Rovinjski Delfin jedini plivački klub u Hrvatskoj bez natkrivenog bazena

0
Nedavni je događaj u Zagrebu trebao biti mnogima upozorenje da je krajnje vrijeme za realizaciju projekta „Natkrivanje rovinjskog bazena“
Nedavni je događaj u Zagrebu trebao biti mnogima upozorenje da je krajnje vrijeme za realizaciju projekta „Natkrivanje rovinjskog bazena“

Na rovinjskom bazenu Delfin trenira se svakodnevno, u ljetnim mjesecima po vrućini koja nerijetko prelazi 30 stupnjeva, treniraju plivači, vaterpolisti i rekreativci. Vrijeme je to kad se želi iskoristiti svaki slobodan termin kako bi se što više nadoknadilo ono što je propušteno ove zime.

Klub je utemeljen 1949. vođena prof. Nikšom Kalačićem pod imenom Plivački klub Delfin, koji je objedinjavao plivanje i vaterpolo. Bio je to kao i što je danas, izraz nemalog interesa građana da se na zabavan, zdrav i koristan način zadovolje osnovne potrebe za kretanjem i druženjem, te želje da se što kvalitetnije i svrsishodnije organizira i ispuni dio slobodnog vremena djece i mladeži.

Nenatkriveni bazen

Danas PK Delfin ima organiziranu školu plivanja, koja djeluje uglavnom u ljetnim mjesecima, dok su zimi zbog uvjeta rada brojčano limitirani, pa se ljetni broj djece smanjuje sa 130 na 70-ak, jer su primorani odbijati upise u školu plivanja. To Rovinju i Istri zasigurno predstavlja jedan veliki hendikep.

U individualnim disciplinama plivači Delfina u potpunosti zadovoljavaju svoja očekivanja, te se sav uloženi trud s njihove strane isplaćuje, i  ponovo pokazuju da se, bez obzira na jako loše, gotovo nikakve uvjete rada, jako dobro nose sa plivačkim svijetom, ne samo u županiji, već i u regiji.

Želja je djelatnika plivačkog i vaterpolo kluba poboljšati uvjete za cjelogodišnji rad, te kroz izgradnju zimskog bazena sačuvati klub i plivanje za buduće generacije u gradu Rovinju. Shodno tome, valja naglasiti kako plivači zimi treniraju u 10- metarskim bazenima, a vaterpolisti igraju domaće susrete u Rijeci i Sisku.

Nedavni je događaj u Zagrebu trebao biti mnogima upozorenje da je krajnje vrijeme za realizaciju projekta „Natkrivanje rovinjskog bazena“.

Anton Hrvatin, Bojana Bolković i Mario Ban
Anton Hrvatin, Bojana Bolković i Mario Ban

Na održanom Prvenstvu Hrvatske za dobne kategorije, dvojica su plivača Anton Hrvatin i Mario Ban, predvođeni trenericom Bojanom Bolković ostvarili izvanredan uspjeh. Unatoč jako lošim uvjetima rada, a ove godine izrazito lošim, gdje treba napomenuti nedostatak bazena u najvažnijem dijelu pripremnog perioda, pokazali su način da PK Delfin, kao jedini klub u Hrvatskoj koji nema primjeren bazen, ipak ima što reći u samom vrhu hrvatskog plivanja. Iako su ulazno godište, u gotovo svim disciplinama ostvarili su finala i zavidna 5. i 6 mjesta.

Pitanje je što bi bilo, da su oni i ostali Rovinjci, imali uvjete rada samo djelomice slične kao i ostali njihove kolege u Hrvatskoj. U ukupnom su poretku nastupom dva plivača zauzeli odlično 17. mjesto od 36 klubova.

Nagrada je to, i pokazatelj da sljedeće godine, ukoliko se ispune obećanja za natkriveni bazen, Rovinj dobije nove državne prvake.

Ne treba ni toliko daleko u povijest ići i sjetit se, Matee Peteh svojevremeno trostruke prvakinje države i dvostruke viceprvakinje, a nastupila je i na Europskom Juniorskom prvenstvu. Zatim, Katje Žufić državne viceprvakinje, te kadetske prvakinje države na 200 prsno.

U zadnje vrijeme Anton Hrvatin, osvajač je brončane medalje i dvije državne medalje u posljednje 4 godine (kao kadet 200 mješovito i kao ml. junior 200 leptir).

Sandro Rudan
Sandro Rudan

U legendu kluba spada zasigurno Sandro Rudan, koji je svojevremeno uz mnoge državne medalje i natjecanja, nastupio i na Mediteranskim i Balkanskim igrama te na Olimpijadi u Munchenu 1972.

Jedina razlika je da se tada radilo u bazenima hotela Rovinj i Montauro, danas u hotelima Park i Eden. Nadamo se, da u bliskoj budućnosti ovo nisu jedini koji će Rovinj dovest na tron hrvatskog plivanja.

Za normalno bavljenje sportom koji vole

U proljeće i jesen, treninzi koji se odrađuju, sigurno nisu maksimum uvjeta koje im se treba pružiti u 21. stoljeću. Krajem ožujka, nakon izlaska iz bazena bolnice ‘Martin Horvat’, naši plivači treniraju na suhom. Usporedbe radi, zamislite nogometaše koji sav svoj trening ‘odrađuju’ na atletskoj stazi, bez terena (oni bi barem trenirali na zemlji, pa bi bilo sličnije sportu kojim se bave). No, ljubav, volja, vrijeme i trud koji ulažu u bavljenje plivanjem ne može im nitko oduzeti. Željeli bi samo da im se omogući normalno bavljenje sportom koji su izabrali.

„Iako su kroz naš plivački pogon prošle generacije i generacije plivača, od kojih su neki ostvarili i vrhunske uspjehe, ne mogu se pohvaliti primjerenim uvjetima za rad. No usprkos tome, na raznim natjecanjima (županijskim, regionalnim i međunarodnim) naši plivači samo uz pokoji tjedan treninga u normalnim uvjetima odrađuju izuzetno dobar posao i vraćaju se kući s brojnim osvojenim odličjima“, kaže Bojana Bolković.

Ističe kako je kroz ovih 10-ak godina rada u ovakvim uvjetima naučila da je svaki i najmanji pomak u rezultatu izrazito vrijedan truda i to je ono što je tjera naprijed i na čemu temelji svoje treninge i pristup radu.

„Činjenica da oni usprkos svemu i dalje dolaze na treninge i ne odustaju, što bi mnogi već odavno učinili i mene tjera da ne odustanem. Iako nas gotovo nitko ne doživljava ozbiljno i već godinama je klub neopravdano stavljen na margine rovinjskog sporta, svojim radom i trudom ta djeca prkose tome i održavaju plivanje u gradu živim i na visokoj rezultatskoj razini. Ta djeca imaju na sebi veliku odgovornost i svoj posao obavljaju bolje nego veliki broj odraslih ljudi, s puno ljubavi, entuzijazma i žrtve“, kaže Bojana.

Vrijedi spomenut da su junior Anton Hrvatin i kadet Mario Ban nakon samo dva mjeseca treniranja i ove godine ostvarili pravo nastupa na Državnom prvenstvu Hrvatske.

Spomenut treba i juniorsku štafetu (Sošić, Triska Hrvatin, Precali), kao jednu od rijetkih, ako ne i jedinu u ovom trenutku u Istarskoj županiji, a koja je vrlo uspješno nastupila na zimskom Državnom prvenstvu.

Žetva plivačkih medalja

Za bogatu žetvu plivačkih medalja na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima, redovno se brinu Matteo Sošić, Matej Triska, Ivan Precali, Leonardo Max Golušin, Anteo Laković, Andrea Jakus, Luka Triska, Matija Mužina. A kod cura, medalje sakupljaju Anđela Hrvatin, Lea Žampera, Iva Marinović, Korina Deliaga, Maria Folo i Alizee Kesbi, Nikka Brajković, Mia Crnković, Karla Sertić, Katia Poropat. Ovoj ekipi treba još dodati Andreu Brajnović i Lucu Laković.

Katja Žufić i Matea Peteh
Katja Žufić i Matea Peteh

Za budućnost plivačke tradicije u gradu Svete Eufemije ne treba strahovati, upravo zbog 130 dječaka i djevojčica koji trenutno treniraju, i marljivim radom sportskih djelatnika u plivačkom klubu. Vrijedi izdvojit, da trenerica Bojana Bolković osim što  klub na nju dugoročno računa, sve to dokazuje svojim brojnim uspjesima koje postiže posljednjih godina u svome radu.

Uvjerite se i sami kako izgleda dio treninga u zimskim uvjetima.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3fKSq_rRlV0

Stoga, i ovim putem djelatnici PK Delfin, plivači i ostali simpatizeri mole za pomoć kako zbog sebe tako i za generacije koje slijede, da se osigura mjesto i vrijeme za normalan rad i treninge, a oni vas svojim radom i zalaganjem neće iznevjerit. (Tekst i foto: Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa