Inicijativa Naš potok ujedinila Pazinjane: Potok je dvorište našeg grada!

0
Građani okupljeni u inicijativu Naš potok na mostu Sv. Jožef na Pazinčici
Građani okupljeni u inicijativu Naš potok na mostu Sv. Jožef na Pazinčici

"Ovaj je vodotok stoljećima održavao život u Pazinu. Ovo je područje vjekovima dvorište Pazina", kazao je Zvonimir Blažević na konferenciji za medije, 5. prosinca prilikom predstavljanja Građanske inicijative Naš potok.

Naime, zainteresirani građani okupili su se u građansku inicijativu potaknuti predstavljanjem projekta Uređenja korita vodotoka Pazinčice uzvodno od mosta Rijavec (Sv. Jožef).

"Naš cilj, odnosno cilj naše inicijative je kanalizirati namjere sudionika u namjeri zaštite vodotoka Pazinčice, a ne kanalizirati sam potok", dodao je Blažević.

Istaknuo je i kako područje uzvodno uz tok Pazinčice do željezničkog mosta iznad Zarečkog krova spada u zaštićeno područje europske ekološke mreže Natura 2000. "Tražimo da se u tom dijelu vodotoka radovi izvode na taj način da se zaštiti vodotok i da se zaštiti ovo dvorište grada", naglasio je Blažević.

"Smatramo neophodnim oformiti radni tim volontera - građana koji će zastupati promišljanja građana u radu povjerenstva stručnih službi grada Pazina i drugih aktera u radovima na vodotoku Pazinčice. Tim volontera koji će surađivati i pomoći institucijama u realizaciji ovoga projekta", zaključio je Blažević.

Družeta: Predivna priroda pretvara se u kanal

Dragan Družeta se osvrnuo na nedavno predstavljen projekt Hrvatskih voda. "Taj projekt je dostavljen Državnom zavodu za zaštitu prirode, u planu je izvođenja za 2014. godinu, još uvijek nije prošao obavezan postupak ocjene prihvatljivosti", kazao je.

"Smatramo da su metode koje su Hrvatske vode planirale primijeniti pri uređenju vodotoka Pazinčice u potpunosti neprimjerene za ovaj dio", kazao je Družeta i dodao kako se njihovim metodama predivan dio prirode pretvara u najobičniji odvodni kanal.

Dragan Družeta i Zvonimir Blažević
Dragan Družeta i Zvonimir Blažević

Također, Družeta je dodao kako je ovo možda pravi trenutak da i Grad Pazin i sve udruge i sve stranke napokon osmisle pravu strategiju i viziju što Grad Pazin želi s ovim vrijednim resursom.

Priroda oblikuje bolje od bilo kojeg bagera

Iz inicijative Naš potok poručuju kako je njihov cilj očuvati prirodna bogatstva pojasa od Jame do željezničkog mosta kod Zarečja, koje ujedno i spada u zaštićeno područje europske ekološke mreže "Natura 2000", a stanište je i zaštićenih vrsta puža Uskoušćani zvrčić (Vertigo angustior) i Riječnog raka (Astacus astacus).

Smatraju kako projekt, odnosno izgradnja nasipa, betonskih mostova,  kanala i ograda u zaštićenom području Pazinčice, predstavlja agresivnu i destruktivnu intervenciju u prostoru kojeg je priroda oblikovala bolje od bilo kojeg bagera.

Argumenti da to „u početku izgleda neprirodno, ali da treba gledati kroz period od desetke godina“, smatraju u incijativi, ne drže vodu.

"Poučeni  iskustvom „uređenja“ rijeke Mirne, Raše i vodotoka Pazinčice od Cerovlja do Ivoli, gdje se i danas betonira korito Pazinčice, kontaktirali smo Naturu Histricu i Državni zavod za zaštitu prirode, od kojih smo dobili informaciju da za navedeni zahvat do sada nije proveden postupak Ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu (OPEM)", poručuju iz inicijative te ističu kako je iz Državnog zavoda za zaštitu okoliša poručeno kako zahvat koji Hrvatske vode i Vodoprivreda Buzet d.o.o. predlažu, svakako može imati značajan negativan utjecaj na ciljeve očuvanja i cjelovitost područja ekološke mreže te je za njega obavezan postupak OPEM.

Stvaranje kanala ubrzalo bi dotok naplavina i raznih materijala i narušilo stabilnost vodostaja

"Smatramo također, da je stvaranje kanala u gornjem toku Pazinčice samo ubrzalo dotok naplavina i raznih materijala te time narušilo stabilnost vodostaja. Tako će i predloženi projekt ubrzati kretanje vode što može samo pospješiti plavljenje. Rješenja za povremene poplave trebaju se tražiti kroz konzultiranje stručnjaka i kroz već predložena rješenja za virove, čišćenje odvoda u Pazinskoj jami i Pazinskom krovu. Sve to uključuje više analiza, od studije utjecaja na okoliš, istraživanje postojeće flore i faune te usklađivanje sa smjernicama EU prema kojima se i sada „uređeni“ vodeni tokovi trebaju vraćati u izvorno stanje, a ne na silu betonirati i praviti novi kanali", stav je inicijative Naš Potok.

Sukladno tome, građani okupljeni u inicijativi Naš potok, traže od Hrvatskih voda da odustanu od predloženog projekta, a od gradonačelnika Pazina i Gradskog vijeća da zauzmu značajniju ulogu  i uključe se u rješavanje problematike donošenjem detaljnog i razrađenog plana za kompletno područje od Jame do željezničkog mosta kod Zarečja te ujedno pozivaju sve zainteresirane udruge i građane da se pridruže inicijativi. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa