Predloženo osnivanje Stožera za obranu regionalne autonomije Istre

0
Vijećnici su jednoglasno podržali Deklaraciju
Vijećnici su jednoglasno podržali Deklaraciju

Jednoglasna podrška prijedlogu Deklaraciji o regionalnom razvoju i jedinstvenosti Istre epilog je trosatne izvanredne tematske sjednice županijske Skupštine.

Naime, na 6. sjednici Skupštine Istarske županije u utorak, 29. listopada u Pazinu, županijski vijećnici na Dnevnom redu imali su javna raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju. Ono što je neprihvatljivo u Nacrtu jest predloženi model "planskih područja"  koji Istarsku županiju ustrojava u plansko područje Sjeverni Jadran i Lika.

"Mi imamo svoju regiju, mi imamo Istru, mi imamo istarski regionalni identitet i nama ne treba plansko područje sjeverni Jadran i Lika", kazao je u obraćanju vijećnicima , istarski župan Valter Flego i istaknuo kako je potrebno usprotiviti se planskim područjima. "Siguran sam da svi zajedno želimo da Istra ostane samostalna regija", kazao je na kraju uvodnog obraćanja Flego.

U ima Kluba IDS-HNS-Zeleni-ISU-BDSH, Tedi Chiavalon predložio je dan ranije izglasanu Deklaraciju o regionalnom razvoju. "Želimo poslati jasnu poruku svima onima koji se žele igrati s našim osjećajima, povijesti Istarske županije, kulturom i identitetom", kazao je Chiavalon.

Tedi Chiavalon
Tedi Chiavalon
HDZ: Istarska županija je dijete pokojnog Franje Tuđmana i HDZ-a

U ime Kluba SDP-SDSS-SDAH, Tanja Vrbat kazala je kako se u velikoj većini slažu s županovim riječima, kao i djelom s onim što je kazao Chiavalon i naglasila je da "nikakvo ukidanje Istre kao županije niti kao buduće zakonski definirane regije ne dolazi u obzir" te je predložila "Rezoluciju o jedinstvenosti Istre", kojom bi se od Vlade i Sabora tražilo da se regije preciznije definiraju u hrvatskom Ustavu, te da bude zajamčeno da će Istra biti jedna od hrvatskih regija.

Zanimljivost cjelokupne sjednice bilo je slaganje u ideji da Istra mora zadržati svoj regionalni identitet, no unatoč slaganju, vijećnici su iskoristili priliku da svaki iz svoje političke perspektive iskoriste govornicu. Tako je, primjerice, HDZ-ova vijećnica Željka Hrljić kazala kako je Istarska županija dijete pokojnog Franje Tuđmana i HDZ-a, što je izazvalo reakciju svih vijećnika.

HDZ-ovi vijećnici su također istaknuli kako IDS predloženom Deklaracijom, s obzirom da je dio vladajuće koalicije, ide protiv sebe.

"Mislim da nije dramatična situacija, ali ako misliti da je jako dramatična, predlažem Zaključak da osnujemo Stožer za obranu regionalne autonomije Istre", kazao je Silvano Hrelja u svom obraćanju vijećnicima.

Predstavnici klubova vijećnika predložili su da prijedlog Zaključka Kluba SDP-SDSS-SDAH da se skine termin "plansko područje" i bilo kakvo slično grupiranje bude naveden u županovim primjedbama, te su prihvatili zajednički tekst kao prijedlog svih klubova vijećnika koji je zajedno sa Zaključcima koje je predložio župan, jednoglasno prihvaćen. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa