KUD Rakalj uspješno predstavio Istru na festivalu folklora u Riminiju

0
Rakljanci su u Italiji predstavili djelić folklornog bogatstva Istre
Rakljanci su u Italiji predstavili djelić folklornog bogatstva Istre

KUD Rakalj je od 22. do 25. svibnja sudjelovao na VI. Međunarodnom festivalu folklora u talijanskom Riminiju. Folklorni festival okupio je 31 društvo iz 19 zemalja. Boje Lijepe naše zavijorile su se čak tri puta, jer uz KUD Rakalj na festivalu su sudjelovala još dva društva s dalmatinskog područja.

Središnjoj smotri folklora predhodila je povorka svih sudionika festivala, te su Istra i Dalmacija spojene pjesmom „Croatio iz duše te ljubim“ predstavile Hrvatsku na jedinstven način. Čast da otvori festival pripala je KUD-u Rakalj, te su Rakljanci predstavili djelić folklornog bogatstva Istre koji vrijedno njeguju kroz svoje djelovanje. Na velikoj otvorenoj pozornici u samom središtu Riminija zaorila je svirka na mih i roženice, kantu „ Oj Rakljanko“ zakantali su rakljanski kantaduri, a plesači su odplesali Mazurku i Ballo di sedia, te razgalili srca brojnih Hrvata, koji su kako su sami rekli život preselili u Italiju, ali srce ostavili u domovini.

Središnjoj smotri folklora predhodila je povorka svih sudionika festivala
Središnjoj smotri folklora predhodila je povorka svih sudionika festivala

Osim uspješnog nastupa članovi  KUD-a Rakalj upoznali su dio kulture i mentaliteta Riminija, te bogatu povijest treće najmanje države na svijetu – San Marina. San Marino oduševio je bogatom poviješću koja seže duboko u unutrašnjost zemlje. Posijetili su i drugi največi grad poslije Venecije u regiji Veneto, grad viječne ljubavi – Veronu. Predivne plaže dugačke nekoliko kilometara, zelenilo, ukusna talijanska hrana i srdačni ljudi uspomene su koje Rakljanci nose doma iz Riminija.

Folklorni festival Rimini 2014 koji je u prvom redu i bio razlog putovanja KUD-a Rakalj omogućio je da Rakljanci svoj kraj promoviraju na najbolji mogući način, te da upoznaju druge ljude i šire horizonte. KUD Rakalj je na ovom putovanju dobio i nekoliko poziva za gostovanje u ostalim državama, ali i Hrvatskoj koje su nastupile u Riminiju, te s radošću iščekuje nova putovanja na kojima će ponosno promicati svoj zavičaj.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa