Poslan apel iz Istre: Papa Franjo morat će se baviti Dajlom

0
Pismom se traži obnova postupka i vraćanje predmeta Dajla u stanje prije intervencije Vatikana
Pismom se traži obnova postupka i vraćanje predmeta Dajla u stanje prije intervencije Vatikana

Na konferenciji za medije u Domu hrvatskih branitelja u Puli, Inicijativni odbor skupine istarskih intelektualaca, poduzetnika i javnih djelatnika, 22. siječnja, predstavio je medijima Pismo Papi Franji vezano uz slučaj "Dajla", koje je u Vatikan poslano 26. studenog 2013.

Pismo je upućeno Svetom Ocu i dano na znanje Državnom tajništvu, Kongregaciji za redovnike, Biskupiji Porečkoj i Pulskoj i Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.

U tom pismu, kojeg je potpisalo oko 250 osoba, iznosi se kratki pregled slučaja Dajla i izražava nezadovoljstvo načinom na koji je Vatikan, preko tročlane kardinalske komisije, pokušao krajem 2010. godine i kasnije, riješiti to pitanje, te se traži od Svetog Oca preispitivanje cijelog slučaja i donošenje novog pravednog rješenja.

Apel Vladi Republike Hrvatske da štiti interese Hrvatske države

U pismu je istaknuto da način i metoda rješavanja tog pitanja, koje je, kako je navedeno, imovinsko-pravnog, a ne crkveno-dogmatskog karaktera, daje vjernicima i narodu s područja Biskupije pravo na traženje obnove postupka i vraćanje predmeta Dajla u stanje koje je bilo prije "intervencije" Vatikana, tim više što je, smatraju potpisnici, cijeli postupak donošenja odluke bio pristran i nimalo transparentan.

Inicijativa ima namjeru ohrabriti Biskupiju u zaštiti njezinih prava i imovine, a istovremeno apel Vladi Republike Hrvatske da štiti interese Hrvatske države, temeljem preuzetih međunarodnih ugovora.

"Italija je, sukladno poslijeratnim međunarodnim sporazumima, isplatila benediktincima iz Praglie, svojim državljanima, odgovarajuću naknadu za napuštenu imovinu u Dajli. Ugovorom o gospodarskim pitanjima između Republike Hrvatske i Svete Stolice regulirano je da pravo na povrat imovine, odnosno nadoknadu, imaju isključivo pravne crkvene osobe u našoj zemlji i to na temelju hrvatskih zakona, smatraju autori pisma", smatraju predstavnici Incijativnog odbora.

U pismu se izražava čuđenje da redovnička zajednica benediktinaca iz Praglia, koja je u više navrata odbila pastoralno djelovanje u župi Dajla, uporno traži od Biskupije pravo na stjecanje većeg dijela imovine, kao i novac po osnovi obeštećenja za dosadašnje korištenje te imovine, a za što, navode članovi Incijativnog odbora, ne postoji niti jedna zakonska osnovica, izuzev, kako navode, diktata nadređene crkvene strukture u formi odluke Kardinalske komisije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa