenim osmjehom i vedra duha, Lučana nam je otvorila vrata svoje kuće koja se prodaje kao „adults only“ smještaj i prima samo parove te ispričala zašto je njezina priča drugačija.

„Za početak, zahvaljujem na pozivu da predstavim što i kako radim. Mjesto na kojemu se nalazimo svoju je turističku priču krenulo živjeti 2018. godine kada smo počeli iznajmljivati ovu kuću za dvoje. Počeci nisu bili laki i kada sam odlučila da na ovoj parceli koju sam naslijedila želim izgraditi kuću za turiste, i to sasvim drugačiju od svega onoga što se uobičajno nudi, nailazila sam na otpor i sumnjičavost. Znala bih crtati skice kako želim da kuća izgleda i skrivati ih od ukućana, no imala sam tu viziju i želju i znala da ću uspjeti, Izgradili smo ovu malu kuću od tek 50-ak kvadrata koja je u svakom svom dijelu odraz mene, jer sam i ja upravo takva kakvom ovu kuću želim brendirati i predstaviti. I sama sam romantik u duši, volim čistoću, bijelu boju, nježne roze tonove i da je sve sređeno i ugodno. Zbog toga je i kuća takva, odiše bjelinom i romantičnim tonovima. Ovdje nema crno-sivih kombinacija, to jednostavno nisam ja i ne snalazim se u tim bojama. Brinem o svakom detalju, pa tako gosti kad uđu ostanu iznenađeni ugodnim mirisma koji prožimaju kuću, poklonima dobrodošlice gdje im poklanjamo naše brendirane čokoladice i  razne druge suvenire i zanimljive darove, kao i bogatom dodatnom ponudom koju im nudimo, poput doručka, masaža…“

Ključ uspjeha je u dobrim web stranicama i stalnom angažmanu oko promocije

Za razliku od većine iznajmljivača koji brigu oko prodaje prepuštaju agencijama ili buking platformama, Lučana je odlučila preuzeti taj posao u svoje ruke i maksimalno se angažirala oko promocije svoje kuće, što se pokazalo itekako dobrim potezom. Villa Romantica (https://villaromantica.com.hr/) promovira se na društvenim mrežama – Facebooku, Instagramu, Tik Toku i YouTubeu – a bazu za rezervacije i prodaju smještaja čini web stranica izrađena u Apartmanici. Upravo zahvaljujući ovim kanalima, Lučanina se kuća izuzetno dobro prodaje i njezina je popunjenost davno prestala ovisiti o ljetnim mjesecima.

„Puni smo preko 300 dana u godini, a da želim, bez problema bih rezervacije imala za cijelu godinu. No ipak, nekad treba stati i odvojiti malo vremena za sebe. Zbilja volim ovo što radim i mislim da je zato i došlo do uspjeha. Istinski uživam u svakom segmentu ovog posla, obožavam turizam, ispunjava me pričati s mojim gostima, veselim se osmišljavanju objava za društvene mreže… Zato se i stalno dodatno educiram pa trenutno polazim petomjesečnu školu Internetskog marketinga i brendiranja, što smatram da je jako bitno u ovom poslu. Od starta ulažem u promociju, osmišljavam nagradne igre, paket aranžmane, ugošćujem novinare i influencere… Veliku pomoć tu mi je pružio moj dragi prijatelj i suradnik Luka Škabić koji je pravi brend ambasador Ville Romantice. S Lukom je ovdje odrađeno bezbroj snimanja, u villu je doveo i sudionike iz izbora za miss i mistera turizma, kao aktualni nositelj titule 2. pratitelja Mistera turizma Hrvatske, a svojim angažmanom zbilja je podignuo reputaciju ville, ali i cijeloga kraja. Sve je to urodilo plodom, pa tako na Facebook stranici ova kuća danas ima preko 30.000 pratitelja, na TikToku videa postižu nevjerojatno velike dosege i do 240 000 pregleda, skupili smo preko 350 recenzija… Uvijek sam puno ulagala i u dobre fotografije, koje najviše prodaju, pa sam tako odlučila uložiti u dobru fotografsku opremu i sada sama fotografiram sve što može biti zanimljivo gostima. Svaka moja objava na bilo kojoj društvenoj mreži usmjerava zainteresiranog kupca na moju web stranicu. Tamo se mogu saznati apsolutno sve informacije na vrlo pregledan i jasan način, a putem stranica se onda i rezervira. Web mi je sinkroniziran s društvenim mrežama i mogu reći da sada rezervacije dobivam isključivo preko svojih stranica. Ne trebam nikakvu agenciju, prisutni smo i na Bookingu, no sve rezervacije su direktne. Gostima naglašavam da direktnim rezervacijama dobivaju najbolju cijenu, i na taj način oni štede, a ja ostvarujem bolju zaradu. Stranice Apartmanice u tome imaju ključnu ulogu.“

S vlastitim web stranicama iznajmljivač ostvaruje najveću zaradu

Iako je od početka poslovanja imala vlastite Apartmanica web stranice, neko vrijeme je pauzirala misleći da može jednako dobro funkcionirati i bez njih, no priznaje da je to bila greška koju je odlučila ispraviti kada više nije bila zadovoljna rezultatima. Povratak Apartmanici u roku od 24 sata donio joj je rezervacije gotovo za cijelu godinu. Uz veliki angažman na društvenim mrežama, web stranice vidi upravo kao temelj dobrog poslovanja jer ovaj alat iznajmljivaču omogućuje stalnu dostupnost prema gostima, kontrolu nad sadržajem koji se objavljuje o smještaju, izravnu komunikaciju, kontrolu nad rezervacijama, jačanje brenda i, najvažnije, najveću moguću zaradu s obzirom da nema nikakvih agencijskih provizija.

„Još sam od prve godine imala Apartmanica web stranice i bila sam zadovoljna. Stranice su bile odlične i dobivala sam rezervacije putem njih iako se tada zbilja nisam puno bavila njima, no okolina me je nekako nagovorila da pokušam sama izraditi svoje stranice preko WordPressa, i tako sam i učinila. To je bila greška, jer se na tim stranicama nikako nisam snalazila, sve je izgledalo tako komplicirano, sučelje je bilo zbunjujuće za korištenje, a efekt je bio nikakav. Nakon nekoliko godina, odlučila sam se vratiti Apartmanici. I bila je to najbolja odluka ikad, jer su nove rezervacije počele stizati odmah nakon povratka Apartmanici, i to u ogromnom broju. Sada sam i sama ozbiljnije pristupila angažmanu oko web stranica i zato su i rezultati tu. Ako se prate savjeti tima Apartmanice, rezultati sigurno neće izostati. Sada imam odlične fotografije, koje često mijenjam i nadodajem, a tekst mi je optimiziran i njega ne diram jer je prilagođen tome da postigne najbolje uspjehe na tražilicama. Uspjeli smo postići da tijekom pretraživanja ključnih riječi, poput „kuća za dvoje“, moja stranice bude prva stranica koja se pojavi na tražilicama. Zbilja sam zahvalna cijeloj ekipi Apartmanice za sve što su učinili za mene. Proces izrade stranice izrazito je brz i jednostavan, i svoju sam stranicu dobila za manje od 7 dana. Sve su moje ideje i zahtjeve pretvorili u estetski privlačan, intuitivan i funkcionalan dizajn, pazeći na svaki detalj, od boja i fontova, do rasporeda elemenata, što rezultira web stranicom koja ističe moj brend i pruža korisnicima ugodno iskustvo. Na svako pitanje koje imam, oni imaju spreman odgovor. Vrlo su ažurni, informirani i brzi, vidi se da su iznimni stručnjaci u području marketinga, prodaje i izrade web stranica prilagođenih upravo onome što gosti traže. A koristiti njihove stranice može zbilja svatko jer je sve postavljeno jako jednostavno. Realno, to je najbolje moguće ulaganje za iznajmljivača jer izradu web stranice isplatiš već s prvom ili drugom rezervacijom, a rezultati su trajni i garantirani.“

  Sezona je pred vratima, ali još uvijek ima vremena za izradu dobre web stranice.
  Apartmanica trenutno nudi predsezonsku akciju s 35% popusta na izradu web stranice uz promo     kod  

  SEZONA2024 kojeg je potrebno upisati na www.apartmanica.com/zatrazi-ponudu

Uz kvalitetnu ponudu turizam 365 dana u godini itekako je moguć

Ključ je, kaže Lučana, u kombinaciji dobrih web stranica i stalnom ulaganju u sadržaje na društvenim mrežama i marketing. Rezervacije su tada, kaže, zagarantirane u bilo koje doba godine. S obzirom da se kuća ne nalazi na obali i da je u Istri čak i velikim hotelijerima teško pronaći gosta u zimskim mjesecima, upitali smo kako je to postigla i tko dolazi u Villu Romanticu, a Lučana spremno zaključuje kako je bitno imati što bogatiju ponudu i istaknuti se u nečemu.

„Mi stalno ulažemo u nešto novo i u marketing, i bitno nam je da se gost osjeća uistinu sretno i ispunjeno. Najprije smo, želeći obogatiti ponudu, kupili veliki vanjski jacuzzi za 5 osoba. No, nisam željela da onda gostu koji dođe u zimskim mjesecima taj doživljaj ne bude ugodan jer vani primjerice pada kiša. Onda smo uložili u mobilni wellness prostor u kojega smo smjestili jacuzzi, ali i finsku saunu te stol za masažu. Imamo i grijani bazen, i to zbilja jako privlači goste tijekom cijele godine. Goste oduševi i naša košarica iznenađenja „romantično jutro“ i doručak koji je zbilja obilan. Volimo gostima reći da dok oni polako otvaraju oči i upijaju prve zrake sunca, njihov doručak stiže na vrata. Ipak, po jutru se dan poznaje, a mi želimo da su naši gosti uvijek zadovoljni. Zato i imamo toliko recenzija, a gosti nam često napišu recenziju i prije nego napuste objekt, toliko budu pozitivno iznenađeni. Evo, već smo sada puni za doček Nove Godine, imamo rezervacije i za proljeće sljedeće godine kada će ovdje jedan par proslaviti svoju 30. godišnjicu braka. S obzirom da se brendiramo kao romantična oaza, imali smo ovdje jako puno zaruka, proslava Valentinova, medenih mjeseca i slično. Tijekom zime gosti su nam Hrvati i Slovenci, a u ljetnim mjesecima dolaze gosti iz Njemačke. Ono što se pokazalo pametnim potezom je i to što nudimo mogućnost dnevnog najma, jer smo shvatili da si mnogi gosti nisu mogli iskombinirati trodnevni boravak, što nam je prije bio minimum. Sada dakle imamo i opciju dnevnog najma, bez noćenja, i mogu reći da takvih upita imamo nevjerojatno puno. Od velike konkurencije uspijevamo se istaknuti jer stalno nudimo nešto novo i osmišljavamo razne pakete. Imamo, primjerice, standardne pakete s noćenjem, pa pakete nadograđene doručkom, masažama, večerom u obližnjem restoranu i tako dalje. Surađujemo s brojnim partnerima koji pružaju dodatne usluge našim gostima i zajedno razvijamo kreativne pakete, na zadovoljstvo kako nas, tako naših partnera, i što je najbitnije, naših gostiju. Ključ je u gostoljubivosti domaćina, dobroj komunikaciji, autentičnosti doživljaja i iskrenom gostoprimstvu. A kada imaš sve to, dodaš dobre web stranice i priča je zaokružena.“

Lučanu smo za kraj planirali upitati koji su planovi za dalje, no nakon što nam je pokazala i ispričala što sve nudi, takvo pitanje nije imalo smisla. Gost u Villi Romantica zbilja može dobiti sve što poželi, a zamisliti se ovdje i u zimskim mjesecima, primjerice u grijanom bazenom ili jacuzziju u opuštajućem ambijentu ispunjenom ugodnim aromama luksuznih eteričnih ulja dok vani kiša rominja, a u blizini pucketa vatra u vanjskom kaminu koja čeka na pripremu roštilja, uopće nam više nije teško. Autentičnost, gostoljubivost, iskrenost, osmijeh i dobar marketing čarobne su riječi za uspjeh u turizmu. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa