Novigrad ponovo među najrazvijenijima u Hrvatskoj

0
Novigrad se s indeksom razvijenosti od 141,31 posto iznad državnog prosjeka plasirao na ukupno osmo mjesto
Novigrad se s indeksom razvijenosti od 141,31 posto iznad državnog prosjeka plasirao na ukupno osmo mjesto

Nakon što je prije četiri godine već ponio prestižnu titulu najrazvijenijeg Grada u Hrvatskoj, Grad Novigrad-Cittanova u 2013. godini ponovio je taj uspjeh, te temeljem novih izračuna indeksa razvijenosti za razdoblje od 2010. do 2012. godine ponovo prednjači u odnosu na druge hrvatske gradove.

Temeljem ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne samouprave prema razvijenosti, kojeg na osnovu četiri kriterija - stope nezaposlenosti, prosječnog dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda i općeg kretanja stanovništva, provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Novigrad se s indeksom razvijenosti od 141,31 posto iznad državnog prosjeka plasirao na ukupno osmo mjesto, iza sedam općina, dok je u konkurenciji jedinica lokalne samouprave sa statusom Grada najbolje ocijenjen, tik ispred Zagreba.

Ispred Novigrada na listi najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj našle su se općine Kostrena, Vir, Funtana, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Baška i Medulin. Dodajmo kako je u okviru ovog ocjenjivanja i razvrstavanja visoko rangirano još nekoliko istarskih gradova i općina, poput Umaga (14), Poreča (16), Rovinja (17), Fažane (19), Vrsara (21), Bala (22)…, što Istarsku županiju u cjelini svrstava u sam vrh razvijenosti u hrvatskim okvirima.

Visoko mjesto u analizama kvalitete življenja i općeg standarda Novigradu je pripalo i u okviru istraživanja kojeg je nedavno proveo i objavio Jutarnji list. Reporterke Jutarnjeg analizirale su naime sve zarade u zemlji - zaposlenih, povremeno zaposlenih, sezonskih radnika, obrtnika, umjetnika, slobodnih zanimanja - u posljednjih 10 godina u 549 gradova i općina, te temeljem tih pokazatelja izračunale koja su mjesta najbolja za život i gdje je zabilježen najveći rast zaposlenih i kupovne moći od 2002. godine.

Rezultati istraživanja objavljeni su na duplerici ovog čitanog dnevnog lista, pod naslovom „Otkrivamo 15 gradova u koje se vrijedi preseliti“. Novigradu je u ovom prestižnom društvu za život najpoželjnijih hrvatskih gradova i općina pripalo osmo mjesto, dok su na popisu (ispred Novigrada) još Zagreb, Samobor, Omišalj, Sveta Nedjelja, Zaprešić, Buzet i Konavle, a iza Novigrada Župa Dubrovačka, Kostrena, Rovinj, Poreč, Koprivnica, Viškovo i Velika Gorica.

Rezultati Novigrada u analizama općeg standarda i kvalitete življenja naišli su na zadovoljstvo novigradskog gradonačelnika Antea Milosa, koji je tom prigodom izjavio: „Raduje nas da smo usprkos krizi ponovo uspjeli ostvariti pozitivne razvojne trendove, odnosno po tom pitanju zadržati visoko mjesto i u nacionalnim okvirima. Moram istaknuti i kako su ovi podaci, koji su rezultat objektivnih i stručnih analiza, još jednom pokazali i kako se u Istri generalno bolje živi nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Isto tako, analize pokazuju i kako veličina jedinice lokalne samouprave nije presudna za njezinu razvijenost i uspješnost, jer među najbolje rangiranima ima i manjih općina odnosno gradova. Dapače, manje sredine nerijetko su homogenije, pa zajedništvo koje se u njima postiže može biti važan faktor u ostvarivanju dobrih rezultata i samom razvoju grada ili općine".

"Želim naglasiti i kako smo unatoč ovim izvrsnim rezultatima za naš grad, svjesni da živimo u teškim vremenima, te su nam ovi pokazatelji zapravo samo dobra polazna osnova da u okviru novih europskih perspektiva ponovo potaknemo razvoj gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, te da generalno podignemo standard naših građana", poručio je novigradski gradonačelnik.

Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada
Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa