Grad Pazin podijelio građanima kante za odvajanje otpada

0
Reakcije građana bile su vrlo pozitivne
Reakcije građana bile su vrlo pozitivne

Na konferenciji za medije održanoj u Ruhcima pored sportskog igrališta predstavljen je pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima za Grad Pazin. Bila je to ujedno i prilika da se stanovnicima uruče setovi kanti za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvima.

Reakcije građana su bile vrlo pozitivne te su zadovoljni što će imati priliku sudjelovati u važnom projektu za Pazin. Brojni su izjavili da već dulje vrijeme odvajaju plastičnu ambalažu, a sad će imati priliku selektivno odvajati sav otpad. Setovi specijalnih kanti za domaćinstvo bit će dodatni motiv da se još više posvete pažnji za odvajanje otpada u domaćinstvima, spomenuli su neki prilikom preuzimanja kanti.

Gospodarenje otpadom u Gradu Pazinu definirano je kao jedan od prioritetnih zadataka koje se sustavno rješava sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, planovima gospodarenja otpadom i ostalim nacionalnim propisima te direktivama i smjernicama Europske unije. Kao prioritet u Gradu Pazinu, ali i u svim jedinicama lokalne samouprave, postavljen je zadatak uspostave sustava odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima.

Pazin već 2008. počeo postavljati kontejnere za odvojeno prikupljanje papira

"Grad Pazin je već 2008. godine počeo postavljati kontejnere za odvojeno prikupljanje papira. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, u mjesecu srpnju 2014. godine počinje obveza jedinica lokalne samouprave za uvođenjem sustava odvojenog prikupljanja otpada", naglasio je gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić.

Na sjednici održanoj 17. ožujka 2009. godine, Gradsko vijeće Grada Pazina donijelo je Plan gospodarenja otpadom Grada Pazina do 2015. godine. U navedenom Planu definirana je smjernica u kojoj se Pazin opredijelio za cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Takav cjeloviti sustav podrazumijeva i uvođenje odvojenog prikupljanja otpada putem zelenih otoka.

U planu postavljanje još 70 zelenih otoka

Dragan Šipraka, predsjednik Uprave komunalnog poduzeća Usluga d.o.o. Pazin, istaknuo je,"Od 2009. godine postavljeno je ukupno 27 Zelenih otoka u sklopu kojih su na 10 lokacija postavljeni i kontejneri za odvojeno prikupljanje tekstila. Nevezano za zelene otoke, istovremeno su raspoređeni po gradu spremnici za odvojeno prikupljanje papira i to njih 90 komada, a podijeljeno je i 228 kompostera za domaćinstva."

Grad Pazin će i dalje dijeliti kompostere domaćinstvima, a u planu je postavljanje još 70 zelenih otoka na području cijelog Grada Pazina.

O pilot projektu

U svrhu realizacije ciljeva pokrenut je pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima i gospodarskim subjektima na način da će se korisnicima podijeliti setovi malih kanti (40 litarske zapremnine) za odvojeno prikupljanje papira, stakla, PET (plastične)  i MET (aluminijske) ambalaže i postaviti potreban broj zelenih otoka.

Ovaj pilot projekt provest će se na području naselja Stari Pazin u ulicama Stari Pazin, Nikole Žica, Stjepana Konzula Istrijana i Staropazinski put (urbana sredina) te naselja Ruhci (ruralna sredina). Projekt će trajati  od 17. srpnja do 17. listopada 2014. godine.

Za provedbu projekta nabavaljeno je 100 kompleta kanti za odvojeno prikupljanje otpada u domaćinstvu, nabavljen je dovoljan broj  kontejnera za realizaciju zelenih otoka (zapremnine 1100 litara), pripremljena je lokacija za privremeni prihvat i selekciju otpada prikupljenog putem Zelenih otoka, odnosno, izrađeni su tzv. „boksevi“ za prikupljanje pojedine vrste otpada S ovlaštenim subjektom koji se bavi djelatnošću gospodarenja posebnim kategorijama otpada dogovoreni su uvjeti preuzimanja odvojeno prikupljenog otpada.

Već se obavlja  posebna dinamika odvoza miješanog komunalnog otpada s područja koja su uključena u projekt. Ovaj dio projekta je vrlo važan radi  utvrđivanja generalno pojedine količine otpada po lokaciji. Tijekom trajanja projekta odvojeno će se vagati prikupljeni miješani komunalni otpad i odvojeno prikupljeni otpad po vrstama. Za potrebe informiranja građana, izrađene su info-brošure s uputama za odvojeno prikupljanje otpada koje će biti podijeljene domaćinstvima kad im se uruči i  set kanti za odvojeno prikupljanje otpada.

Važnost pilot projekta je da se prikupe podaci o količini otpada , količini odvojeno sakupljenog otpada, navikama i prihvaćanju odvajanja otpada od strane građana te prednostima i nedostacima takvog pristupa gospodarenja otpadom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa