uhićenja u istri

Evo kako je djelovala duhanska banda. U njoj i 'momak' od 75 godina

0

Poznati su detalji juečrašnjih uhićenja u aferi s duhanom, o čemu je pisao istarski.hr.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te uz potporu Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske, dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje kojim su obuhvatili devet hrvatskih državljana u dobi od 27 do 75 godina te jednog bosanskohercegovačkog državljanina u dobi od 65 godina. Sumnja se da su osumnjičenici u sastavu zločinačkih udruženja počinili kaznena djela nedozvoljene trgovine.

Policijski službenici su 8. svibnja na području Policijske uprave istarske uhitili pet osoba (60-godišnjakinju, 75-godišnjaka, 67-godišnjaka, 44-godišnjaka i 65-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, dok su na području Policijske uprave zagrebačke uhićene tri osobe (62-godišnjak, 34-godišnjak i 27-godišnjak), a na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske (45-godišnjak) i Policijske uprave osječko-baranjske (65-godišnjak) po jedna osobaKriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni 65-godišnjak, koji je uhićen na području Policijske uprave osječko-baranjske, povezao u dva zločinačka udruženja preostale osumnjičenike radi kontinuirane nabave, prijevoza i daljnje preprodaje većih količina sitno rezanog duhana, koji nije označen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske. Sitno rezani duhan nabavljao se u Zagrebu, a potom skladištio na području Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije, da bi se potom dovozio do Pule.

Sumnja se da su zajedničkim djelovanjem osumnjičenici neovlašteno nabavili i prodali najmanje 1.350 kilograma sitno rezanog duhana bez markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, čime su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu od 68.865 eura koju su međusobno podijelili sukladno ulogama u zločinačkom udruženju, a Državnom proračunu Republike Hrvatske nanijeli su štetu od 152.504 eura sukladno Zakonu o trošarinama.

Policijski službenici su 8. svibnja obavili pretrage domova osumnjičenika i drugih prostora na više lokacija na području Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara, kojom prilikom su pronašli i privremeno oduzeli 16,4 kilograma duhana i 2.500 kutija cigareta bez markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, mobitele i novac za koji se pretpostavlja da potječe od nedozvoljene trgovine. 

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, dok je kaznena prijava podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa