Izložbu Histri u Istri u pet mjeseci razgledalo je 11 tisuća posjetitelja

0
U Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca od 15. lipnja do 15. listopada bila je postavljena izložba Arheološkog muzeja Istre (AMI) „Histri u Istri“, autorice dr. Kristine Mihovilić
U Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca od 15. lipnja do 15. listopada bila je postavljena izložba Arheološkog muzeja Istre (AMI) „Histri u Istri“, autorice dr. Kristine Mihovilić

Proteklih pet mjeseci posjetitelji Svetih Srca mogli su otkriti prošlost drevnih Histra, naroda po kome je Istarski poluotok dobio svoje ime. U Muzejsko - galerijskom prostoru Sveta Srca od 15. lipnja do 15. listopada bila je postavljena izložba Arheološkog muzeja Istre (AMI) „Histri u Istri“, autorice dr. Kristine Mihovilić.

Za kreativno osmišljavanje i dizajn izložbe zaslužan je Noel Mirković. Izložba je napravljena na znanstveno-popularni način, uz korištenje brojnih rekonstrukcija i modernih tehnoloških pomagala, 3D rekonstrukcija i videovodiči. Prati  je znanstvena publikacija na tri jezika, popularni katalozi i bogat asortiman suvenira s temom Histra. Izložbu je posjetilo više od 11.000 posjetitelja; brojne škole i studenti, stručne grupe, inozemni i domaći turisti te stanovnici Pule.

Pripremu izložbe fotografski i snimkom zabilježili su Alfio Klarić te Marko Račan. Priča je u javnosti započela izvlačenjem kamenih ploča, dijelova žrtvenika koji su pronađeni u Golubinčinoj jami pored Raklja. Članovi Speleološke udruge „Pula“ organizirali su i izvukli ploče uz stručni nadzor predstavnika Arheološkog muzeja Istre. Nakon izvlačenja kamenih ploča koje su postale sastavni dio izložbe, uslijedile su brojne aktivnosti koje su u oživile izložbu i približavale se publici čak i izvan izložbenog prosotra.

Počevši sa svečanim otvorenjem, gdje su na samom ulazu goste dočekali animatori odjeveni u replike odjeće i obuće drevnih Histra. Dizajnerice Elica Iljoska i Marina Sršen izradile su replike odjeće. Frizure animatora po uzoru na Histre radila je Katja Velkavrh, a žensku i mušku obuću izradila je Suzana Tonković.

U režiji Petre B. Blašković nastao je kraći dramski prikaz djela iz tragedije „Epulon kralj Histra“. Uz glazbenu podlogu Daria Marušića koji je osmislio i izradio replike glazbala iz toga doba, na plesnu koreografiju Andree Gotovine, mladi glumci oživjeli su glasove Histra. Originalno književno djelo nastalo je davne 1827. godine pod autorskim perom Antonija Constantina Albertinija u Veneciji, a temelji se na povijesnim činjenicama.

Dodatni programi uz izložbu

Osmišljeni su i dodatni programi koji prate izložbu kao što je oživljavanje De Villeovog uspona nastupima glumica na temu Histra, Histri su cijelo ljeto šetali Pulom i dijelili pozivnice turistima i ostalim posjetiteljima grada. Posebno za izložbu izrađeni su veliki kipovi, rekonstrukcije tadašnjih vojnika, prekrasni  suveniri i replike nakita u srebru i bronci. „Histarski je nakit ponovo oživio te postao simbol Istre koju promovira i van njenih granica“, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo 26. rujna u Muzejsko-galerijskom prostoru Sv. Srca prilikom promocije replika nakita izrađenog po originalu nakita starih Histra. Nakit je u sklopu projekta 'Istarski nakit kroz stoljeća izradila' zlatarna Claudia zlato.

Učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, pod vodstvom ravnatelja Kliman Davor aktivno su bili uključeni u projekt od samog početka a kao rezultat suradnje izrađena je grafička mapa, oslikan je vanjski plato uz Sveta Srca, izrađeni us slikarski i tekstilni uradci. Brojnim aktivnostima koje su usko povezane uz ovu izložbu uslijedila je i promocija grafičke mape „Histri u Istri“ koja je nastala tijekom 2013. godine. Izradili su je učenici 4. razreda grafičkog dizajna kao dio nastave predmeta grafičke tehnike pod vodstvom mentorice Ksenije Tomičić.

Tiskana je tehnikama visokog i dubokog tiska; tehnikom odstupanja, aquatinte, slijepog tiska, suhe igle, bakropisa, tehnikom mekog voska te monotipije. Za sedam listova grafičke mape zaslužni su učenici Ermina Rekić, Aleksandar Rocek, Branimir Rocek, Matej Rovis, Božidar Sekulić, Sandra Šijakov te Sindi Trbulin. Mapa je otisnuta u 30 primjeraka.

Čak je i održavanje Zavičajnog kviza „Krasna zemljo“ bio ove godine u znaku Histra. Ovogodišnji kviz je održan u Puli, 11. listopada, a škola domaćin  bila je OŠ Centar dok je  pokrovitelj  ovogodišnjeg kviza bio Arheološki muzej Istre. Tako je tema kviza bila “Histri u Istri” i istoimena izložba postavljena u Sv. Srcima u Puli.

Za sam kraj izložbe, upriličena je promocija CD-a Daria Marušića  pod nazivom „Imaginarna glazba Histra“. To je bio prigodan povod da se obilježi ujedno i zatvaranje ove vrlo važne izložbe u Puli.

Dario Marušić
Dario Marušić
Izložbu i sva popratna događanja fotografski je dokumentirala Tanja Draškić Savić. Stvarajući izložbu s interaktivnim pristupom realiziran je jedan cjelokupni projekt koji je vrlo zanimljiv i značajan, kako lokalnom stanovništvu zbog saznanja o eponimnom narodu istarskog poluotoka, tako i turistima, zbog svoje atraktivnosti i jedinstvenog značaja. Iako je izložba zatvorila svoja vrata, ovo je bio tek početak velikog projekta Histri u Istri koji će svojim daljnim aktivnostima raditi na promociji Histra kao značajnog povijesnog, kulturnog i turističkog simbola Istre.

Histarski nakit
Histarski nakit

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa