KUD Rakalj gostovao na danima piva u Karlovcu

0
Rakljanci su u Karlovcu predstavili svoju tradiciju
Rakljanci su u Karlovcu predstavili svoju tradiciju

Potkraj kolovoza i početkom rujna na desnoj obali karlovačke ljepotice Korane živi cijeli jedan mali grad zabave i gastronomije, kojim tih dana poteče i peta rijeka, rijeka piva. Dio čarolije u slavu piva bio je i KUD Rakalj koje je proteklu subotu gostovalo u Karlovcu, na poziv KUD-a Sv. Juraj iz Draganića i Turističke zajednice grada Karlovca. U sportsko-rekreacijskom centru Korana, na Trgu susreta u jednosatnom zajedničkom programu KUD Rakalj i KUD Sv. Juraj Draganić predstavili su posjetiteljima karlovačkih dana piva običaje Istre i draganičkog kraja te je mnogobrojna publika imala priliku upoznati dva potpuno različita oblika hrvatske tradicijske baštine.

Rakljanci su svoju škrtu, ali duhom bogatu tradiciju predstavili na svoj jedinstven način. Karlovcem je odzvanjao govor predaka i koraci naraštaja. Mladi roženičari odsvirali su mazurku, stari labinski i barbanski balon, kantaduri su kantali oj Rakljanko i kada san se s dragon rastavija. Srednja grupa plesača otplesala je staru polku i sette passi-špic polku, dok je odrasla grupa plesača otplesala mazurku i uz zvuke miha smjenjujući čvrste korake i figure, stari istarski balon.

 Za kraj uz zvuke harmonika i roženica srednja i odrasla grupa plesača zajedno, otplesali su balo di sedia, a cjelokupan nastup začinili su kantom puna je Pula. KUD Sv. Juraj Draganić prikazao je izvorne plesove i pjesmu draganičkog kraja, te bogatstvo draganičke narodne nošnje koja se u potpunosti razlikuje od nošnji okolnog karlovačkog područja. Rakljanci su prije zajedničkog večernjeg nastupa u Karlovcu boravili u Draganiću, gdje su ih domaćini ugostili i upoznali sa bogatim kulturnim naslijeđem svog mjesta i općine Draganić. Posjetili su crkvu Presvetog Trojstva i župni dvor u Krašiću, mjestu koje je posebno poznato po nadbiskupu zagrebačkom blaženom Alojziju Stepincu, koji je u Krašiću rođen i umro kao zatvorenik u kućnom pritvoru na izdržavanju zatvorske kazne.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa