Istarski kanat je u Baratu doma i to je njegovo prirodno stanište

0
Mlade lastavice
Mlade lastavice

Nedavni Susret istarskih narodnih pjevača "Zakantajmo istrijanske kante" bio je ove godine jubilarni za Barat. Naime, u ovom se selu ova tradicionalna manifestacija istrijanske kante održala se po deseti put zaredom.

Podsjetimo, inicijator ove hvalevrijedne manifestacije bio je muzikolog Renato Pernić. Danas tu tradiciju nastavlja njegov sin Daniele. Prvi susret održan je u Klarićima 1996. godine, 2002. godine održan je u Orbanićima, a od 2004. i izdavanja dvostrukog CD-a Naša kanta, naša besida, čiji je inicijator i organizator projekta sam voditelj, pa do danas domaćinstvo susreta preuzima Barat.

Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar
Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar
Ana Lanča, Toni Stanić i Tamara Ostoni
Ana Lanča, Toni Stanić i Tamara Ostoni

Publike u Baratu nije nedostajalo ni ove godine. Mjesno igralište bilo je ispunjeno kantadurima te gostima i ljubiteljima istarske tradicije. U svom obraćanju načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman naglasio je da istarska kanta nije došla u Barat, nego se vratila doma, jer „kanta je u Baratu doma i to je njeno prirodno stanište”. Jurman je istaknuo da je „ovo jedinstvena manifestacija koja okuplja sve kantadure Istre, čime se njeguje ljubav prema istarskom tradicijskom pjevanju i kulturi te da će adresa manifestacije i dalje ostati Barat”.

Na samom otvaranju 10. Susreta istarskih narodnih pjevača "Zakantajmo istrijanske kante" održanog 14. rujna na ispunjenom igralištu u Baratu nastupili su najmlađi plesači KUD-a Dvigrad, predvođeni predsjednicom KUD-a Smiljanom Marić, a susret su ove godine tradicionalno otvorili domaćini - Šime Uležić te Ana i Aldo Matas sa svima znanom "Jedne mi noći bila je kiša jaka".

Najstariji izvođači na smotri, Josip Bepo Žmak i Anton Tonić Šverko,  predstavili su poseban način pjevanja istarske narodne pjesme – bugarenje sjeverne Istre – Ćićarije i izveli pjesmu "Oja reci da si moja". Osim njih bugarenjem su se predstavili i ženska vokalna skupina Lanišće te vokalna skupina FD Žejanski zvončari iz Žejana.

Nastupila je vokalna skupina Lastavice iz pulske Osnovne škole Šijana, koju vodi prof. Irena Giorgi.

Lastavice osnovne škole „Šijana” iz Pule, Marta Krešić, Alekandra Stević, Simona Berc, Tena Vujica, Jelena Drobnjak, Iva Jurković i Ana Sever izveli su narodnu pjesmu "Mali Frane"

Da kanat na tanko i debelo ima svoju budućnost potvrdili sui debitanti smotre iz medulinskog Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula, koje vodi gosp. Miho Orlić. Iz Medulina su u Barat došli Dorijan Jurkota, Diego Križanac, Emili i Danijel Radolović i Matteo Radolović. Prvi put na susretima su nastupili Laura Benčić (FD Pazin i Dalen Načinović) i Viliam Voić iz kršanskog KUD-a Ivan Fonović Zlatela. Boje ovog KUD –a branili su i već afirmirani Noel Šuran i Branimir Šaina, a potom Zoran Karlić i Đordano Višković. Brojnu ekipu je doveo i KUD Rudar iz Raše, u kojem su nastupali Lari Višković, Remiđo Batelić i Serđo Mikuljan te Paola i Franko Kos i Bruno Matošić.

Branimir Šaina, Noel Šuran i Zoran Karlić
Branimir Šaina, Noel Šuran i Zoran Karlić
Dajana Rusac i Dean Kliman
Dajana Rusac i Dean Kliman

KUD Barban su zastupali Josip Trošt, Josip Mavrić, Vlado Kožljan i Nevia Kožljan. Nastupili su i stari roverci Mario Butković Korut i Miho Orlić.

Ova manifestacija dobila je dodatno na značaju kada je 2010. istarska ljestvica uvrštena na popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, a ovakvi susreti u manjim mjestima ponovno bude i društveni život.

Za istaknuti je tradicionalan nastup braće Luciana i Deana Klimana i njegove kćeri Dajane Rusac. Zatim Marije Družetić s unukom Goranom Farkaš, Jože Galanta sa sestrama Milenom Roce i Katicom Benčić, te nastup Ane Lanča s unucima Tonijem Stanić i Tamarom Ostoni. U više od dva sata, koliko je potrajao koncert, izredalo se više od 90 kantadura što je dosad najveći broj izvođača otkad se ta manifestacija organizira u Baratu.

Tijekom manifestacije mogla se pogledati i izložba istarskih suvenira proizvođača s područja Kanfanara. Program je vodio domaćin i suorganizator Davor Ban. Zasluge za doprinos u realizaciji idu također mještanima i članovima boćarskog kuba Barat koji neumorno izlaze ususret organizatorima ovog vrijednog kulturnog događaja.

Nakon službenog programa u Baratu je uslijedila fešta. Uz tradicionalan domjenak, tu se zapjevalo u opuštenoj i domaćoj atmosferi, pa je pjesma odzvanjala Prikodragom do kasno u noć. (Tekst i foto: Ivan Ban)

Davor Ban
Davor Ban
Dean Kliman, Tone Vitasović i Luciano Kliman
Dean Kliman, Tone Vitasović i Luciano Kliman
Jože Galant i Frane Šugar
Jože Galant i Frane Šugar
KUD Dvigrad
KUD Dvigrad
Lari Višković
Lari Višković
Lastavice
Lastavice
Medulinsko Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula
Medulinsko Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula
Milan Milotić, Petar Brgić, Drago Draguzet (Roženica)
Milan Milotić, Petar Brgić, Drago Draguzet (Roženica)
Šime Uležić, Ana i Aldo Matas
Šime Uležić, Ana i Aldo Matas
Žejanski zvončari
Žejanski zvončari
Ženska vokalna skupina Lanišće
Ženska vokalna skupina Lanišće

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa