U subotu u Svetvinčentu Fešta mladega vina

0
Središnji događaj Fešte mladega vina je izložba i degustacija mladog vina
Središnji događaj Fešte mladega vina je izložba i degustacija mladog vina

U organizaciji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat, a pod pokroviteljstvom Općine Svetvinčenat u subotu, 26. listopada održava se u Svetvinčentu Fešta mladega vina. Tradicija izlaganja i kušanja mladih vina u Svetvinčentu postoji već 40-ak godina, a unatrag 10-ak godina Svetvinčenat postaje mjesto okupljanja vinara iz čitave Istre koji ovdje predstavljaju svoja mlada vina.

Program ovogodišnje Fešte počinje već tradicionalnom biciklijadom. Start je zakazan s Place u 14 sati, a povratak biciklista očekuje se oko 17 sati. Prijave se primaju na dan biciklijade i to od 13 sati. Prvih sto prijjavljenih dobiva majicu sponzora. (Riječ je o stazi dužine 32 km. Vozi se kolskim putem, šumom i asfaltom. Staza broji četiri odmorišta na kojima su predviđena povremena zaustavljanja za okupljanje i okrepu. Po dolasku na cilj za sve sudionike je osiguran ručak.). Sportski dio programa upotpuniti će i nogometni susreti veterana NK Smoljanci Sloboda, NK Barban, NK Žminj te NK Karlovac.

Središnji događaj Fešte mladega vina je izložba i degustacija mladog vina što je zakazano za 15 sati u Art centru (nekadašnji društveni dom u Svetvinčentu). Oko 30-ak vinara iz čitave Istre predstavit će svoja mlada  bijela i crna vina, prve rezultate cjelogodišnjeg rada, uloženog truda i znanja. Među renomiranim istarskim vinarima u Svetvinčentu će biti Ravalico,  Trapan, Geržinić, Vivoda, Tomaz, Siljan i mnogi drugi.

Posjetitelji Fešte moći će kupiti degustacijsku čašu po cijeni od 50 kuna te kušati mlada vina po izboru. Prilikom kupnje čaše svi će posjetitelji dobiti ocjenjivački list na kojemu će moći glasovati za, po njihovu mišljenju, najbolja mlada vina.

Proglašenje i podjela nagrada za tri najbolja vina bit će i 21 sat. Ostali vinari dobiti će zahvalnicu za sudjelovanje na smotri. Za večernji dio programa pobrinuti će se Lidija Bačić i Laguna band.

Cilj ove manifestacije je promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri, kao prepoznatljivog proizvoda naše regije. Zamišljena je kao mjesto susreta i dijaloga istarskih vinara ali i kao mjesto stvaranja pozitivne konkurencije među njima s krajnjim ciljem podizanja kvalitete proizvodnje i ponude istarskih vina, Ujedno, s istim ciljem to je i mjesto komunikacije između izlagača i posjetitelja smotre, referentno mjesto za stručnjake i potrošače.

Fešta mladega vina zauzima posebno mjesto u mnoštvu smotri mladih vina koje se održavaju i Istri zato što okuplja vinare s različitih predjela i vinogorja Istre. Osim toga izrasla je na 40-godišnjoj tradiciji izlaganja i kušanja mladih vina, pa je kao takva simbol očuvanja te tradicije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa