HEP snizio cijenu električne energije (oglas)

0

U skladu sa Zakonom o tržištu električne energije (NN 22/2013), Hrvatska energetska regulatorna agencija, donijela je 13. rujna 2013. Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge (NN 116/2013).

Na temelju Metodologije HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS), odredio je iznose tarifnih stavki (cijene) za opskrbu električnom energijom kupaca u okviru univerzalne usluge, odnosno kupaca kategorije kućanstvo.

Prosječna cijena za radnu energiju kupcima kategorije kućanstvo smanjena je 10,7 posto. Prosječno smanjenje mjesečne novčane obveze za kupce kategorije kućanstvo (ukupno za električnu energiju i za naknadu za korištenje mreže) iznosi 6 do 7 posto, ovisno o tarifnom modelu koji kupac koristi.

Novi, niži iznosi tarifnih stavki primjenjuju se za obračun potrošnje od 1. listopada 2013. godine.

VIŠE OD POLA MILIJUNA DOSTAVLJENIH OČITANJA
Dana 10. listopada istekao je rok za dostavu očitanja stanja brojila u svrhu razgraničenja potrošnje do i nakon 1. listopada, dana primjene novih, nižih cijena električne energije.

Pozivu za dostavu stanja brojila odazvalo se blizu 500 tisuća kupaca. HEP ODS je uputio ispriku kupcima koji su, zbog velikog broja istodobnih poziva, morali čekati uspostavu telefonske veze s brojevima besplatnih potrošačkih telefona.

Stanja brojila dostavljena uključivo do 10. listopada 2013. koristit će se za razgraničenje potrošnje na razdoblje prije i poslije promjene cijene 1. listopada 2013., odnosno za šestomjesečni obračun svakog kupca. To znači da će se najprije primijeniti kod kupaca kojima je redovni šestomjesečni obračun u listopadu ove godine.

Za kupce koji nisu dostavili stanje brojila, HEP ODS će, kad dođe vrijeme idućeg šestomjesečnog obračuna potrošnje, napraviti razgraničenje potrošnje za razdoblje prije i poslije 1. listopada 2013., koristeći propisani postupak procjene mjesečne potrošnje. Time se i tim kupcima osigurava obračun potrošnje od 1. listopada 2013. po nižim cijenama.

REDOVNE UPLATNICE
Kupci kojima je šestomjesečno obračunsko razdoblje isteklo 30. rujna 2013. dobivaju redovne uplatnice. HEP ODS je tim kupcima tijekom mjeseca rujna očitao stanje brojila i obavio redovni obračun. Obračun za potrošenu električnu energiju u prethodnom razdoblju provodi se s iznosima tarifnih stavki koje su vrijedile do 1. listopada 2013., a iznosi akontacijskih rata na uplatnicama za buduće obračunsko razdoblje (od listopada 2013. do ožujka 2014.) utemeljeni su na potrošnji kupca u istovjetnom prethodnom obračunskom razdoblju (od listopada 2012. do ožujka 2013.) uz primjenu nižih iznosa tarifnih stavki koje vrijede od 1. listopada 2013.

Redovne uplatnice dobit će također i kupci koji imaju redovni obračun u mjesecu listopadu i studenome.

ZAMJENSKE UPLATNICE
Zamjenske uplatnice zamjenjuju redovne uplatnice izdane prije 1. listopada 2013. za obračunsko razdoblje u tijeku. Zamjenjuju, dakle, uplatnice čije plaćanje još nije dospjelo, a za mjesece u kojima se primjenjuju novi, niži iznosi tarifnih stavki. Iznosi na zamjenskim uplatnicama moraju biti 6 do 7 posto manji od iznosa na već primljenim uplatnicama, što ovisi o tarifnom modelu koji kupac koristi. Za plaćanje kupac treba koristiti zamjenske uplatnice.

Zamjenske uplatnice ne dobivaju kupci koji redovni obračun imaju u mjesecu listopadu i studenome, dakle kojima su preostale jedna ili dvije uplatnice. Također, zbog racionalizacije troškova, zamjenske uplatnice ne dobivaju niti kupci koji imaju više od dvije uplatnice kojima još nije dospio rok plaćanja, ako je proračun s novim iznosima tarifnih stavki pokazao da se iznos na uplatnici umanjuje za manje od 10 kuna.

OBJAŠNJENJE MOGUĆEG VIŠEG IZNOSA NA NOVIM UPLATNICAMA
Unatoč korektnoj i pravodobnoj primjeni nižih cijena na potrošnju od 1. listopada 2013. neki kupci mogu dobiti redovnu ili zamjensku uplatnicu s iznosom većim od iznosa u istovjetnom prethodnom šestomjesečnom obračunskom razdoblju. Takva je situacija moguća ako je u promatranom istovjetnom prethodnom šestomjesečnom obračunskom razdoblju imao potrošnju koja je bila veća negoli je bila ona procijenjena iznosima na uplatnicama, a što se na dan obračuna očitovalo njegovim dugovanjem u odnosu na uplate po iznosima na uplatnicama. Dakle, kod usporedbe treba promatrati obračunske, a ne akontacijske iznose.

KUPCI HEP ODS-a I DALJE DOBIVAJU JEDAN RAČUN
Kupci kojima je HEP ODS opskrbljivač, i nadalje će dobivati jedinstveni račun, koji uključuje sastavnicu koja se odnosi na opskrbu (električna energija) te sastavnicu koja se odnosi na korištenje mreže, prema sljedećim zbirnim tarifnim stavkama:

Kupci koji su izabrali ili će izabrati drugog opskrbljivača na tržištu električne energije dobivat će dva računa:

- račun za potrošenu električnu energiju od novog opskrbljivača, prema ugovoru o opskrbi

- račun za korištenje mreže od HEP ODS-a (operator distribucijske mreže), na temelju ugovora o korištenju mreže (prema iznosima u tablici).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa