dogovorena nova vlada

Ovo su ministarstva koja će pripasti Domovinskom pokretu

0
Članovi DP-a koji su danas bili na sastanku s HDZ-om (foto: Luka Stanzl/Pixsell)
Članovi DP-a koji su danas bili na sastanku s HDZ-om (foto: Luka Stanzl/Pixsell)

Dogovorena je nova vlada koju će činiti HDZ, Domovinski pokret i dio manjinaca. 

Domovinski pokret imat će tri resora u Vladi, doznaje Jutarnji list.

 

Njima će za početak pripasti Ministarstvo poljoprivrede. Nadalje, iz Ministarstva gospodarstva izdvojit će se resor energetike, ali je moguće da će DP-u pripasti samo Ministarstvo gospodarstva, a da će HDZ zadržati energetiku, no ipak su moguća i druga rješenja, koja će se još raspraviti. Oformit će se i novo Ministarstvo demografije, a DP će dati svog ministra i potpredsjednika Vlade za demografiju.

Uz to, imat će i poziciju potpredsjednika Sabora, te niz državnih tajnika. Broj državnih tajnika jedino još nije definiran, iako je stav DP-a da shodno rezultatima na izborima imaju pravo na 20 posto dužnosti, odnosno 10 do 11 državnih tajnika.

Potpise za mandatara Vlade dat će troje zastupnika nacionalnih manjina. Resori kulture i medija i MUP-a ostaju HDZ-u, no vrlo vjerojatno je da će Domovinski pokret u tim resorima imati državne tajnike, kao i u nekim drugima gdje će HDZ zadržati moć. Ideja je da dužnosti ne budu vertikalno posložene, odnosno da ako u jednom ministarstvu HDZ daje ministra, onda u tom ministarstvu DP ima tajnike i obratno.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa