Mate Ćurić kazneno prijavio Faggiana i Žmakove zbog nezakonite privatizacije Glasa Istre

0
Albert Faggian (foto: Večernji list)
Albert Faggian (foto: Večernji list)

Odvjetnik Vladimir Gredelj danas je uime svoje stranke Mate Ćurića, bivšeg urednika u Glasu Istre, podnio kaznenu prijavu protiv Alberta Faggiana, te Željka, Dražena i Slavena Žmaka zbog "nezakonite privatizacije" tih novina. Željko Žmak bivši je direktor Glasa Istre, dok su Dražen i Slaven Žmak bivši, a Faggian sadašnji član uprave Glasa Istre, piše Večernji list.

U prijavi se navodi kako se Vodnjanac Ćurić za vrijeme procesa pretvorbe Glasa Istre na temelju Odluke o pretvorbi poduzeća od 20. veljače 1991. godine, dogovorio s tadašnjim i bivšim zaposlenicima poduzeća da svaki upiše dionice u iznosu od 20.000 DEM, kako bi svi radnici, pa tako i prijavitelj, bili ravnopravno zastupljeni u upisu dionica. Međutim, isti su mogli upisati samo dionice u iznosu od 10.200 DEM, jer za puni iznos nije bilo temeljnog kapitala.

Ćurić je, navodi se dalje, s Hrvatskim fondom za razvoj 1992. godine sklopio ugovor o prodaji dionica te se obvezao da će kupnjom 102 dionice s popustom i uz obročnu otplatu isplatiti fondu cijenu u iznosu od 10.200,00 DEM ili 561.000,00 HRD, odnosno na osnovi prava kupca na popust u visini od 30%, u iznosu od 392.700,00 HRD, u 11 obroka.

Međutim, desetak zaposlenika, koji su činili tadašnje rukovodstvo poduzeća na čelu sa Željkom Žmakom, upisalo je po 80.000,00 DEM dionica bez popusta i tako faktički kupilo Glas Istre, dok je Faggian bio voditelj pretvorbe i privatizacije, navodi se u prijavi.

"Problem je u tome što je prijavitelj Hrvatskom fondu za razvoj uplatio predratu od 3.000,00 HRD, a preostali iznos od 389.700,00 HRD u 10 polugodišnjih obroka – do 27. rujna 1996. godine, dok su prijavljenici i ostali samo formalnim upisom od 80.000 DEM jednostavno uzurpirali kontrolu i vlast Poduzeća, budući da je njihov broj glasova bio dovoljan za donošenje važnijih odluka tijekom održavanja osnivačke skupštine Društva na dan 4. kolovoza 1992. godine. Nezakonitost se nadalje očituje u tome što je tih deset zaposlenika, uključujući i prijavljenike, imalo namjeru dionice platiti uz financijsku pomoć trećih osoba, što bi značilo da te dionice dobivaju besplatno", stoji u prijavi, piše Večernji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa