Bista Vladimira Gortana vrijedi onoliko koliko za nju možeš dobiti novaca?

0
Bista Vladimira Gortana ukradena je 2008. godine
Bista Vladimira Gortana ukradena je 2008. godine

"Što je sa bistom Vladimira Gortana, i dalje joj nema traga", upitao je vijećnik Martin Čotar (IDS) na posljednjoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća. Čotara je zanimalo zna li se što se s bistom zbilo i je li u planu njena ponovna izrada, odnosno izrada replike.

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić odgovorio je kako je bista davno ukradena. "Počinitelj nije pronađen i nije poznato gdje je završila bista", kazao je Krulčić i dodao kako se tražila mogućnost da se napravi replika biste. Prema Krulčićevim riječima brončani odljev koštat će 20-ak tisuća kuna.

Naime, u pazinskom Parku velikana nalazi se 14 poprsja istarskih velikana, a bista Vladimira Gortana ukradena je 2008. godine. Lopov nije pronađen kao ni bista koja je a najvjerojatnije završila kao sekundarna sirovina.

O tome tko je i na koji način s postolja skinuo i odnio bistu Vladimira Gorana, nema ni neslužbenih informacija, a za pretpostaviti je da se nikada neće ni saznati, unatoč činjenici da je policija te godine otkrila dvostruko više počinitelja nego u godini ranije i unatoč tom što se bista nalazila tek nekoliko desetaka metara od pazinske policijske postaje.

No, još više od svega zabrinjava to što je očito da je bista narodnog heroja nekome vrijedna onoliko koliko za nju može dobiti novaca. Zabrinjava, koliko zbog nedostatka kulture, toliko i zbog nedostatka novaca. A pitanje je i hoće li s vremenom iz pazinskog parka preko noći nestati još koji velikan. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa