Grad Buzet: Sedam milijuna kuna iz proračuna za djecu i mlade

0
Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta
Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta

Grad Buzet je u narednoj školskoj godini 2014/2015 odlučio sufinancirati nabavku obveznih udžbenika svim polaznicima Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", pa će se tako, osim osnovnoškolcima s područja Grada Buzeta, udžbenici sufinancirati djeci s područja Općine Lanišće, te onima s područja Općine Oprtalj koji školu pohađaju u područnom odjeljenju Livade, naglasili su 21. srpnja na konferenciji za novinare, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, te predsjednik gradskog vijeća Damir Sirotić.

Od 1. kolovoza do 30. rujna roditelji/skrbnik/udomitelj podnose Gradu zahtjev o sufinanciranju na pripadajućem obrascu kojega mogu preuzeti s web stranice Grada ili u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i razvojne projekte te uz zahtjev prilažu račun na kojem je popis kupljenih udžbenika odnosno pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava i izjavu o prihvaćanju obveze vraćanja udžbenika na kraju nastavne godine Osnovnoj školi te drugu dokumentaciju navedenu u obrascu zahtjeva.

Nakon toga odobreni iznos Grad Buzet doznačit će na tekući račun podnositelja zahtjeva. Na kraju školske godine učenici su dužni vratiti obvezne udžbenike u urednom i uporabljivom stanju. Za te namjene Grad Buzet je u svom proračunu osigurao 230 tisuća kuna.

U samo dvije godine 30 posto više učenika upisano u prve razrede buzetske srednje škole

Veliko zadovoljstvo je izraženo i velikim brojem djece upisane u prve razrede buzetske Srednje škole, čime je ta škola uz potporu Grada Buzeta u samo dvije godine broj učenika povećala za 30 posto. Ove školske godine u prve razrede upisano je 50 učenica i učenika te ukoliko se takav trend rasta bude nastavio i u iduće dvije godine biti će potrebna nadogradnja postojećih prostora.

Grad Buzet potiče upise učenika u prvi razred s 200 kuna mjesečno, a ove je godine povećan i broj stipendija. U svrhu modernizacije nastave dogovorena je suradnja s Tehničkom školom Koper gdje učenici tehničkog usmjerenja izvršavaju praksu u najmodernijim školskim praktikumima, a osigurana su i sredstva za nabavku 3D printera kako bi nastava pratila moderne trendove.

Rješavanje problema velikog broja neupisane djece u vrtić

Nakon izvršenih upisa u Dječji vrtić "Grdelin" za narednu pedagošku godinu, od pristiglih 89 zahtjeva, 54 ostvaruje prioritet za upis u vrtić i jaslice. Izuzmu li se zahtjevi mališana koji su imali nepotpunu dokumentaciju ili su s područja drugih općina, na listi čekanja je 25 mališana, što je najviše do sada.

„S obzirom da već nekoliko godina pratimo broj novorođene djece svjesni smo problema koji je nastao, te se iz tog razloga 2009. godine krenulo u realizaciju projekta dogradnje Dječjeg vrtića Grdelin Buzet za pet novih odgojnih skupina, čime bi na duže vrijeme bile riješene potrebe smještaja mališana u predškolsku ustanovu na području našega grada“, naglasio je gradonačelnik Žulić.

Nažalost, dodao je, problem je nastao pri dobivanju građevinske dozvole zbog neusklađenosti površina katastra i zemljišnih knjiga zbog čega su u posljednjih pet godina u više navrata tražili žurno postupanje po tom problemu, a usklađivanje zemljišnih knjiga uslijedilo je 30. lipnja ove godine.

Kako bi privremeno riješili problem velikog broja neupisane djece u ovoj pedagoškoj godini, do listopada ove godine Grad će urediti i opremiti prostor za jednu dislociranu skupinu, u blizini postojećeg dječjeg vrtića. „U fazi smo izrade troškovnika uređenja prostora, nakon čega slijedi Odluka Gradskog vijeća o osiguravanju sredstava“, kazao je Žunić.

Osim toga, uz brojne programe, Grad Buzet je ove godine odlučio sufinancirati deset novih aktivnosti, gdje su istaknuti filmski festival za djecu i mlade Buzz@teen, koji počinje narednog vikenda, pomoć u pokretanju glazbene škole u Buzetu...

Grad Buzet će ukupno iz proračuna za 2014. godinu za programe, projekte i aktivnosti ustanova i udruga koje se bave djecom i mladima izdvojiti oko sedam milijuna kuna, čime s ponosom potvrđuje titulu Grada prijatelja djece, koju Buzet nosi od 2012. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa