Počeli šesti Dani švoja

0
Dani švoja održavat će se od 19. listopada do 30. studenog
Dani švoja održavat će se od 19. listopada do 30. studenog

Nakon Dana školjaka i istarskih šparuga, konobe i restorani sjeverozapadne Istre ugostit će još jednu već tradicionalnu gourmet manifestaciju, Dane švoja. U organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, šesti Dani švoja održavat će se od 19. listopada do 30. studenoga ove godine, a nudit će bogatu ponudu specijaliteta na bazi ribe list, lokalnog naziva švoj. 

Ovogodišnji Dani švoja predstavljeni su u restoranu Pergola gdje su prisutni mogli uživati u specijalitetima vlasnika i kuhara Fabricija Vežnavera, vinima Morena Degrassija i Mate maslinovim uljima koje je predstavila Aleksandra Vekić.

„Ova manifestacija postala je kroz godine održavanja jedan od simbola sjeverozapadne Istre. Potvrđuju to i mnogobrojni posjetitelji koji joj se s jesenskim danima iznova vraćaju, kao dokaz da destinacija može živjeti punim plućima i u postsezoni“, naglašava Dario Penco iz Turističke zajednice Grada Umaga i poziva sve ljubitelje istarske kuhinje i istarskog lista u restorane SZ Istre.

Posebne menije na bazi istarskog lista nudit će čak 18 priznatih restorana i konoba Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, a pratit će ih posebno odabrana vrhunska vina i maslinova ulja toga područja. Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola ističe: „Zbog ovakvih događanja mi kao ugostitelji, ali i kuhari moramo iznova promišljati tradicionalne namirnice poput švoja, što nam je pravi izazov, ali i zadovoljstvo. Pripremati lokalnu namirnicu u razdoblju kada je ona na svom vrhuncu jamči kvalitetu spravljenog, čineći tako svaki slijed gastronomskim doživljajem.“

Uz Pergolu, u Danima švoja još sudjeluju: Buščina, Melon, Nono, Toni i Zlatna Vala iz Umaga, Mulino, Sergio i Stari Kaštel iz Buja, Navigare i San Bendetto iz Novigrada, San Rocco i Zenon iz Brtonigle, Dijana Kempinski Hotel Adriatic i Porto Salvore iz Savudrije, Villa Vilola i Villa Rosetta iz Zambratije i Badi iz Lovrečice.

Dani švoja jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera, uz Dane školjaka, istarskih šparuga i jadranskih liganja. Ovaj jedinstveni koncept predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, u samoj sezoni kada su one na svom vrhuncu.

Fabricio Vežnaver i Dario Penco
Fabricio Vežnaver i Dario Penco

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa