U Kanfanaru započinje tradicionalna manifestacija Jakovlja

0
Ivana Maružin, Sandro Jurman i Sandra Orbanić
Ivana Maružin, Sandro Jurman i Sandra Orbanić

Jakovlja, tradicionalna manifestacija Kanfanara i Kanfanarštine koja čuva i razvija istarske običaje i baštinu, započinje u 24. srpnja finalom turnira „Jakovlja open“, a potrajat će do 27. srpnja.

„U sklopu Jakovlje po treći se put organizira gastro show Fužijada koja će biti posvećena istarskoj deliciji fužima“, izjavili su načelnik Sandro Jurman, organizatorica fešte Sandra Orbanić, vlasnica prve istarske tvornice tjestenine Klara Marić te uzgajivačica i suorganizatorica Ivana Maružin.

Danas kao pučka fešta, nekada sajam na dan Sv. Jakova, Jakovlja ima dugu i staru tradiciju kojom Kanfanarci (Dvigrađani) slave Sv. Jakova, a obilježava se još od davne 1325. godine. Za vrijeme bivše države, smotra se u određenom periodu nije održavala da bi se 1991. godine obnovila.

 Uzgoj istarskog goveda od velikog je značaja za Istru, a manifestacija je posvećena upravo tom apelu. Održava se posljednje subote mjeseca srpnja; raznim kulturnim, običajnim, umjetničkim i sportskim sadržajima nastoji se privući što veći broj posjetitelja. Prezentacija domaćih proizvoda te starih zanata izravan su poticaj razvoju ruralnog turizma Istarske županije.

„To je ono što Istru čini Istrom“, rekao je načelnik Sandro Jurman zadovoljan što tradicija Istre živi i kroz ovakve fešte na kojima se puno toga može i naučiti.

Gosti Fužijade Ana Ugarković i Rene Bakalović

Fužijada - predstavljanje jela s fužima, tradicionalnom istarskom tjesteninom, zakazano je za 25. srpnja u 19 sati na kanfanarskoj placi. Pripremat će se fuži po starinski, a svi posjetitelji imat će priliku besplatno degustirati fuže na više načina. Gastro show Fužijada okuplja tradicionalno i brojne turiste.

Žene Kanfanarštine pokazat će način priprave fuži po starinski, a posjetitelji će moći pripremati i sami svoj „pijat fuži". Naravno, najuspješniji među njima bit će i nagrađeni. Po prvi će se puta prikazati legenda o istarskim fužima čiji će scenski igrokaz izvesti glumci Istria inspirita. Posjetiteljima će u spravljanju fuži pomagati poznata hrvatska gastro-dizajnerica Ana Ugarković, a u odabiru vina poznati gastronom Rene Bakalović.

Svojim učešćem, svoj doprinos dati će i Down centar iz Pule. Cilj je Fužijade promocija istarske tjestenine, a fuži su svakako najpoznatiji – danas su fuži prepoznatljivi brend i izvan Istre prije svega zahvaljujući prvoj istarskoj tvornici tjestenine Klara M. iz Kanfanara čiji je proizvod izvezen i u SAD. To je tvrtka koja se bavi proizvodnjom tjestenine od 1987. godine.

„Nastojimo njegovati tradiciju i tradicionalne istarske proizvode među kojima su istarski fuži. Želimo da Kanfanar bude mjesto istarskih fuža i istarskog boškarina. Cilj nam je i promocija našeg mjesta, Općine i manifestacije“, rekla je vlasnica tvrtke Klara M., Klara Marić.

Za dobru zabavu u petak navečer pobrinut će se popularni zadarski pjevači Bepo Matešić i David Ricov uz pratnju klape Kantaduri. Slijedi odličan program, interaktivan s publikom. Fešta osim zabave, šalje poruku o nastajanju očuvanja tradicije i tradicionalnih istarskih proizvoda.

Sandra Orbanić, Sandro Jurman i Klara Marić
Sandra Orbanić, Sandro Jurman i Klara Marić

Organizatorica Sandra Orbanić o manifestaciji

Detaljnije o četverodnevnoj manifestaciji dobili smo od organizatorice fešte Sandre Orbanić. Obilježavanje Jakovlje započinje u četvrtak 24. srpnja kada će se odigrati finale sada već tradicionalnog teniskog turnira Jakovlja open. Sportski program nastavlja se i u petak kada će od 19 sati nogometne snage odmjeriti veterani i seniori Nogometnog kluba Kanfanar.

U galeriji Malenica će od 18.30 biti otvorena izložba umjetnika Kanfanarštine. Istovremeno na placi započinje Fužijada. Cilj je promocija i obnova tradicije. Uz prezentaciju izrade fuži po starinski, degustaciju fuži na razne načine, posjetitelji će moći pripremati i sami svoj "pijat fuži" a najuspješniji će pri tome biti i nagrađeni. Glazbeni dio večeri započinje u 21 sat uz navedene izvođače.

Subota započinje tradicionalnom biciklijadom, na kojoj se i ove godine očekuje dvjestotinjak sudionika. Nakon toga slijedi boćarski turnir u parku na placi na obnovljenom boćarskom igralištu. Sveta misa je u župnoj crkvi od 11 sati, a od podne se na placi može razgledati prodajna izložba istarskih suvenira. Centralni događaj Jakovlje i ono što Jakovlju čini posebnom - 23. Smotra istarskih volova započet će na sajmištu u 17,30 sati.

Na smotri ove godine sudjeluje 16 volova. Smotru će svojim kulturno–umjetničkim nastupom uljepšati limena glazba Mon Perin iz Bala, folkloraši i mažoretkinje kanfanarskog KUD-a Dvigrad s gostima te mališani iz kanfanarskog vrtića. Navečer u 21,30 sati slijedi zabava uz popularnu Lidiju Bačić i Replay band.

„Tijekom cijeloga dana, vodeći računa o tradiciji, na kanfanarskoj placi biti će u ponudi kvalitetna gastro ponuda tradicionalnih istarskih proizvoda gdje će se moći uživati uz istarski pršut, sir, kobasice, proizvode od mesa istarskog goveda, kolače te, naravno, dobro vino. Manifestacija završava u nedjelju tradicionalnom auto-utrkom koja se po prvi puta nalazi u programu Prvenstva Hrvatske“, istaknula je Orbanić.

„Pred dvadesetak godina istarski vol bio je pred izumiranjem. Usporedno s tom sviješću obnovljena je i Jakovlja. Činjenica da je boškarina početkom devedesetih bilo samo desetak grla, dodatno je motivirala uzgajivače u nakani da očuvaju autohtonu vrstu. Od početnih deset, danas brojimo tridesetak grla. Razlozi koji su doveli do smanjenja broja leži u skromnim državnim poticajima, dok zbog politike EU Istarska Županija sudjeluje u potpori jedino kroz smotre i manifestacije što sigurno nije dostatno. Da nema Jakovlje, sumnjam da bi si uzgajivači uzeli za obvezu držati vola koji je ekonomski gotovo neisplativ. Volovi su različitih dobnih skupina, bit će ih od 3 do 14 godina“, rekla je Ivana Maružin, uzgajivačica s područja Općine Kanfanar i suorganizatorica Jakovlje.

„Jakovlja je manifestacija koja je senzibilizirala javnost i ukazala na problem spašavanja istarskog goveda. Veliki doprinos u njegovom očuvanju dali su Savez uzgajivača istarskog goveda i Istarska Županija koji su prepoznali problem i omogućili da se situacija promjeni“, istaknuo je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar.

Trenutno u Istri ima 31 grlo boškarina, a ove godine u Kanfanar dolazi čak 16 volova. Nagrađivat će se najteži, najposlušniji i najljepši i to prema kriterijima kojima su se istarska goveda ocjenjivala od davnina. Stručni žiri činit će ljudi iz Agencije za ruralni razvoj Istre te selekcijske službe. Specifičnost ovogodišnje smotre je u tome što će biti promjene organizacijskog karaktera.

Započet će se kao i svake godine na sajmištu u 17 30 sati, a nakon toga u defileu kroz Kanfanar dolazi se u valu kod škole. Ovdje će se izvagati volovi, prezentirat će se oranje te će se na istoj lokaciji i okončati smotra. Kao ključnu stvar ističem sigurnost svih sudionika, budući da se radi o govedu koji teži više od tone. Jakovlja nastoji i u okolnostima kada je Hrvatska članica EU i kada su potpore praktički nedozvoljene u poljoprivredi, nagraditi sve sudionike.

„Tako Općina Kanfanar svakom uzgajivaču za sufinanciranje troškova dolaska daje 2 tisuće kuna, a Istarska Županija svoja će sredstva doznačiti Savezu uzgajivača istarskog goveda“, istaknuo je Sandro Jurman, načelnik Općine Kanfanar. (Tekst i foto: Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa