Nova turistička atrakcija: Uljanikove dizalice bit će osvjetljene

0
Do kraja radova osvjetljeno će biti ukupno osam dizalica
Do kraja radova osvjetljeno će biti ukupno osam dizalica

Na konferenciji za medije održanoj 25. veljače na Otoku brodogradilišta Uljanik najavljena je prva faza operacionalizacije i implementacije projekta Svjetleći divovi. Naime, u tijeku su radovi na prve dvije dizalice koje se osvjetljavaju posebnim reflektorima te će prilikom dovršetka i puštanja u rad ovog svjetlećeg projekta, Pula dobiti novu atrakciju kako na turističkom planu tako i u području brendiranja Pule.

Projekt Svjetlećih divova objedinjava jedinstvenu situaciju gdje dizalice, Svjetleći divovi, koji su u uporabi za izgradnju brodova, postaju svjetleće skulpture te tako svakodnevno mijenjaju vizuru grada.  

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednica grada Pule, naglasila je jedinstvenost projekta. "Do kraja radova osvjetljeno će biti ukupno 8 dizalica. Postoje primjeri iz prakse u osvjetljavanju povijesnih mjesta, arheoloških nalaza, suvremene arhitekture, i slično, no jedinstveni spoj dizalica koje rade i to vrlo aktivno, svakodnevno u izgradnji brodova te spoj vrhunske tehnologije osvjetljavanja koja će pružati posjetiteljima i građanima nezaboravne vizure Pule, čine ovaj projekt jedinstvenim u široj regiji", rekla je.

Za dizajn rasvjete zaslužan je Dean Skira a za aplikaciju projekta rasvjete zaslužan je tim tvrtki Skira i Lumenart iz Pule.

Svjetleći divovi Deana Skire

Medijima se obratio Dean Skira, osnivač i direktor ovih tvrtki za dizajniranje rasvjete, inženjering i distribuciju rasvjetnih tijela i inteligentnih sustava za upravljanjem u arhitekturi.

Više puta nagrađivani dizajner rasvjete s više od dvadeset godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za institucionalne, javne, ugostiteljske, komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte, vrlo je zadovoljan da je došlo do jedinstvene odluke za realizacijom ovog projekta.

"Svjetleći divovi je projekt koji će naočigled davati jednu novu notu prepoznatljivosti gradu Puli. Osim vrlo sofisticiranih reflektora koji se ugrađuju i instaliraju na dizalice, tehnologija upravljanja rasvjetom te mogućnosti koje ona pruža je nešto jedinstveno na našem širem području. Program upravljanja omogućavat će 16.000 različitih boja, a svaka vizura može se nanovo programirati", istaknuo je Skira.

U ime domaćina Svjetlećih divova, brodogradilišta Uljanik, medijima se obratio Hrvoje Markulinčić, direktor Uljanik poslovno-informacijskih sustava. "Želim izraziti veliko zadovoljsvo u ime Uprave, jer smo u vremenu kad izuzetno aktivno radimo i gradimo nove brodove u Uljaniku, prepoznali vrijednost jedne sasvim drugačije priče. Entuzijazam dizajnera, Turističke zajednice te ostalih subjekata koji su podržali projekt itekako smo prihvatili i podržali. Realizacijom Svjetlećih divova Pula će dobiti jednu drugačiju, posebnu i jedinstvenu prepoznatljivost, a Uljanik će i dalje gradnjom brodova tu vizuru svakodnevno i mijenjati", istaknuo je Markulinčić.

Hrvoje Markulinčić, Dean Skira, Sanja Cinkopan Korotaj i Miljenko Flegar
Hrvoje Markulinčić, Dean Skira, Sanja Cinkopan Korotaj i Miljenko Flegar

Implementacijom recentnih rasvjetnih tehnologija, RGB LED reflektora, moguće je prilagođavati rasvjetne scene raznim prigodama poput blagdana (Dan Grada Pule, Dan državnosti i sl.) te kreirati mnoge varijacije u svjetlosnim scenografijama, stvarajući pritom snažnu tradicijsku sponu između povijesti i današnjih vizura grada. Valorizacija rive i starogradske jezgre povezane kroz ovakvu atrakciju, pružat će stanovnicima i posjetiteljima grada suvremeno, urbano okruženje i nove mogućnosti i doživljaje u gradskoj svakodnevici. Projektno rješenje razvijano je u suradnji sa svjetskim proizvođačem rasvjetne opreme Phillips.

Rukovoditelj održavanja dizalica Uljanika Miljenko Flegar objasnio je tehničku stranu projekta te da su u tijeku montaže reflekotra na prve 2 dizalice od ukupno 8. Svaki reflektor težak je oko 40 kilograma i sastavljen je od 64 rgb piksela. Na svakoj dizalici postavljena je antena za komunikaciju tj. povezanost s ostalim dizalicama i centrom za komunikaciju tj. programiranje.“

"Želim se zahvaliti svima koji sudjeluju u stvaranju ove svjetleće pulske priče. Naši partneri su Dean Skira, Uljanik Brodogradilište, Lumenart, Skira, Arenaturist, Ministarstvo turizma, Kamgrad iUniline", naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Pule.

Svečano puštanje u rad Svjetlećih divova planirano je za 3. svibnja 2014. godine, a u slučaju kiše odgađa se za 4. svibnja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa