HNS Buzeta: Odluka o parkiranju u Starom gradu donijeta na neprihvatljiv način

0
Dragan Kranjčić i Sanel Tadić
Dragan Kranjčić i Sanel Tadić

Na 10. sjednici Gradskog vijeća Buzeta usvojena je izmjena odluke o uređenju prometa kojom se stvara pravni okvir za uspostavu novog sustava regulacije i naplate parkiranja u Starom gradu Buzetu.

Tom su prilikom vijećnici HNS-a i njihovi koalicijski partneri iz koalicije SDP-HNS bili protiv odluke koja je, tvrde, donijeta bez prethodne rasprave s mještanima Staroga grada Buzeta i bez prezentacije prometne studije i njihovih autora. Tim je povodom 15. travnja održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali potpredsjednik HNS-a, Podružnica Buzet Dragan Kranjčić, te član predsjedništva Sanel Tadić.

Postojeća odluka o regulaciji prometa koja je na snazi duži niz godina u praksi se pokazala kao potpuni promašaj, istaknuli su na konferenciji, no ne zbog samog sadržaja odluke, koliko zbog nedosljednosti provođenja odluke od strane predstavnika Grada i dvostrukih kriterija koji su se primjenjivali prilikom davanja kartica.

Podružnica HNS Buzet u siječnju ove godine javno je predstavila svoj  projekt dugoročnog rješenja problema parkirališta u Starom Gradu, te je predstavljen mještanima Staroga grada.  Ponuđeno rješenje predviđa izgradnju parkirališta s 110 parkirnih mjesta izvan zidina Staroga grada, te ograničavanje prometa unutar starogradske jezgre uz pomoć rampe.

„Drago nam je da su predstavnici grada nakon naših akcija i novinskih objava o parkiralištu Stari grad napokon prihvatili da je problem prisutan i realan, te da se neke mjere moraju poduzeti. No način na koji se odluka donijela je neprihvatljiv“, kazao je Kranjčić.

Odluci je trebao prethoditi razgovor s mještanima, dodao je, te prezentacija radne verzije budućeg pravilnika. Na žalost, ovakva praksa postaje pravilo pri donošenju odluka u Gradu Buzetu, smatraju HNS-ovci.

Svaki je pravilnik/zakon dobar onoliko koliko ga se primjenjuje, tvrde, stoga pravilnik mora biti realan i provediv da se ne dogodi situacija kao s važećim pravilnikom koji živi samo na papiru.

Po pitanju projekta dugoročnog rješavanja problema, odnosno izrade parkirališta Stari Grad, vijećnici HNS-a kontaktirali su Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Puli i Gradonačelnika Grada Buzeta, te tražili sastanak na temu parkirališta u Starom gradu. Inicijativa je prihvaćena, te se od gradonačelnika Siniše Žulića očekuje termin sastanka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa