Laburisti: Kukuriku Vlada uništila tržište rada i dostojanstvo radnika

0
Nataša Filipović, Marijan Nikić i Wiliam Negri
Nataša Filipović, Marijan Nikić i Wiliam Negri

Hrvatski laburisti – Stranka rada pokrenuli su akciju u više desetaka gradova Hrvatske kojom žele upozoriti na paket zakona kojim Vlada RH želi dodatno obespraviti sve građane – radnike, nezaposlene i umirovljenike. Akcijom se ukazuje na Vladino sveobuhvatno umanjenje dosadašnjih prava građana novim zakonima o radu, mirovinskom osiguranju te o povremenim poslovima.

Vladin novi paket zakona znači da će građani ubuduće morati raditi 56 sati tjedno, bez definirane preraspodjele radnog vremena. I žene i muškarci pravo na odlazak u redovnu mirovinu stjecat će tek sa 67 godina života, a do odlaska u mirovinu radit će na kupone povremene poslove, bez bilo kakve sigurnosti radnog mjesta, istaknuo je na konferenciji za medije održanoj 30. studenog Wiliam Negri, predsjednik labinskog ogranaka Hrvatskih laburista, na kojoj su bili prisutni i Marijan Nikić te Nataša Filipović.

Do 56 sati rada tjedno

Labinski laburisti su naglasili kako se novim Zakonom o radu predviđa mogućnost da radnici odlukom poslodavca moraju raditi i 56 sati tjedno. Radnik će za ovakvu preraspodjelu morati potpisati poseban pristanak, a prema zakonu ne smije biti kažnjen ako odbije raditi više od 48 sati tjedno. No, budući da poslodavac i radnik nisu u jednakom položaju, realno je za očekivati da će poslodavci pokušati iskoristiti svoj položaj i tražiti od radnika da mu odrađuje praktički dnevnicu i pol, a da se mnogi radnici neće usuditi takav zahtjev odbiti, smatraju Laburisti.

Podsjetili su da se novim Zakonom o radu Agenciji za privremeno zapošljavanje omogućuje, umjesto dosadašnje jedne godine, „iznajmljivanje“ radnika nekoj firmi i do tri godine, pa čak i duže ako postoji kolektivni ugovor između Agencije i sindikata. „Takav radnik gubi svaku zaštitu i može biti lošije plaćen od ostalih zaposlenika kod poslodavca, i može raditi i za minimalac ako je tako uređeno kolektivnim ugovorom“, ističe predsjednik labinskih Laburista.

U mirovinu sa 67 godina

Podsjetimo, novim Zakonom o mirovinskom osiguranju granica za starosnu mirovinu i za muškarce i za žene podiže se sa 65 na 67 godina, a podiže se i granica za prijevremenu mirovinu sa 60 na 62 godine.

„Pravu opasnost za tržište rada predstavlja Zakon o povremenim poslovima, koji dopušta da se jednostavni poslovi (fizički poslovi koji se obavljaju uz pomoć alata, pomoćni poslovi, čišćenje, održavanje okućnice, prenošenje, pomoć u kućanstvu, održavanje nasada i travnjaka itd.) rade tako da naručitelj posla kupi kupon za vaš rad, preko kojega uplaćuje plaću i doprinose. No, već idući stavak Zakona kaže da se tako mogu obavljati i svi drugi poslovi koji bi po karakteru odgovarali jednostavnim poslovima, čime je otvoren prostor da se širok krug poslova proglasi „jednostavnim, povremenim i ograničene gospodarske vrijednosti“. Bude li usvojen, teško zapošljivim i najugroženijim slojevima stanovništva mogućnost sklapanja ugovora u radu svest će se na minimum, što pokazuje da Vlada snažno promovira nesigurne i slabo plaćene poslove“, istaknuto je na konferenciji za tisak održanoj na gradskoj tržnici.

Protiv fleksibilizacije rada

Hrvatski laburisti žestoko se protive Vladinoj fleksibilizaciji rada, po diktatu krupnog kapitala i financijskih centara moći, koja će rezultirati lakšim otpuštanjem, ali ne i lakšim zapošljavanjem. Vlada Zorana Milanovića ovim zakonskim paketom ide u susret zahtjevima kapitala kojemu su radnici potrošna roba, bez preuzimanja odgovornosti da im se pruži bilo kakva sigurnost i zaštita. Stoga Laburisti upozoravaju građane da će, ne pobune li se na vrijeme, ovakvim zakonima ionako slabo tržište rada biti potpuno razoreno. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa