vrijedan projekt oš centar

ULJANIKOVA DJECA Kako je Arsenal gradio Pulu i školovao generacije (galerija)

0
Mali 'štrajkaši' i učiteljica Sonja Perković (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Mali 'štrajkaši' i učiteljica Sonja Perković (Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Osnovna škola Centar u Puli ovaj tjedan, od ponedjeljka do petka, provodi projekt "Uljanikova djeca", u sklopu kojeg se u školi i ispred nje može razgledati izložba radova učenika i polaznika gradskih vrtića, ali i vrijedna izložba crno-bijelih fotografija nekadašnjeg Uljanika, u vrijeme kada je on bio istinski pulski i istarski div, kako po broju radnika, tako i po zaposlenosti i učincima koje je imao za cjelokupno istarsko društvo.

 

Zahvaljujući pasioniranom kolekcionaru Stanku Guštinu, zaljubljeniku u povijest Pule, koji je velikodušno ustupio dio svoje bogate zbirke fotografija, u školskoj sportskoj dvorani može se razgledati kako su se nekad u Uljaniku gradili veliki brodovi, ali i kako su se udarali temelji objektima koje je gradio pulski div. Uljanik je gradio stanove, domove i studentske paviljone u Zagrebu u kojima su stasale generacije inženjera, profesora i akademskih građana svih profesionalnih orijentacija. Uljanik je, može se neskromno reći, podizao generacije Puležana i Istrana, ne samo one čije su obitelji bile izravno vezane uz Arsenal. 

- Projekt 'Djeca Uljanika' organizirali smo da bismo osvijestili naše učenike, roditelje, ali i širu javnost o važnosti brodogradilišta Uljanik u našem gradu, ali i cijeloj Istri, kaže nam Sonja Perković, učiteljica povijesti i hrvatskog jezika u ovoj školi.

- Izložba je zamišljena u suradnji s gradskim vrtićima, koji su također poslali svoje radove, a oni su dio izložbe u našoj školi. Na Danteovom trgu je nekoliko punktova koji kronološki, od nastanka Uljanika do danas, pokazuju pojedina razdoblja. Ovdje su zadaci za vrtićarce koje dobiju na svakom punktu, na primjer, slažu puzzle, moraju označiti koji su brdovi, moraju saznati koje su države u koje su uljanikovci slali svoje brodove, zatim prolaze kroz današnje razdolje Uljanika, vrijeme štrajka, pa imamo i štrajkaše ovdje koji viču 'ne damo Uljanik', objašnjava Perković.

Na jednom punktu nalaze se suveniri vezani uz Uljanik i sam grad koji se mogu kupiti za simboličan iznos, a prihod će se usmjeriti u daljnje projekte ili pak potrebitim učenicima, kaže Perković. 

Na jednom punktu zatekli smo učenicu 8.a Ninu Ružić koja kaže da se projekt organizira svake godine uz drugačiju temu.

"U njemu sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda. Svi sudjeluju u izradi kostima, rekvizita i radova namijenjenih prodaji. Tako pokušavamo naučiti djecu nešto bitno na zabavan način. O Uljaniku je važno to što je jedno vrijeme bilo svjetsko brodogradilište, što je izgradilo svakakve brodove za jako važne obitelji i kompanije", rekla je Ružić. (Mirjana Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa