Pršuti Jelenić i Mel šampioni 7. Sajma pršuta u Tinjanu

0
Nagrađeni pršutari
Nagrađeni pršutari

Pršuti Jelenić iz Svetog Petra u Šumi te Mel, vlasnika Jakova Lovrića iz Hrvaca kraj Sinja, šampioni su 7. Internacionalnog sajma pršuta koji je 19. listopada otvoren u Tinjanu i već prvog dana sajma posjetio ga je poveći broj ljudi. Pršute je ocjenjivala stručna komisija sastavljena od 16 članova, a predsjednica komisije i Udruge senzornih analitičara pršuta Branka Sinčić Pulić najavljuje da će naredne godine na sajmu pršuta moći izlagati samo oni pršutari čiji proizvodi nose oznaku izvornosti. Inače, od 33 izlagača iz sedam zemalja, koliko ih ove godine sudjeluje na ISAPU svoje je pršute na ocjenjivanje dalo 27 proizvođača ove vrhunske delicije. 

Šampion - Pršuti Jelenić iz Svetog Petra u Šumi
Šampion - Pršuti Jelenić iz Svetog Petra u Šumi
U najbrojnijoj kategoriji dimljenog pršuta s kožom s dalmatinskim pršutom slavili su Sinjani. Osim šampiona 12 pršutara odnijelo je zlata s tinjanskog sajma, a u prestižnoj kategoriji istarskog pršuta to su Pršutana Antolović iz Tinjanate tvrtka Pisinium iz Pazina.

Zlata su dobili i Pršutana Puntica iz Vinjerca, Eurodelikateseiz Metkovića, Baba delicije iz Drniša, Voštane iz Trilja, Bel Cro-Trade iz Drniša. Poljoprivredno-braniteljska zadruga Svilaja iz Vrlike, Delicije Marović iz Sinja te Kulina Nova Sela iz Metkovića.

Jedino zlato u kategoriji nedimljenih pršuta s kožom osvojila je tvrtka Radix-Istra iz Pule koja nudi talijanski pršut Sapori izParme. U kategoriji ostali pršuti zlato je osvojio španjolski pršut Jamon Iberico proizvođača Aquilino iz Jerez de los Caballerosana, za kojim je sve veći interes posjetitelja sajma. Ove godine Španjolci su stigli sa 100 komada pršuta. Uz pršute u Tinjanu se može kušati i vino, sirevi i druge delicije, a na eko sajmu prodaju se proizvodi iz ekološke proizvodnje.

Internacionalni sajam pršuta otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, a uz gradonačelnike i načelnike istarskih općina, sajmu su nazočili i saborski zastupnici, istarski župan Valter Flego, europarlamentarci, predstavnici crkve te kulturni djelatnici i gospodarstvenici.

Internacionalni sajam pršuta otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina
Internacionalni sajam pršuta otvorio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

O Internacionalnom sajmu pršuta i pršutu koji je postao znak općine Tinjan, na otvaranju se govorili Vlado Ivetić, predsjednik organizacijskog odbora sajma i načelnik Goran Hrvatin. Obojica su se prisjetila začetka ove manifestacije koju svake godine posjećuje sve više ljudi te su zahvalili Istarskoj županiji koja ovu manifestaciju od početka prati financijski, i bez čije pomoći kažu sajam ne bi opstao.Zahvalili su se i brojnim Tinjancima koji su nesebično proteklih dana radili na pripremi ISAP-a te svim malim i velikim sponzorima. Uz pršute u Tinjanu se može kušati i vino, sirevi i druge delicije, a na eko sajmu prodaju se proizvodi iz ekološke prizvodnje.

Tijekom dana održano je Svjetsko prvenstvo u pljočkanju s više od 30 ekipa iz raznih europskih zemalja. Na rekreativnojbiciklijadi sudjelovalo je dvjestotinjak rekreativaca, a mnogi su danas posjetili i izložbu kosira te Zavičajnu zbirku „Enriko Depiera“ u stargioradskoj jezgri Tinjana.

Prvog dana u večernjem terminu je koncert Maje Šuput, a u nedjelju u isto vrijeme Jasmina Stavrosa. Ulaz na sajam je deset kuna. U nedjelju se sajam otvara u 11 sati.

Dodjela nagrada
Dodjela nagrada
Župan Valter Flego
Župan Valter Flego

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa