Policija krenula u lov na tartufare: Pazinjana uhvatili bez potrebnih dozvola

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Motovunskom šumom proširila se vijest o uhićenju tartufara koji nije imao dozvolu za branje tartufa. "Tartufar nije uhićen", demantirala je glasine glasnogovornica PU istarske, Nataša Vitasović.

No, glasnogovornica je potvrdila kako je policija, zajedno s inspektorom zaštite okoliša i prirode, u petak 1. studenog, na području Livada kontrolirala osobe koje se bave vađenjem tartufa. Prilikom kontrole policija je zatekla 20-godišnjaka s područja Pazina koji je kod sebe imao oko 30 dekagrama tartufa. Tartufar nije posjedovao potrebne dozvole za vađenje podzemnih gljiva pa je slijedom toga odveden u policijsku postaju gdje su mu tartufi oduzeti.

Naime, Pravilnik o zaštiti gljiva propisuje na koji način se tartufi vade, a u Pravilniku je detaljno naveden način na koji ih se smije sakupljati. Pravilnikom je određeno koliko pasa tartufar može voditi u traženje, a isto tako, primjerice, navodi dimenzije lopatice za kopanje te niz drugih detalja.

Pravilnik postavlja razliku između komercijalnog sakupljača i sakupljača koji tartufe vadi za osobne potrebe te jasno određuje količinu tartufa koju svaki od njih dnevno može izvaditi. No i jedni drugi dužni su od Hrvatskih šuma zatražiti dozvolu za branje gljiva. Tartufari će očito morati krenuti po potrebne dozvole i paziti na količinu sakupljenih gljiva ili će uz sezonu lova na tartufe istovremeno početi i sezona lova na tartufare bez dozvola. (Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa