Kajin: Hrvatska će u konačnici Dajlu morati vratiti Benediktincima iz Praglie

0
Damir Kajin (Foto: Darko Tumpić)
Damir Kajin (Foto: Darko Tumpić)

NezavisnI saborski zastupnik Damir Kajin, komentirajući u Puli informaciju da je Državno odvjetništvo Vrhovnome sudu podnijelo zahtjev za zaštitu zakonitosti na presudu Visokoga upravnog suda kojom je Republici Hrvatskoj osporeno vlasništvo nad Dajlom, istaknuo je kako će se Hrvatska u konačnici naći u situaciji da će ta dobra morati vratiti benediktincima iz opatije Praglie određenim oblikom denacionalizacije, piše Index.hr.

"Crkvena imovina nije optanska imovina. Crkva je sinonim Svete Stolice i Vatikana koji nisu bili u ratu s bivšom Jugoslavijom tako da fratri nisu mogli imati imovinu. Oni su mogli biti optanti, ali ta imovina ne može biti optanska", ocijenio je Damir Kajin na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Kako je rekao, ako se dokaže da je to ipak optanska imovina, država nije imala što vratiti Crkvi.

Po njegovim riječima, bit slučaja Dajle jest u tome što su se kardinali Franjo Kuharić i državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone dogovorili, a na čijem je tragu, drži on, danas i hrvatska politika, da 60 posto zemljišta pripadne porečkoj i pulskoj biskupiji, a 40 posto benediktincima iz Puglie.

"Ne znam zašto bi se država petljala u crkvene odnose. Neka sud to razriješi, bio to hrvatski ili europski sud", zaključio je Kajin.

Kajin je na današnjoj konferenciji ocijenio kako Hrvatska možda neće izbjeći MMF, što je ovih dana, kako je rekao, predložio HNS, ali on Hrvatskoj danas ne treba kao što ne trebaju ni prijevremeni izbori jer bi, kako je rekao, "nakon toga vjerojatno izgubili još dvije godine".

"Jedina solucija je prihvaćanje činjenica da se Hrvatska treba temeljno reformirati. Ne treba nama ni 556 jedinica lokalne samouprave, ni 330 turističkih zajednica, ni bezbroj komora, agencija, javnih poduzeća i državnih ureda", zaključio je Kajin i dodao da će na kraju "jedina solucija bez rezova biti revolucija", donosi Index.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa