HEP odgovorio aktivistima Greenpeacea: Plomin C je ekonomski i okolišno čist posao

0
30-metarski transparent u Plominskom zaljevu
30-metarski transparent u Plominskom zaljevu

Aktivisti Greenpeacea postavili 22. srpnja u Plominskom zaljevu 30-metarski transparent s porukom "Ugljen je prljav posao". Svojom su akcijom, ističu, željeli pokazati da se "gradnja termoelektrane investitorima jedino može isplatiti uz dobivanje ustupaka i potpisivanje tajnih ugovora". Greenpeace je upozorio i da će struja iz Plomina C biti dvaput skuplja od one koja se trenutno prodaje na tržištu te da će se predviđena cijena izgradnje, sudeći po iskustvima izgradnje TE Šoštanj u Sloveniji - udvostručiti.

"Zašto se ne govori da će se tajnim ugovorima garantirati otkup skuplje struje od one trenutno na tržištu? Zašto se ne govori da će zbog toga građani plaćati skuplju struju? Zašto se ne govori o tome da će 100 posto ugljena iz Plomina C biti uvezeno? Odgovor je jasan: zato što je sve vezano za Plomin C prljav posao", rekao je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj.

Ova se akcija nastavlja na kampanju promocije obnovljivih izvora energije koju je proteklih dana po Jadranu provodio Greenpeaceov brod "Rainbow Warrior". U Greenpeaceu upozoravaju da Hrvatska zaostaje u proizvodnji energije iz sunca i vjetra, jer manja i manje sunčana Slovenija ima gotovo 10 puta više instaliranih fotonaponskih sustava od Hrvatske.

"Energetski stručnjaci su nedavno izračunali da se za cijenu izgradnje Plomina C može izgraditi 800MW vjetroelektrana ili 800MW solarnih fotonaponskih sustava, ili postaviti 3 milijuna četvornih metara solarnih kolektora za grijanje tople vode. Sve te ekološki prihvatljive alternative otvorile bi šest do 20 puta više novih radnih mjesta od planirane termoelektrane na uvozni ugljen", ističu iz Greenpeacea.

"Čitava Europa se utrkuje tko će izgraditi više obnovljivih izvora. Prošle godine je 72 posto svih novih kapaciteta za proizvodnju struje u Europi bilo obnovljivo. Energetska revolucija se već događa - pitanje je hoćemo li to iskoristiti ili ćemo u budućnosti jeftinu struju kupovati od onih koji sada ulažu u obnovljive izvore energije", tvrdi voditelj energetske i klimatske kampanje u Greenpeaceu Hrvatska Marko Gregović.

Udruga podsjeća i da je u nedavnoj anketi, koju je za Greenpeace provela agencija IPSOS, čak 64 posto građana Hrvatske izjavilo da se protivi projektu Plomin C, dok je 90,6 posto reklo da se Hrvatska energetska politika treba bazirati na obnovljivim izvorima energije.

Odgovor HEP-a

Na reagiranje iz Hrvatske elektroprivrede nije trebalo dugo čekati. „Na neutemeljene najave predstavnika Greenpeacea da će se ugovorima sa strateškim partnerom za TE Plomin C naći niz štetnih ustupaka, poručujemo da će HEP sklopiti ugovor koji će biti u interesu kako HEP-a, tako i hrvatskih građana“, stoji u priopćenju HEP-a u kojem podsjećaju da su sukladno dokumentaciji za nadmetanje 30. travnja 2014. tri ponuditelja dostavila svoje ponude.

U međuvremenu je provedena prva faza analize ponuda te je utvrđeno da su sve tri ponude zadovoljile uvjete da se pristupi drugoj fazi evaluacije tih ponuda. Sljedeća faza evaluacije bi trebala biti završena krajem rujna 2014., a predviđa analizu tehničkih i financijskih elemenata ponude. Bit će zaključena nominiranjem preferentnog ponuditelja, početkom listopada 2014. „Kako bismo osigurali što kvalitetniji pregovarački postupak, osigurali svim ponuditeljima standard povjerljivosti uobičajen za ovakve postupke, te jamčili jednakost pregovaračkih interesa svim ponuditeljima, ali i HEP-u, u ovom razdoblju ne možemo iznositi detalje o ponuditeljima, ponudama ili pregovaračkom postupku. Možemo zato još jednom potvrditi da su zaprimljene ponude obvezujuće u tehničkom dijelu koji jamči stupanj djelovanja elektrane te provedbu mjera i traženih standarda minimiziranja utjecaja na okoliš“, poručuju iz HEP-a.

Plomin i obnovljivi izvori su kompatibilni, a ne suprotstavljeni

„Žalimo što Greenpeace stalno, bez znanstvenog i tehničko-tehnološkog uporišta antagonizira TE Plomin C svjetroelektranama i fotonaponskim elektranama“, stoji dalje u priopćenju HEP-a. „Ti izvori energije nisu usporedivi, naime, obnovljive izvore energije kao što su elektrane na vjetar i sunce, karakterizira promjenjiva i nedovoljno predvidiva proizvodnja, a TE Plomin C je predviđen da radi u baznom režimu, uz planiranih 7.600 sati pogona godišnje. Jednostavnije rečeno, vjetroelektrane i sunčane elektrane rade samo dok ima vjetra ili sunca, a bazna elektrana kakva je Plomin C, sposobna je da kontinuirano proizvodi električnu energiju. Pritom je projektirana s dovoljnom fleksibilnošću da se može prilagoditi zahtjevima tržišta, uz zadržavanje visokog stupnja djelovanja. Dakle, Plomin C i obnovljivi izvori nisu suprotstavljeni, nego kompatibilni izvori električne energije.

Također, HEP ne opstruira, nego razvija projekte elektrana koje koriste sve raspoložive obnovljive izvore energije, pa tako i sunce za čije se korištenje zalaže Greenpeace. HEP, naime, od ove godine, ima u pogonu devet sunčanih elektrana instaliranih na svojim zgradama“, tvrde u HEP-u..

HEP u 2013. godini 3/4 električne energije proizveo iz obnovljivih izvora

„Želimo obnovljive izvore kojima Hrvatska obiluje“, kaže u priopćenju predstavnik Greenpeacea. Bilo bi pošteno da je pritom hrvatskoj javnosti iznio podatke kako Hrvatska zaista stoji s korištenjem obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije“, poručuju iz HEP-a. „Prema službenim podacima EU-a (Eurostat), Hrvatska se u 2012. godini nalazila na šestom mjestu među državama EU po udjelu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje. Nadalje, udjel obnovljivih izvora, odnosno hidroelektrana u proizvodnji HEP-a u 2013. godini iznosio je čak 75 posto.

Kad se Greenpeace zalaže da se izgradi 800 MW vjetro ili sunčanih elektrana, ne iznosi pritom podatak koliko bi se morala povećati naknada za obnovljive izvore energije koju moraju plaćati svi hrvatski potrošači. Greenpeace ne govori ništa ni o tome da je cijena električne energije iz obnovljivih izvora koju su opskrbljivači dužni kupovati od operatora tržišta energije, pa potom prodavati kupcima u Hrvatskoj, 53 lipe po kilovatsatu (odnosno upravo oko 70 €/MWh)?

Zaključimo, projekt TE Plomin C nije prljav posao, nego pošten, okolišno prihvatljiv i ekonomski opravdan posao, za HEP, za potrošače, za lokalnu zajednicu, za hrvatsko gospodarstvo i proračun“, stoji u reagiranju HEP-a na izjave aktivista Greenpeacea.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa