Rovinj: U odmaralištu narkobosa žive ratni stradalnici

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Dok se čeka što će biti sa nekadašnjim Sindikalnim odmaralištem novosadskog hotelsko-turističkog poduzeća Varaždin u Ferrijevoj ulici u Rovinju, stanari te zgrade u povijesnoj jezgri istarskoga grada i dalje u njoj žive, a većina ih ne zna da se radi o imovini narkobosa Darka Šarića, piše Jutarnji list.

Šarić poletio ni koliko je let trajao

Odmaralište je privremeno oduzela srpska Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i državne uprave, no nejasno je kako je Šarićeva novosadska tvrtka Putnik uopće stekla nekretninu u Hrvatskoj, s obzirom na to da je Hrvatski fond za privatizaciju nakon početka Domovinskog rata preuzeo odmarališta srpskih poduzeća na teritoriju naše zemlje.

Imovinsko-pravni spor

Nije poznato je li odmaralište kupljeno od Hrvatskog fonda za privatizaciju (danas AUDIO) ili od srpske vladine agencije za nekretnine. Naime, bez obzira na nedovršeni dugogodišnji spor dviju država o imovini, srpska je strana počela prodavati ono što je smatrala svojim. Dokaže li se da je odmaralište nekadašnjeg novosadskog HTP-a Varadin iz te skupine nekretnina, nastat će novi imovinsko-pravni spor koji je sada dodatno otežan činjenicom da se nalazi na popisu privremeno oduzete imovine neki dan izručenog Darka Šarića.

Privremeno blokirana

Ovo nije prvi pokušaj iz Srbije da se stekne pravo na nekadašnja odmarališta u Rovinju. Prije nekoliko godina nekadašnje moćno srpsko vanjskotrgovinsko poduzeće Genex zatražilo je vraćanje bivšega Međunarodnog omladinskog centra Škaraba. Učinili su to unatoč tome što znaju da je centar odavno porušen, a cijeli prostor Prostornim planom proglašen zelenom zonom.

O eventualnoj prodaji nekadašnjeg odmarališta novosadskog Varadina nema pouzdane informacije, a prvi put ga je službeno spomenula srpska Direkcija za oduzetu imovinu kad je objavila popis nekretnina oduzetih Šariću.

U sjedištu novosadske tvrtke Putnik AD nisu mogli dati odgovore koji nas zanimaju. Zaposlenica Mirjana Obradović rekla je da je imovinu privremeno blokirala Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom i da odgovore potražimo tamo.

- Radi se o rovinjskom odmaralištu, to je sve što mogu reći. Pokušajte u Direkciji ministarstva pravde i državne uprave - zamolila je.

Postupak za vraćanje

Na službenim stranicama srpske Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom popis je svih nekretnina Darka Šarića koje se daju u privremeni zakup. Na njemu nije odmaralište iz Rovinja, što je vjerojatno posljedica saznanja da u zgradi u Ferrijevoj ulici od 1991. godine žive prognanici iz ratom zahvaćenih dijelova Hrvatske.

Šarićev Putnik AD, doznajemo, polaže pravo na dvije trećine, a nekadašnja tvrtka Varadin na jednu trećinu odmarališta. Kako su pisali srpski mediji, sada su u tom objektu ljudi useljeni nakon rata i morat će se voditi postupak za vraćanje te imovine, piše Jutarnji.

Atraktivne vile davali za trećinu cijene

Pravne komplikacije oko imovine srpskih poduzeća u Hrvatskoj počele su se nazirati u travnju 1995.,kada je Grad Rovinj uputio popis HFP-u, s molbom da mu određena odmarališta prepusti za obavljanje javnih funkcija. Nije im udovoljeno, a 26. srpnja 1997. HFP je oglasio poziv za prodaju. Glas Istre o tom je pisao u veljači 2012. Cijene su bile povoljne pa je nekoliko oglašenih odmarališta prodano. Tako je atraktivno odmaralište od 357 kvadrata s okućnicom pokraj hotela Eden prodano za današnjih 200.000 eura, ili 560 eura po kvadratu. Nekadašnje odmaralište Jugopetrola u Ronjgovoj od 596 kvadrata s okućnicom prodano je za 344.000 eura, ili 577 eura po kvadratu. Riječ je novijim zgradama pretvorenima u pansione. Odmaralište u Mohorovičićevoj od 490 kvadrata, s dvorištem, prodano je za 230.000 eura, odnosno 469 eura po kvadratu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa