Vjetar u kosi pri brzini od 15 km/h (video)

0
Dio ekipe koja je radila na konstrukciji elektromobila
Dio ekipe koja je radila na konstrukciji elektromobila

"Vjetar u kosi s pri brzini od 15 km/h", našalio se u početku razgovora Matteo Marcan iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina, jedan od učenika koji je zaslužan za konstrukciju elektromobila.

Naime, tolika je brzina eletromobila, kojeg su, u sklopu programa EU Leonardo da Vinci – Obnovljivi izvori i energija u europskoj praksi, izradili učenici škole. Elektromobil su promovirali 17. listopada na Trgu slobode u Pazinu. Osim Mattea na elektromobilu su radili David Vrh, Filip Baša, Boris Nefat, Marko Maretić, Ivan Lanča, Kristijan Rudan i Mateo Škrinjar.

"Mi smo buggy radili u listopadu prošle godine u gradu u Schkenditzu nedaleko od Leipziga u Njemačkoj", kazao je Matteo. "Radili smo svaki dan od 8 do 15 sati, bili smo dio ekipe koji je bio zadužen za konstrukciju vozila. Dobili smo nacrte i prema njima smo trebali napraviti šasiju vozila s tim da su voditeljima mogli predlagati inovacije i poboljšanja", kaže. Neka od poboljšanja koja su predložili bilo je povećanje prostora za vozača. "Imali smo i prijedlog za sistem za lakše izvlačenje baterije ali zbog plastične konstrukcije koja ga pokriva ta preinaka nije mogla biti izvršena", dodao je.

"Odabrani učenici su otputovali u Njemačku i radili na izradi ovog vozila pod paskom inženjera stručnjaka u tom području, no osim rada imali su vremena i za zabavu i razgledavanje Berlina", kazao je ravnatelj škole Josip Šiklić koji je i sam sjeo za upravljač elektromobila. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Matteo Marcan
Matteo Marcan
Ravnatelj škole na probnoj vožnji elektromobilom
Ravnatelj škole na probnoj vožnji elektromobilom

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa