KUD Rakalj predstavio običaje Istre u Novoj Gradiški

0
U prepunoj dvorani Doma Kulture sjedinilo se bogatstvo tradicijske kulture i starih običaja Istre i posavskog kraja
U prepunoj dvorani Doma Kulture sjedinilo se bogatstvo tradicijske kulture i starih običaja Istre i posavskog kraja

Proteklog vikenda KUD "Rakalj" boravio je u Brodsko - posavskoj županiji. To je ujedno i prvi put da Rakljanci gostuju u tom dijelu Hrvatske. Na poziv HKUD-a "Trenk" iz Nove Gradiške, gostovali su u Novoj Gradiški na tradicionalnom koncertu "Sačuvajmo običaje stare", kojeg Trenkovci već godinama organiziraju povodom proslave dana grada.

Kako je Advent doba darivanja i bliskosti domaćini HKUD "Trenk" i gosti KUD "Rakalj" upriličili su cjelovečernji  koncert tradicije, prenoseći snažne i duboke poruke kroz riječi i melodije, prenoseći naslijeđe.

U prepunoj dvorani Doma Kulture sjedinilo se bogatstvo tradicijske kulture i starih običaja Istre i posavskog kraja. Rakljanci su na pozornicu izašli sa svim svojim sekcijama. Prodorni zvuci roženica svirali su Mazurku, Stari labinski balun i Barba Grgo.

Odrasla grupa plesača plesala je balun, dok je srednja grupa plesača odplesala Sette passi-špic polku. Balo di sedija otplesali su svi zajedno potvrđujući timski rad bez obzira na godine. Kantaduri su kantali Oj,Rakljanko, a kantu Zora rudi zakantali su mladi kantaduri početnici.

Uz nježne zvukove tamburice domaćini su otplesali plesove Posavine, a dramska grupa izvela je igrokaz koji je nasmijao publiku. Spoj dviju tradicija dosegnuo je vrhunac na zajedničkom druženju poslije koncerta gdje su Rakljanci poznavajući korake posavskih plesova, ukorak sa svojim domaćinima odplesali posavski drmeš.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa