Jesenske šljive sazrijele u siječnju

0
Danica i Ratko Blašković iz Šumbera na imanju u Ćopima
Danica i Ratko Blašković iz Šumbera na imanju u Ćopima

U selu Ćopi kraj Sv. Katarine na imanju obitelji Blašković iz Šumbera, već treću godinu za redom, u siječnju sazrijevaju žute šljive. Naime, zbog naglih klimatskih promjena ovakve su pojave česte u prirodi, te se posljednjih godina sve češće divimo procvjetalim voćkama i ranim plodovima u zimskom periodu.

Voćka šljive na imanju Danice i Ratka Blaškovića ima više od 60 godina, a posadili su je Daničini roditelji, obitelj Stanišić. „Iako ona u siječnju rodi već treću godinu zaredom, nikad nismo ubrali ni jeli plodove jer padnu prije nego li sazriju do kraja. Ali ih zato beremo u jesen kad ponovno izbaci plodove“, kažu Ratko i Danica, koji imanje u Ćopima obrađuju od 1996. godine.

„Imanje mojih roditelja smo podijelili mi djeca i svatko obrađuje svoj dio. Na ovom djelu je bila gusta šikara, pa nismo ni znali da su šljive i cibure rasle između svega toga“, priča Danica koja je zajedno s dvije sestre i brata odlučila održati obiteljsko imanje u Ćopima. Na svom dijelu imanja su posadili i masline, te obnovili vinograd. Oboje su već godinama u mirovini, te kažu da vremena imaju na pretek, a ujedno uživaju u ljepotama prirode koja ih već treću godinu u siječnju ugodno iznenađuje jesenskim plodovima. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Šljive u siječnju
Šljive u siječnju

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa