Vraćao bi dug od poslovanja hotela kojeg zapravo nema?

0
Hotel Croatia u Dugoj Uvali (Foto:Index.hr)
Hotel Croatia u Dugoj Uvali (Foto:Index.hr)

Među tvrtkama, koje žele iskoristiti pogodnosti Predstečajne nagodbe ministra financija Slavka Linića, pojavila se i tvrtka "Fio & D ", Dragana Boljata iz Splita koja je već godinama u sporu s tvrtkom Industrogradnja zbog vlasništva nad hotelom Croatia u Dugoj Uvali, piše Index.hr.

Dug prema državi iznosi 2,6 milijuna kuna i to zbog neplaćena poreza, a tu su i kamate na taj dug od 750 tisuća kuna, a dug je utvrđen tijekom posljednjeg poreznog nadzora Ministarstva financija.

Istekao mu najam Hotela, ali i dalje misli zarađivati?

U predstečajnoj nagodbi Boljat od države traži da u cijelosti otpišu kamate, a da se glavnica isplaćuje sljedeće četiri godine uz kamatnu stopu od 4,5 posto. Zanimljiva je činjenica kako u predstečajnoj nagodbi stoji da tvrtka Fio&D misli i dalje zarađivati na Hotelu, te tako vraćati dug, s obzirom da se svo poslovanje ove tvrtke bazira upravo na poslovanju tog objekta.

Boljatova tvrtka naime ima samo osporavani Ugovor o najmu Hotela iz 2003. godine koji je ionako istekao u travnju ove godine. Prema planu restrukturiranja tvrtke FIO&D, Boljat nije predvidio ni kupnju hotela ni daljnja ulaganja, a potpuno je nejasno kako misli i dalje poslovati s hotelom!?

Tvrtka Fio&D već godinama vodi sudske sporove za Hotel Croatiu, temeljem osporavanog Ugovora o najmu Hotela s vlasnikom objekta zagrebačkom tvrtkom Industrogradnja. S druge strane Industrogradnja  već godinama dokazuje kako ugovor o najmu nije valjan te su zatražili više puta povrat hotela, dok Boljat s druge strane od Industrogradnje traži isplatu odštete jer je ta zagrebačka tvrtka  gotovo svake godine pokušavala nasilnim putem ući u posjed hotela te im tako radila štetu.

Boljat za Index: Ne mislim izaći dok mi ne plate 72 milijuna kuna

U sudskim procesima koji i dalje traje Industrogradnja je dokazivala da Boljat i njegova tvrtka sedam godina nisu plaćali ni najamninu ni bilo kakvu naknadu vlasniku, ali ni komunalne naknade i druge troškove vezane uz hotel. Boljat pak tvrdi da Industrogradnji ne plaća najamninu jer je uložio milijune u hotel, a da mu ta ulaganja Industrogradnja nikada nije priznala pa je protiv Industrogradnje pokrenuo nekoliko sudskih sporova. Na izravan upit Boljatu kako je moguće da će njegova tvrtka i dalje zarađivati na Hotelu unatoč isteku ugovora o najmu, Boljat kaže da u tome nema ništa čudno.

"Što je vama tu čudno? Nama je Industrogradnja dužna 72 milijuna kuna. Mi nećemo izaći iz Hotela dok nam to ne plate. Eto kako", rekao je Boljat za Index komentirajući slučaj. O detaljima same Predstečajne nagodbe nije nam htio govoriti jer, kako kaže, nije ovlašten davati izjave. Kako smo provjerili Boljat je zaista tužio Industrogradnju za iznos od 72 milijuna kuna, no za sada ne postoji niti nepravomoćna presuda za ovaj slučaj.

Pozajmio od tvrtke 7 milijuna kuna 

No, ni tu nije kraj ovom čudnom zahtjevu za nagodbu. Naime, financijski podaci pokazali su kako je tvrtka FIO&D isplaćivala pozajmice svom vlasniku pa je tako Boljatu kao fizičkoj osobi isplaćeno 7,1 milijuna kuna pozajmice. Pozajmice su isplaćene i tvrtki Unija Trade 1,3 milijuna kuna, te Gazda Čelnik 222 tisuća kuna, a riječ je o tvrtkama u kojima je vlasnik upravo Boljat. Ukoliko bi Boljat vratio dugove vlastitoj tvrtci imao bi dovoljno za vratiti državi te vjerovnicima kojima duguje 4,3 milijuna kuna.

Da je puno toga čudno u Predstečajnoj nagodbi slaže se i sama povjerenica Meri Šitić koja naglašava u jednom od dokumenata da tvrtka i dalje samovoljno obavlja plaćanja sa žiro računa pa je tako Boljatu isplaćeno 8 tisuća kuna za službeni put od Pule do Splita i natrag te 10 tisuća za materijalne troškove. Gabrijeli Cvijin za materijalne troškove u dva dana je isplaćeno gotovo 12 tisuća kuna, a tvrtki Jadranska kuća gotovo 55 tisuća kuna. Sva plaćanja izvršena su bez suglasnosti povjerenika pa tako i plaćanje od 624 tisuće kuna za Boljatovu tvrtku kćer da bi uplata nakon upozorenja ipak na kraju bila povučena.

Unatoč svemu predstečajni postupak i dalje traje!?

Index je u posjedu "Obavijesti o nezakonitom postupanju" kojeg je Šitić odaslala Fini, no predstečajna povjerenica nije htjela posebno obrazlagati "Obavijest" jer kako kaže za novinare nema vremena.

Podsjetimo i kako je prije dvije godine Boljata splitska policija prijavila za štetu od gotovo 10 milijuna kuna u tvrtki Fio&D. Sumnja se da je Boljat tijekom 2005. i 2006. godine protuzakonito izvlačio sredstva iz svoje firme i prebacivao ih na privatni račun. Terete ga i da je prodao stan koji se nalazio u vlasništvu tvrtke. Prijavili su ga za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava te povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, piše Index.hr.

Cijeli slučaj prijavljen je Fini, no Predstečajna nagodba i dalje traje pa ostaje pitanje hoće li ovakva nagodba i ponašanje poduzetnika dobiti zeleno svjetlo ministra financija Slavka Linića?

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa