Bogati program u muzejima diljem Istre 17. i 18. svibnja

0
Zavičajni muzej Poreštine
Zavičajni muzej Poreštine

Vikend u muzeju 2014 naziv je kulturne manifestacije koja će se održati tijekom vikenda  17. i 18. svibnja, a kojom će osamdesetak muzeja diljem Hrvatske obilježiti Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja. Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba, na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, s ciljem podizanja svijesti  javnosti važnosti i ulozi muzeju u očuvanju kulturne baštine i razvoju društva. 

Zato se tema događanja mijenja svake godine, a  osmišljava ju Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu. U skladu s ovogodišnjom temom Dana muzeja – Muzejske zbirke povezuju, muzeji diljem Hrvatske predstavit će se kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i različite kulture. 

Muzeji će javnosti predstaviti djela i zbirke na nesvakidašnji i atraktivan način, posebno obraćajući pažnju na mlađu publiku i obitelji. Posjet stalnim postavima i izložbama je besplatan, a u svrhu promocije svog rada, muzeji za vikend 17. i 18. svibnja organiziraju niz obrazovnih, glazbenih i književnih programa kako bi posjetitelje upoznali sa kulturnom baštinom i njihovom ulogom u njenom očuvanju.

Po prvi puta sudjeluje velik broj privatnih zbirki

Kako bi kvalitativno obogatio ovogodišnju manifestaciju Vikend u muzeju, MDC je pokrenuo akciju – Sakupljači pokažite svoje zbirke, kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da u predstave sebe i svoje zbirke iznimne kulturne, povijesne i umjetničke vrijednosti,  pred brojnom muzejskom publikom. Akciji se odazvalo dvadesetak muzeja koji izlažu predmete iz četrdesetak zbirki privatnih kolekcionara.

Također, u akciji sudjeluju i udruženja za očuvanje kulturne baštine poput Društva za zaštitu kulturne baštine Podvorje iz Kaštel Sućurca i Hrvatskog društva kulturnog turizma iz Osijeka. Bez obzira da li su predmete sakupljali prema kriterijima vlastitog interesa ili su uz svoje zbirke odrastali nasljeđujući ih unutar obitelji, kolekcionari su postali su vrsni stručnjaci za određenu građu i sadržaje, te će za ovu priliku s puno strasti, ljubavi i entuzijazma ukazati publici ukazati na bogatstvo i raznolikost baštine o kojoj skrbe.

Tako će Opatija biti u znaku turističke prošlosti. Naime u Muzeju turizma  bit će otvorena virtualna izložba kolekcionara turističke baštine. Tom prilikom će, kroz samu izložbu i web stranice muzeja, biti izloženo 170 najatraktivnijih predmeta povodom obilježavanja 170 godina turizma u Opatiji.

Za one koje više zanimaju maketarstvo i brodovi, u Pomorskom muzeju u Dubrovniku bit će postavljena izložba maketa povijesnih dubrovačkih brodova iz 16. i 17. Stoljeća – galijuna, karaka i trabakula.

Makete je izradio poznati Dubrovački brodomaketar, dobitnik brojnih nagrada Mladen Mitić, koji će za ovu priliku posjetitelje uvesti u širok i uzbudljiv svijet povijesne drvene brodogradnje i brodomodelarstva. Zaljubljenici u kriminalistiku  ne bi trebali zaobići Muzej policije u Zagrebu u kojem će biti predstavljene rijetke i zanimljive privatne kolekcije policijskog i vojnog znakovlja sa svih strana svijeta, kao i kolekcije policijskih kapa i uniformi, od kojih su mnoge svjedoci prošlih vremena.  Stoga se pozivaju građani da svakako iskoriste ovaj vikend i posjete neki od brojnih muzeja, te se upoznaju s neprocjenjivim umjetničkim djelima i turbulentnom hrvatskom poviješću.

Pregled događanja u muzejima u Hrvatskoj za Međunarodni dan muzeja (MDM) 2014

LABIN
16.05.2014 / Narodni muzej Labin
MDM 2014. / Fotoklub Zagreb

OPATIJA
16.05.2014 / Hrvatski muzej turizma
MDM 2014. / Opatijska povijest iz privatnih zbirki / Program / Akcija: Sakupljači - pokažite svoje zbirke!

PAZIN
15.05.2014 / Etnografski muzej Istre
MDM 2014. / Program događanja u Etnografskom muzeju Istre
16.05.2014 / Muzej grada Pazina
MDM 2014. / Program događanja u Muzeju grada Pazina

POREČ
18.05.2014 / Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino
MDM 2014. / Program događanja u Zavičajnom muzeju Poreštine

RIJEKA
18.04.2014 / Prirodoslovni muzej Rijeka
MDM 2014. / Laboratorij veza – program Prirodoslovnog muzeja Rijeka / (bez)Veze / 19. muzejska edukativna igra
29.04.2014 / Prirodoslovni muzej Rijeka
MDM 2014. / Radionica / Krš (drugi dio) / (bez) Veze / 19. muzejska edukativna akcija
17.05.2014 / Prirodoslovni muzej Rijeka
MDM 2014. / Završna svečanost / (bez)Veze / 19. muzejska edukativna igra / muzejski svibanjski
vikend 17. i 18.5.2014. u Prirodoslovnom muzeju Rijeka
18.05.2014 / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
MDM 2014. / Tjedan u muzeju / Program
18.05.2014 / Muzej grada Rijeke
MDM 2014. / Program događanja u Muzeju grada Rijeke

UMAG
15.05.2014 / Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
MDM 2014. / Program događanja u Muzeju grada Umaga

VRSAR
8.05.2014 / Zavičajni muzej Poreštine - Museo del territorio parentino
MDM 2014. / Program događanja u Zavičajnom muzeju Poreštine

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa