Vodnjan raspisao natječaj za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti

0
Gradska vijećnica Vodnjan
Gradska vijećnica Vodnjan

Temeljem Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Grada Vodnjan – Dignano u 2014. godini KLASA: 310-01/14-01/04 URBROJ: 2168-04-01-14-1 od 25. travnja 2014. godine i na temelju članka 46. Statuta Grada Vodnjan – Dignano gradonačelnik Grada Vodnjan - Dignano dana  23. srpnja 2014. godine raspisuje:

JAVNI NATJEČAJ  ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA POVEĆANJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U OBITELJSKIM KUĆAMA NA PODRUČJU GRADA VODNJAN – DIGNANO

1. PREDMET JAVNOG NATJEČAJA

Predmet Javnog natječaja je javno prikupljanje prijava za sudjelovanje u sufinanciranju projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Vodnjan - Dignano u 2014. godini.

Grada Vodnjan - Dignano (u daljnjem tekstu Grad) u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u daljnjem tekstu Fond) sufinancira projekte povećanja energetske učinkovitosti fizičkim osobama koje žive u obiteljskim kućama na području Grada. Za navedene projekte Fond je osigurao i odobrio financijska sredstva u iznosu od 280.000,00 kn, a Grad u iznosu od 70.000,00 kn.

Obiteljska kuća je građevina bruto površine do 400 m2, koja je u cijelosti ili u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno stanovanju, ima maksimalno 2 stambene jedinice te je izgrađena na zasebnoj građevnoj čestici.

Predmet ovog Natječaja nisu obiteljske kuće:

  • čija je gradnja u tijeku i
  • one za koje je pokrenut postupak legalizacije sukladno odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 86/12, 143/13) - sve do okončanja postupka.

Pod opravdanim troškovima podrazumijevaju se troškovi nabave opreme i izvođenja radova koji svojom namjenom i funkcijom doprinose povećanju energetske učinkovitosti, koji su nastali nakon dana objave Javnog poziva, ali uz uvjet da Grad mora provjeriti točnost prijavljenih početnih/zatečenih stanja obiteljskih kuća terenskim pregledima.

Opravdani troškovi na koje se odnosi ovaj Javni natječaj smatraju se:

 A.1. Izrada ili povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice - termo fasada (U≤0,4 W/m²K za vanjski zid);
A.2. Izrada ili povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice - krovišta (U≤0,25 W/m2K za krov i strop prema negrijanom prostoru);
A.3. Izrada ili povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice - pod (U≤0,45 W/m2K za pod prema tlu i ukopane dijelove grijanog prostora);
A.4. Zamjena vanjske građevne stolarije (U≤1.1 W/m²K za staklo, U≤1.6 W/m²K za cijeli prozor);
A.5. Ugradnja plinskog kondenzacijskog kotla;
A.6. Ugradnja uređaja za povrat topline otpadnog zraka (rekuperatora)
A.7. Izrada energetskog pregleda i energetskog certifikata obiteljske kuće nakon provedbe projekta

Detaljan opis opreme i radova koji spadaju u opravdane troškove definiran je u Pravilniku.

Temeljem Javnog poziva za korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje programa povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, maksimalni iznos koji se sufinancira od strane Fonda je do 40% opravdanih troškova ulaganja (A.1. do A.7.) odnosno do 30.000,00 kuna (sa PDV-om) po obiteljskoj kući.

Grad sufinancira 10% opravdanih troškova ulaganja, odnosno do 7.500,00 kn (sa PDV-om) po obiteljskoj kući.

Izrada pripremne i projektne dokumentacije nije opravdani trošak.

U slučaju primjene mjera energetske učinkovitosti kojima se smanjuju energetske potrebe obiteljske kuće (A.1. do A.4.) podnositelj prijave mora osigurati izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata obiteljske kuće nakon provedbe projekta.

2. KORISNICI SREDSTAVA

Pravo na predaju prijave na Javni natječaj mogu ostvariti fizičke osobe koje mogu dokazati vlasništvo i legalnost objekta u kojem je planirana ugradnja opreme i radovi, koje imaju prebivalište na području Grada, te koje su spremne uložiti vlastita sredstva u mjere navedene u Pravilniku, a za koje podnose prijavu (u daljnjem tekstu: Podnositelji prijava).

Pojedina fizička osoba može zatražiti sufinanciranje odnosno podnijeti prijavu za jednu, više ili sve mjere energetske učinkovitosti (A.1. do A.6.).

3. OPĆI UVJETI KOJE PODNOSITELJI PRIJAVA MORAJU UDOVOLJITI

Uvjeti koje Podnositelji prijava na Javni natječaj moraju udovoljavati su sljedeći:

  • obiteljska kuća za koju se planira provedba mjera mora se nalaziti na području Grada;
  • punoljetna, fizička osoba s prebivalištem (najmanje tri mjeseca) na adresi obiteljske kuće za koju se planira provedba Projekta;
  • posjedovanje dokaza da je obiteljska kuća u vlasništvu podnositelja prijave ili člana/članova uže obitelji (vlasnički list ili drugi dokaz o vlasništvu);
  • posjedovanje odgovarajućeg pravomoćnog akta kojim se dokazuje legalnost objekta u smislu Zakona o gradnji (NN 153/13);
  • da nema nepodmirenih dugovanja prema Gradu od strane Podnositelja prijave i vlasnika obiteljske kuće (ukoliko isti nije Podnositelj prijave);
  • spremnost ulaganja predviđenih vlastitih sredstava u određenom postotku za provedbu Projekta za koji se podnosi prijava;
  • prihvaćanje općih uvjeta ovog Javnog natječaja.

4. POTREBNA DOKUMENTACIJA

Podnositelji prijava na ovaj Javni natječaj moraju priložiti:

1. Potpisani i cjelovito popunjeni Prijavni obrazac
2. Presliku osobne iskaznice (obostrano) ili uvjerenje o prebivalištu podnositelja prijave;Presliku osobne iskaznice (obostrano) ili uvjerenje o prebivalištu za sve članove kućanstva
3. Vlasnički list ili drugi dokaz o vlasništvu, u izvorniku ili preslici (ne stariji od 30 dana), a ukoliko vlasništvo na predmetnom objektu nije 1/1, podnositelj prijave mora dostaviti i pismenu suglasnost ostalih suvlasnika za primjenu mjera energetske  učinkovitosti na objektu, u izvorniku ili preslici (ne stariju od 30 dana);
4.Izjavu da je spreman sve troškove realizacije prijavljenih mjera prema Prijavnom obrascu u dijelu koji se ne financira iz sredstava za sufinanciranje snositi samostalno iz vlastitih sredstava ili iz sredstava osiguranih iz drugih izvora;

5. Dokaz da je objekt legalan u smislu Zakona o gradnji (NN 153/13)
6. Dokaz da nema nepodmirenih dugovanja prema Gradu od strane Podnositelja prijave i vlasnika obiteljske kuće (ukoliko isti nije Podnositelj prijave);
7. Neobvezujući ponudbeni troškovnik proizvođača/dobavljača opreme ili ovlaštenog izvođača radova s detaljnom specifikacijom opreme i radova;8.
Neobvezujuću ponudu ili ugovor s ovlaštenim certifikatorom za izradu energetskog pregleda i energetskog certifikata (za mjere A.1. do A.4)
8. Za zaštićene objekte potrebno je priložiti mišljenje nadležnog Konzervatorskog odjela, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

U roku od 60 dana od dana zaprimanja Odluke o utvrđivanju liste prednosti i odabiru korisnika sufinanciranja Podnositelj prijave dužan je dostaviti projektnu dokumentaciju (minimalno na razini glavnog projekta) izrađenu i ovjerenu od strane ovlaštenih inženjera odgovarajuće struke.

Grad zadržava pravo od odabranih kandidata tražiti izvornike isprava ili javnobilježnički ovjerene preslike isprava koje su priložene u prijavi. U slučaju nepodnošenja ili nepravodobnog podnošenja izvornika ili javnobilježnički ovjerenih fotokopija isprava Grad će isključiti takvog kandidata.

5. DOSTAVLJANJE PRIJAVA

Prijave na Javni natječaj se dostavljaju u pisanom obliku s priloženom potrebnom dokumentacijom, u zatvorenoj omotnici s imenom, prezimenom te adresom podnositelja prijave na poleđini, preporučenom poštom na adresu:
GRAD VODNJAN - DIGNANO
Trgovačka 2

52215 Vodnjan

ili osobno u  pisarnici Grada Vodnjan – Dignano u uredovno radno vrijeme i to utorkom od 15 do 17 sati a srijedom i petkom od 9 do 12 sati, uz naznaku: „JAVNI NATJEČAJ ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA POVEĆANJA ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U OBITELJSKIM KUĆAMA NA PODRUČJU GRADA VODNJAN - DIGNANO – NE OTVARATI“

Rok za dostavu prijava na Javni natječaj je 25. kolovoza 2014. godine.  Prijave na javni natječaj i priloženi materijali se ne vraćaju, a podaci su podložni provjeri. Nepotpune i neuredne prijave, prijave dostavljene nakon isteka navedenog roka, kao i prijave podnesene protivno uvjetima ovog Javnog natječaja i Pravilnika, neće se razmatrati.

U roku za dostavu prijave podnositelj prijave može dodatnom, pravovaljano potpisanom izjavom izmijeniti svoju prijavu, nadopuniti je ili od nje odustati. Izmjena ili dopuna prijave dostavlja se na isti način kao i prijava.

6. KRITERIJI ZA ODABIR KORISNIKA SREDSTAVA

Postupak za ocjenjivanje prijava i određivanje prednosti vršit će se na temelju Liste prednosti sastavljene bodovanjem prijava prema kriterijima iz Pravilnika. Tekst Pravilnika objavljen je na web stranici Grada, www.vodnjan.hr

Podnositelji prijava koji su se bili prijavili na Javni poziv za iskaz interesa za prikupljanje prijava za iskaz interesa za sudjelovanje u projektu „Poticanja uređenja vanjske ovojnice (fasada), krovišta i zamjene građevne stolarije te korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima na području Grada Vodnjan - Dignano u 2014. godini“ i čije prijave su ispunile uvjete Javnog poziva, ostvarit će dodatne bodove pri prijavi na Javni natječaj, što je također definirano Pravilnikom.

7. REALIZACIJA PRIHVAĆENIH PRIJAVA

Točan broj obiteljskih kuća koja će ostvariti pravo na sufinanciranje utvrdit će se na temelju Liste prednosti te ukupnog iznosa sredstava za sufinanciranje odobrenog od strane Fonda i Grada.

S odabranim korisnicima sklopit će se Ugovor kojim će biti definiran iznos koji se sufinancira, rokovi za ugradnju opreme i izvođenje radova, način plaćanja, kao i ostala prava i obaveze ugovornih strana.

8. ISPLATA SREDSTAVA

Nakon završetka prijavljenog Projekta, Korisnik sredstava dostavlja Gradu popunjeni Zahtjev za povrat sredstava preporučenom poštom ili osobno u pisarnici Grada Vodnjan – Dignano.

Uz Zahtjev za povrat sredstava Korisnik je dužan dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • ovjerene preslike ili izvornike računa za ugrađenu opremu i izvedene radove izražene u kunama (HRK);
  • izjave o izvedenim radovima ovlaštenog izvoditelja radova;
  • popunjene i ovjerene jamstvene listove za opremu i jamstva za radove (min. 2 godine);
  • izjave i potvrde o sukladnosti s tehničkim propisima za ugrađenu opremu.

U slučaju primjene mjera energetske učinkovitosti (A.1. do A.4.) dodatno treba dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • ovjerenu presliku ili izvornik računa/ugovora o djelu ovlaštenog certifikatora za provedbu energetskog pregleda i izradu energetskog certifikata izraženu u kunama (HRK)
  • presliku zapisnika o provedenom energetskom pregledu obiteljske kuće nakon provedbe Projekta
  • presliku energetskog certifikata obiteljske kuće nakon provedbe Projekta

Nakon zaprimanja Zahtjeva za povrat sredstava, u roku od 15 dana, izvršit će se pregled objekta od strane Povjerenstva i nadzornog inženjera kojim će se utvrditi usklađenost činjeničnog stanja s podacima iskazanim u Prijavnom obrascu i uvjetima Natječaja. Troškove stručnog nadzora u cijelosti snositi će Grad.U slučaju zadovoljavanja svih uvjeta iz Natječaja, u roku od 15 dana Grad će izvršiti isplatu novčanih sredstva na IBAN računa Korisnika u dijelu koji se odnosi na sufinanciranje od strane Grada. Nakon zaprimanja sredstava za sufinanciranje Projekta od strane Fonda, Grad će u roku 15 dana izvršiti isplatu novčanih sredstva na IBAN računa Korisnika u dijelu koji se odnosi na sufinanciranje od strane Fonda.

9. OSTALE INFORMACIJE

Ovaj Javni natječaj objavljen je na internet stranicama Grada Vodnjan - Dignano www. vodnjan.hr i na oglasnoj ploči Grada Vodnjan - Dignano.

Svi dokumenti koji su sastavni dio ovog Javnog natječaja mogu se preuzeti na internet stranicama Grada i u uredovno vrijeme pisarnice:

1. Javni natječaj za sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Vodnjan - Dignano
2. Pravilnik za provedbu Javnih natječaja za sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u obiteljskim kućama na području Grada Vodnjan - Dignano
3. Prijavni obrazac za Javni natječaj;
4. Izjava o osiguranju sredstava i prihvaćanju općih uvjeta Javnog natječaja za sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama na području Grada Vodnjan - Dignano
5. Zahtjev za povrat sredstava

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradu Vodnjan - Dignano na telefon 052 512 453 ili putem e-pošte: andrea.manzin@vodnjan.hr

Dostavljanjem dokumentacije na ovaj Javni natječaj, podnositelj prijave daje odobrenje Gradu da osnovne podatke o podnositelju prijave i projektu objavi na službenim internetskim stranicama te u drugim izvještajima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa